Test: Biodiversity & Conservation- 3


90 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Biodiversity & Conservation- 3


Description
This mock test of Test: Biodiversity & Conservation- 3 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 90 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biodiversity & Conservation- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biodiversity & Conservation- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biodiversity & Conservation- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biodiversity & Conservation- 3 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Only ape found in India is

Solution:

Hoolock Gibbon is the only Ape found in India, a primate species from the gibbon family of Hylobatidae. The Hoolock Gibbons of India are second largest of the gibbons, found only at south of Brahmaputra and east of the Dibang rivers in North East Indian states.

QUESTION: 2

An endangered indian bird is

Solution:

The Great Indian Bustard is a most endangered species of bird found only in India and adjoining region. Bustard is one of the largest flying species of bird with weight up to 15 kg and about 1 m tall from the ground. The largest land bird habitat in the scrub, tall grass, semi-arid grasslands and semi desert regions of Rajasthan. Due to heavily hunting and habitat loss, the bird is disappearing from the many regions of India. It’s state bird of Rajasthan. There is a wildlife sanctuary called Great Indian Bustard Sanctuary at Solapur, Maharashtra.

QUESTION: 3

Smallest national tiger project National park is-

Solution:

Ranthambore National park is a national park in North India and is the smallest national tiger project initially covering 282 km2 at the time it was formed.

QUESTION: 4

Animals and plant can be best protected in

Solution:
QUESTION: 5

Which one of the following agricultural practices is eco friendly

Solution:

Organic farming is a production system of crops which avoids the use of synthetic and chemical inputs like fertilizers, pesticides, growth regulators and livestock feed additives.

QUESTION: 6

Silent valley is located in

Solution:

Silent Valley National Park, is a national park in Kerala, India. It is located in the Nilgiri hills, has a core area of 89.52 km², which is surrounded by a buffer zone of 148 km². This national park has some rare species of flora and fauna. This area was explored in 1847 by the botanist Robert Wight.

QUESTION: 7

Tree hugging or chipko movement is associated with

Solution:

In 1731, a Bishnoi women Amrita Devi showed exemplary courage by hugging a tree to prevent its cutting. Her three daughters and hundreds of other Bishnois followed her. They were killed by soldiers of King of Jodhpur. This movement forced the king to abandon cutting of trees. Later ‘Chipko Movement’ was started by Sundar Lal Bahuguna and others to prevent the cutting of trees.  

QUESTION: 8

Approximately 1.5 million species have been identified. Which group contains the most species world wide

Solution:

About 1.5 million species have been formally described in the scientific literature, most of them insects. Proportionally, bacteria comprise less than 1% of all described species.

QUESTION: 9

Domesticated crop plants rarely become aggressive weeds, because

Solution:

Both domesticated crops and agricultural weeds have arisen from wild plants, but domesticated crops are different, as they are mostly human inventions selected for certain traits through thousands of years. We will first describe the crop domestication process and the evolution of agricultural weeds in general, contrasting “domestication” with “weediness” traits acquired during the dedomestication or ferality process, including a review of their genetic basis. Then for a select group of crop plants we will examine the degree of inferred domestication (ratio of domestic acquired to retained weediness traits).

QUESTION: 10

Which of the following countries has the highest biodiversity?

Solution:

Brazil has the highest biodiversity because it is located near equator.

QUESTION: 11

Introduction of Nile perch into lake victoria leads to extinction of

Solution:

Introduction of Nile perch (an exotic predatory fish) into lake Victoria (South Africa) threatened the entire ecosystem of the lake by eliminating several native species of the small Cichlid fish species that were endemic to this fresh water ecosystem. 

QUESTION: 12

Which of the following group of animal is the most vulnerable to extinction

Solution:

The last twenty years alone have witnessed the disappearance of 27 species. Careful analysis of records shows that extinctions across taxa are not random; some groups like amphibians appear to be more vulnerable to extinction. Adding to the grim scenario of extinctions is the fact that more than 15,500 species world-wide are facing the threat of extinction.

QUESTION: 13

Which of the following group of plants is the most vulnerable to extinction

Solution:

Gymnosperms are among the most threatened living organisms on the planet, with 40% of their species at high risk of extinction, which is about twice as many as the most recent estimates for all plants.

QUESTION: 14

Which equation is correct for species area relationship

Solution:
QUESTION: 15

Species area relationship equation was given by

Solution:

In graphical forms, steeper slopes means slopes which are closer to vertical axis, or in other words they make larger angle with horizontal axis.

In case of species area relationship given by Alexander von Humboldt, steeper slopes (Z values in the range of 0.6 to 1.2) are obtained when species relationships are plotted among very large areas like the entire continents. Steeper slopes signifies that number of species found increases faster than the area explored in very large areas like the entire continents.

QUESTION: 16

Rivet popper hypothesis was given by ...... to explain importance of biodiversity

Solution:

Rivet-Popper hypothesis was given by famous ecologist Paul Ehrlich. In this hypotheisis -Paul has thrown light on the importance of various components(like different species) of ecosystem  by comparing ecosystem with an aero plane and its components with the airplane rivets. Rivets are nothing but the various bolts which complete the design of plane & help it in flying. If passengers , travelling in the plane found those rivets useful for any of their personnel purpose and take away them then it will result in the unsafe flight and  can lead to plane crash. In the same way,  different components of ecosystem play an important role in maintaining its balance. So, humans should not disturb/use them  for their own benefits as it it ultimately result in the loss of  ecological balance.

QUESTION: 17

Total number of Biodiversity Hot spot in india are

Solution:

Total number of biodiversity hotspots in the world to 34. Three of these hotspots – Western Ghats and Sri Lanka, Indo-Burma and Himalaya – cover our country’s exceptionally high biodiversity regions.

QUESTION: 18

Total number of Biodiversity Hot spots in world are

Solution:

There are 34 areas around the world which are qualified as Biodiversity hotspots. These hotspots represent only 2.3% of the total Earth's land surface. These hotspots are important because Biodiversity underpins all life on Earth. Without species, there would be no air to breathe, no food to eat, no water to drink. There would be no human society at all. And as the places on Earth, where the most biodiversity is under the most threat, hotspots are critical to human survival.

QUESTION: 19

Silent valley of kerala is preserved because

Solution:

Silent valley is tropical evergreen forest in Kerala declared as National reserve forest because it contains very rare species of plants and animals.

QUESTION: 20

Ramsar convention is related to conservation of

Solution:

The Ramsar Convention encourages the designation of sites containing representative, rare or unique wetlands, or wetlands that are important for conserving biological diversity. Once designated, these sites are added to the Convention's List of Wetlands of International Importance and become known as Ramsar sites. 

QUESTION: 21

Which bird is symbol of Bombay Natural History Society

Solution:

A Great Hornbill by the name of William is the symbol of the Bombay Natural History Society. Hornbill house is the name of their headquarters building.

QUESTION: 22

Which year was announced as year of Tiger conservation by WWF-

Solution:
QUESTION: 23

State bird of Rajasthan is

Solution:

State Bird of Rajasthan – Great Indian bustard (Godawan).  Godawan mostly found in arid and semi-arid grasslands. The Indian Bustard is usually found singly or in 2 or 3 or sometime more.

QUESTION: 24

Which of the following is narrow utility of biodiversity

Solution:
QUESTION: 25

Who coined the term wildlife

Solution:

William Temple Hornaday, Sc.D.  was an American zoologist, conservationist, taxidermist, and author. He served as the first director of the New York Zoological Park, known today as the Bronx Zoo, and he was a pioneer and coined the term wildlife and played a key role in the conservation movement in the United States.
So the correct answer is 'Hornaday'.

QUESTION: 26

Which of the following is state animal of Rajasthan

Solution:

The Chinkara (Gazella bennettii) is the State Animal of Rajasthan. It is a small gazelle found in various parts of Asia, also known as the Indian Gazelle.

QUESTION: 27

Gir National park is famous for

Solution:

Gir is a beautiful place, located in the Junagadh district of the state of Gujarat. Gir National Park is one of the unique park in India. Total area of Gir forest is about 1412 km2.

The Gir National Park and wildlife sanctuary is located about 60 km south east in the Junagadh district of Gujarat. Park and wildlife sanctuary also known as Sasan Gir or Gir Van. Gir is the only natural habitat of world popular Asiatic Lions.

QUESTION: 28

Who proposed hotspot concept for region of high ecological diversity

Solution:

The biodiversity hotspot concept highlights the coupledness of biodiversity and humanity. The concept, first suggested in 1988 by Norman Myers, arose from growing concern among ecologists and environmentalists about the rapid loss of habitat in areas of high biodiversity and endemism. 

QUESTION: 29

Which of the following is a correct match of animal and its habitat

Solution:

Chilka Lake in Orissa is Asia's biggest internal salt water pond studded with few tiny islands including the most charming Honeymoon Island and the Breakfast Island. 

QUESTION: 30

Which of the following bird is extinct recently

Solution:
QUESTION: 31

Total biodiversity present in India is .....% of total world biodiversity

Solution:

The India has only 2.4 per cent of the world’s land area, its share of the global species diversity is an impressive 8.1 per cent. That is what makes our country one of the 12 mega diversity countries of the world. Nearly 45,000 species of plants and twice as many of animals have been recorded from India.

QUESTION: 32

Which of the following is present in green book

Solution:

The green economy is defined as an economy that aims at reducing environmental risks and ecological scarcities, and that aims for sustainable development without degrading the environment.

QUESTION: 33

Which of the following species is endangered

Solution:
QUESTION: 34

India's First butterfly park is located in

Solution:

Bannerghatta Butterfly Park is the first butterfly park in India and also a popular tourist place in Bengaluru (Bangalore).

QUESTION: 35

Silent valley is a type of

Solution:

The Silent Valley, apart from being a veritable treasure trove of flora and fauna is also home to one of the oldest and the last stretch of tropical evergreen rainforests. Another peculiarity that makes it unique is the absence of cicadas. These insects that produce an incessant sound characteristic to any forest are absent. Their conspicuous absence makes the forest comparatively silent and hence the name Silent Valley.

QUESTION: 36

Which of the following is a Ramsar site

Solution:
QUESTION: 37

The biodiversity of a given region is an outcome of

Solution:
QUESTION: 38

More biodiversity on large island than small island at same distance from source, this effect is known as

Solution:

More biodiversity on large island than small island at same distance from source, this effect is known as Area Effect.  The species–area relationship or species–area curve describes the relationship between the area of a habitat, or of part of a habitat, and the number of species found within that area. Communities with a higher species richness contain more links between species, which allow the effects of disturbances to be distributed over multiple species, increasing the stability of the community.

QUESTION: 39

Biological diversity day is celebrated on

Solution:

The International Day for Biological Diversity is a United Nations–sanctioned international day for the promotion of biodiversity issues. It is held on May 22. The International Day for Biological Diversity falls within the scope of the UN Post-2015 Development Agenda's Sustainable Development Goals.

QUESTION: 40

Which of the following is a method of in-situ conservation

Solution:

Ex situ conservation is the preservation of components of biological diversity outside their natural habitat. It includes cryopreservation, offsite collections, gene banks and tissue culture. In situ conservation is the preservation of biological diversity in their natural wild condition, usually in the form of biosphere reserves, national parks and wild life sanctuaries.

QUESTION: 41

Which of the following are parts of Biosphere reserves

Solution:

Three Zones: Core, Buffer and Transition

To carry out the complementary activities of biodiversity conservation and sustainable use of natural resources, biosphere reserves are traditionally organized into three interrelated zones, known as the core area, the buffer zone, and a transition zone or 'area of cooperation.

QUESTION: 42

Which of the following plant species is critically endangered

Solution:
QUESTION: 43

Which of the following is thought to be an indicator of ecological balance

Solution:

Ecological balance is a term used to describe the equilibrium between living organisms such as human beings, plants, and animals as well as their environment. The tiger is a unique animal which plays a pivotal role in the health and diversity of an ecosystem. It is a top predator which is at the apex of the food chain and keeps the population of wild ungulates in check, thereby maintaining the balance between prey herbivores and the vegetation upon which they feed.According to the Global Tiger Initiative, tigers are indicators of the ecological wellness of planet earth. Being the dominant predators of the ecosystem, they ensure that the numbers of herbivores like deer are kept balanced.

QUESTION: 44

Which of the following convention is related to conservation biodiversity

Solution:
QUESTION: 45

Which of the following is an endangered species present in Rajasthan

Solution:

Guggal or Commiphora wightii grows in the wild in the arid and semi-arid regions of Pakistan and northern India; its resin, guggal-gum, is prescribed in Ayurveda for heart ailments, obesity and arthritis.

QUESTION: 46

Who is known as tiger man of Rajasthan

Solution:

Kailash Sankhala (30 January 1925 – 15 August 1994) was an Indian naturalist and conservationist. He was the Director of Delhi Zoological Park and Chief Wildlife Warden of Rajasthan. He is best known for his work in preserving tigers. Sankhala was the first Director of Project Tiger, a conservation programme set up in India in 1973. He was well known as "The Tiger Man of India" and was awarded the Padma Shri in 1992.

QUESTION: 47

Which of the following hot spots are present in India

Solution:
QUESTION: 48

Which of the following are cause of biodiversity loss

Solution:
QUESTION: 49

Which of the following become extinct due to over exploitation

Solution:
QUESTION: 50

Out of more than 1.5 million known species insects are — of the total animals

Solution:
QUESTION: 51

Which is not true regarding genetic dervesity ?

Solution:

Genetic variation is advantageous to a population because it enables some individuals to adapt to the environment while maintaining the survival of the population.
Speciation occurs from standing genetic variation when reproductive isolation between 2 or more populations evolves from alleles already present within the common ancestral population, rather than from new mutations. This seasonal difference contributes to strong (although still incomplete) reproductive isolation.
Mutations are changes to an organism's DNA and are an important driver of diversity in populations. Species evolve because of the accumulation of mutations that occur over time.
This mutation has introduce a new allele into the population that increases genetic variation and may be passed on to the next generation.

QUESTION: 52

Regional diversity is also called

Solution:

Gamma Diversity: It is the third category of inventory diversity. It is defined as the diversity of a larger unit such as an island or landscape. It is considered to be the overall diversity of a group of areas of alpha diversity. Gamma diversity equals alpha diversity x beta diversity. Thus, it is the inclusive diversity of all the habitat types within an area (region). The epsilon or regional diversity is defined as the total diversity of a group of areas of gamma diversity. 

QUESTION: 53

Which of the following biogeographical regions in India has highest land coverage ?

Solution:

The Deccan Plateau is famous for its biodiversity. The area is home to an exotic range of flora and fauna. Two of India’s most significant elephant conservation regions, the Anamalais-Nelliampathis and the Nilgiris-Eastern Ghats are located in this area.

QUESTION: 54

Which is not a reason of maximum diversity in tropics ?

Solution:

Tropical latitudes receive more solar energy than temperate regions, which leads to high productivity and high species diversity.
Tropical regions have less seasonal variations and have a more or less constant environment. This promotes the niche specialization and thus, high species richness.
Temperate regions were subjected to glaciations during the ice age, while tropical regions remained undisturbed which led to an increase in the species diversity in this region.

QUESTION: 55

Threats to biodiversity comes from

Solution:
QUESTION: 56

Disappearance of cheetah from India and its existence in other part of world is an example of

Solution:

The disappearance of cheetah from India and its exist- ence in other parts of the world is an example of expirtation.
Cheetahs face habitat loss driven by conversion of wilderness areas into managed land dedicated to agriculture or livestock. People will then sometimes kill cheetahs if they perceive the animals as a threat to their livestock, even though cheetahs rarely take domesticated animals.

QUESTION: 57

Silent valley of Kerala is being preserved because it has

Solution:

Silent valley is tropical evergreen forest in Kerala declared as National reserve forest because it contains very rare species of plants and animals.

QUESTION: 58

Anti-forest conservation is

Solution:

Selection cutting, also known as selection system, is the silvicultural practice of harvesting trees in a way that moves a forest stand towards an uneven-aged or all-aged condition, or 'structure'. 
Selection cutting or systems are generally considered to be more challenging to implement and maintain than even aged management, due to the difficulty of managing multiple age classes in a shared space, but there are significant ecological benefits associated with it.

QUESTION: 59

The species which are likely to be in danger of extinction in the medium term future if the factors threating their extinction continue are known as

Solution:

vulnerable species is a species of animals or plants which are likely to become endangered unless something changes. Something has to be done to remove the things that are harmful to their survival, and their rate of reproduction needs to increase.

QUESTION: 60

In India, forests constitute about

Solution:
QUESTION: 61

Select an incorrect statement w.r.t. biodiversity

Solution:

Valleys, shade sides of mountains and western ghats have more trees and water resources where more diverse fauna and flora may be present due to the availability of their life-sustaining resources compared with the others. Foothills, when compared with the mountain peak, are more diverse because mountain peaks are at higher altitude there is more sunlight, less water or we can say no water and also colder climate when compared to foothills so it will mostly be covered with either snow or there will exist a grassland.

QUESTION: 62

85% of world's food comes from

Solution:
QUESTION: 63

A population characteristic of a species susceptible to extinction is

Solution:
QUESTION: 64

Number of red list categories prepared by WCU (IUCN) is

Solution:

The IUCN Red List of Threatened Species (also known as the IUCN Red List or Red Data List), founded in 1964, is the world's most comprehensive inventory of the global conservation status of biological species. The International Union for the Conservation of Nature (IUCN) is the world's main authority on the conservation status of species. A series of Regional Red Lists are produced by countries or organizations, which assess the risk of extinction to species within a political management unit. It consists of 8 categories.

QUESTION: 65

According to IUCN, when a taxon is facing an extremely high risk of extinction in the immediate future, it is

Solution:
QUESTION: 66

Protected areas are example of

Solution:
QUESTION: 67

The zone of biosphere reserve where no human activity is permitted is known as

Solution:
QUESTION: 68

Mark the tree recommended for social forestry purpose

Solution:

Leucaena leucocephala is a small fast-growing mimosoid tree native to southern Mexico and northern Central America (Belize and Guatemala)  and is now naturalized throughout the tropics.Leucaena provides medium-density wood, high-protein fodder from its leaves and fixes nitrogen in the roots which help the soil. No wonder that the then Government of India made it a part of a social forestry program to increase green cover and provide fuel for rural households.

QUESTION: 69

The Indian rhinoceros is the most important protected species in

Solution:
QUESTION: 70

Government of India has provided the private ownership rights in

Solution:

Zoos are the artificial habitats of animals wherein animals are conserved for public view. Wildlife sanctuaries cover a large geographical area as compared to that of zoo. 
The Government of India has provided the private ownership rights in zoo as
the recent incident of a youth being killed by a white tiger at the Delhi zoo highlighted the need to restructure and revamp Indian zoological parks.

QUESTION: 71

Wild populations of plants and animals and tradiational life styles of tribals are protected in

Solution:
QUESTION: 72

Man made mass extinction of species represent a very severe depletion of biodiversity called as

Solution:
QUESTION: 73

Which of the following exotic species has become menace to many water bodies in India ?

Solution:
QUESTION: 74

Which is not a criteria used for determining hot spots

Solution:

Hot spots for biodiversity are the areas with a high density of biodiversity and megadiversity which are also the most threatened once. Ecological hotspots are determined by four factors.
Number of species diversity.
Degree of endemism.
The degree of threat to that habitat due to its degradation and fragmentation.
Degree of exploitation
So, the correct option is 'having traditional strategy for protection of biodiversity'.

QUESTION: 75

Which anticancerous botano-chemical is obtained from a Gymnosperm ?

Solution:
QUESTION: 76

Find odd one out w.r.t. endangered plants

Solution:

Berberis nilghiriensis is a plant species that is commonly known as the Nilgiri Barberry. The species is an endangered shrub that is confined only to the Nilgiris in Tamil Nadu, India. Hence. It is an endemic species.Bentinckia nicobarica is also known as the Bentinck palm. It is a plant species that bears flowers and is confined to Nicobar islands in the Bay of Bengal. Hence, it is an endemic species.Nepenthes khasiana is found in the Khasi Hills in India and is an endangered species of the pitcher plant belonging to the Nepenthes genus.
All three plant species are endemic, while the Podophyllum is a plant species that occur in the United States and Canada. One of its species is also found in the Himalayas. So, Podophyllum is not an endemic species.Therefore, Podophyllum is the odd one out.

QUESTION: 77

A few years ago, the brown plant hopper (Nilaparvata lunges) threatened the cultivation of

Solution:

Nilaparvata lunges is a brown plant hopper which feeds on Oryza sativa i.e., rice. The yellow pots is due to brown hopper. Avoid nitrogenous fertilizer to control the hopper.

QUESTION: 78

An important international effort of convention for biodiversity conservation is

Solution:

World Wildlife Fund. WWF is one of the world's largest and most experienced independent conservation organisations, with almost 5 million supporters and a global network active in more than 100 countries. It is a charity, with approximately 90 percent of its funding coming from voluntary donations by private individuals and businesses. WWF's mission is to stop the degradation of the planet's natural environment and to build a future in which humans live in harmony with nature. One of three goals of WWF is conserving the world's biological diversity.

QUESTION: 79

Find the odd one out (w.r.t. weed)

Solution:
QUESTION: 80

How many species became extinct in last 500 years

Solution:

The IUCN Red List (2004) documents the extinction of 784 species in the last 500 years. Some examples of recent extinctions include the three subspecies (Bali, Javan, Caspian) of tiger.

QUESTION: 81

How many hot spots cover India's high biodiversity regions ?

Solution:
QUESTION: 82

Overexploitations has resulted in the extinction of

Solution:
QUESTION: 83

Species diversity in an ecosystem mainly depends on -

Solution:

Species diversity is a measure of the diversity within an ecological community that incorporates both species richness (the number of species in a community) and the evenness of species abundances and it varies from region to region and mainly depends on rainfall apart from other other factors like temperature, light intensity etc. 

QUESTION: 84

Red data book is famous for -

Solution:

The 'Red Data Book' is the state document which is established for documenting rare and endangered species of animals, plants and fungi as well as some local subspecies that exist within the territory of the state or country. This book provides essential information for studies and monitoring programmes on rare and endangered species and their habits. 

QUESTION: 85

Green book contains -

Solution:
QUESTION: 86

Of the followings plants which one would you consider an endangered plant, due to overexploitation -

Solution:

Dioscorea is considered an endangered plant due to overexploitation.  This is a medicinal plant from the Himalayan region and it produces bulbil and rhizome and it is rich in steroidal compounds . Maize, Wheat, and rice are not used for medicinal purposes.

QUESTION: 87

Among the following a plant species of medicinal value is endangered -

Solution:
QUESTION: 88

The method by which endangered plant species are conserved in a botanical garden or in somecontrolled circumstances -

Solution:
QUESTION: 89

Which one of the following may be the reason for extinction of plant species due to human activities -

Solution:

Extinction is the end of an organism or of a group of organisms, normally a species. Humans cause extinction of a species through over harvesting, pollution, habitat destruction, invasion of invasive species, over hunting and other influences. Although, earthquakes and diseases are the results of human activities but it does not cause any extinction of plant species. 

Therefore, the correct answer is option B.

QUESTION: 90

The main aim of plant conservation is -

Solution:

Similar Content

Related tests