Test: Biological Classification - 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Biological Classification - 2


Description
This mock test of Test: Biological Classification - 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biological Classification - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biological Classification - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biological Classification - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biological Classification - 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who was the earliest to attempt a more scientific basis for classification?

Solution:

Aristotle was the earliest to attempt a more scientific basis for classification. He used simple morphological characters to classify plants into trees, shrubs and herbs.

QUESTION: 2

A distinction between unicellular and multicellular is not possible in case of

Solution:

Algae may be unicellular as well as multicellular, primitive algae are unicellular and red and green algae are multicellular having length of several meter.

QUESTION: 3

Which among the following is not included in the three domains system?

Solution:

The three domain system includes Archaebacteria, Eubacteria and Bacteria domain.

QUESTION: 4

A bacterium capable of tolerating extreme heat, dryness and toxic chemicals is probably having

Solution:

A bacterium capable of tolerating extreme heat, dryness and toxic chemicals have ability to produceendospores inside the body that help them to tide over unfavorable conditions.

QUESTION: 5

Genetic material for retrovirus is

Solution:

The virus in which genetic material is RNA are called retrovirus. In this virus reverse transcription takes place to form DNA that synthesisproteins.

QUESTION: 6

Who divided animals into two group based on the presence and absence of red blood cells?

Solution:

Aristotle used simple morphological characters to classify plants into trees, shrubs and herbs. He also divided animals into two groups, those which had red blood and those that did not.

QUESTION: 7

Which Archaebacteria is present in the guts of ruminant animals such as cows and buffaloes?

Solution:

Methanogens bacteria are present in the guts of ruminant animals such as cows and buffaloes. The characteristic smell of cow dungs is due to methane gas produced by this bacteria.

QUESTION: 8

Naked cytoplasm, multinucleated and saprophytic are the characteristics of

Solution:

Slime moulds are saprophytic protists, without cell walls. The spores of slime moulds possess true walls. Thalloid multinucleate body of a slime mould is called Plasmodium. Spores are dispersed by air currents.
Example: Acellular slime mould—Physarum, Cellular slime mould—Dictyostelium.

QUESTION: 9

When a fresh water protozoan is placed in marine water----

Solution:

When a fresh water protozoan is placed in marine water the contractile vacuole of the protozoa disappeardue to exoosmosis in which water from contractile vacuoles start moving out form higher concentrationto lower concentration.

QUESTION: 10

Identify the cuboidal virus from the following

Solution:

T2 phage is more properly called Enterobacteria phage T2. It is a virulent bacteriophage that infects Escherichia coli bacteria. It contains linear double-stranded DNA and is covered by a protective protein coat. T2 is a 'tailed phage', one of a group known as the 'T4-like viruses'.

QUESTION: 11

Which system of classification was developed during Linnaeus time?

Solution:

In Linnaeus' time a TwoKingdomsystem of classification with Plantaeand Animaliakingdoms was developed that included all plants and animals respectively. This system was used till very recently.

QUESTION: 12

A peculiar odour found in marshy areas and cow sheds is of gas produced by

Solution:

The peculiar odour found in marshy areas and cow sheds is of methane gas produced by methanogensbacteria that belongs to class Archeobacteria.

QUESTION: 13

The blue-green algae are also referred as

Solution:

Blue green algae are also called as cyanobacteria. They are considered as most primitive organism that still survives. It includes different forms of unicellular and multicellular organisms.

QUESTION: 14

Plants complete their life cycle in two phase, sporophytic and gametophytic which occurs alternately called

Solution:

The plants complete their life cycle in two phase, diploid phase called sporophytic and haploid phase gemetophytes which occurs alternately is called alternation of generation.

QUESTION: 15

The organism that completely lack a cell wall and are smallest living cell know, can survive without oxygen is

Solution:

Mycoplasmas are group of organism that lack cell wall and are smallest living organisms. They can survive without oxygen. Mycoplasmas are also called as PPLO (pleuro pneumonia like organism).

QUESTION: 16

Which of the following organisms were placed together under algae?

Solution:

The character of possessing cell wall in their cells grouped together the unicellular organisms and the multicellular ones, for example, Chlamydomonasand Spirogyra were placed together under algae.

QUESTION: 17

The unicellular eukaryotes belongs to kingdom

Solution:

Unicellular Eukaryotes were included into kingdom Protista while unicellular Prokaryotes were included in kingdom Monera.

QUESTION: 18

The organism that completely lack a cell wall and are smallest living cell known that can survive without oxygen is

Solution:

Mycoplasma are the smallest living cells known and can survive without oxygen.

QUESTION: 19

Sexual reproduction is by copulation of male and female followed by embryological development is characteristic feature of

Solution:

The sexual reproduction in kingdom Animalia is by copulation of male and female followed by embryological development.

QUESTION: 20

A peculiar group of dual organism which are formed by an association between an alga and a fungus.

Solution:

Symbiotic association between an alga and a fungus is called Lichens. Algae prepare food due to presence of chlorophyll and fungus absorbs nutrients and provide protection to algae.

QUESTION: 21

Who is called as “Father of taxonomy”

Solution:

Carl Linnaeus also known as Carl Von Linne or Carolus Linnaeus is often called the Father of Taxonomy.

QUESTION: 22

The infectious spore-like stage is seen in

Solution:

Sporozoansinclude diverse organisms that have an infectious spore-like stage in their life cycle.

QUESTION: 23

Which one is not a member of kingdom Protista?

Solution:

Kingdom Protista includes unicellular, eukaryotic organisms only. Phycomycetes is a subdivision of fungus which are multicellular. Protozoa, slime molds and euglenoids are part of kingdom Protista.

QUESTION: 24

A plant that is partially heterotrophic is

Solution:

Drosera plant is partially heterotrophic. This plants capture insects to fulfillits protein requirement although it performs photosynthesis also.

QUESTION: 25

Which one can be photosynthetic as well as saprophytic in

Solution:

Euglena is photosynthetic as well as saprophytic organism. It contain chlorophyll for photosynthesis and can absorbs food from dead and decaying materials.