Test: Biomolecules- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Biomolecules- 1


Description
This mock test of Test: Biomolecules- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biomolecules- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biomolecules- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biomolecules- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biomolecules- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The oils have

Solution:

Oils have lower melting point (e.g., gingely oil) and hence remain as oil in winters.

QUESTION: 2

Which of the following metabolites are incorrect pairs?

Solution:

Drug is a medicine or other substance which has a physiological effect when ingested.
And ricin is a carbohydrate- binding protein which is produced in the seeds of the castor oil plant and is highly potent toxin therefore, it is a toxin not a drug.

QUESTION: 3

Double helix model of DNA was proposed by proposed by

Solution:

Double helix model of DNA was proposed by James Watson and Francis Crick in 1953 based on X-ray diffraction data produced by Maurice Wilkins and Rosalind Franklin.

QUESTION: 4

How many subunits are there in human adult haemoglobin?

Solution:

Proteins human haemoglobin consists of 4 subunits. Two of these are identical toeach other. Hence, two subunits of αα type and two subunits of ββ type together constitute the human haemoglobin (Hb).

QUESTION: 5

The number of substrate molecules changed per minute by a molecule of enzyme is called

Solution:

The number of substrate molecules changed per minute by a molecule of enzyme is called turn over number. Higher the turn over number more effective is the enzyme.

QUESTION: 6

The diagram represent

Solution:

The diagram shown is a uracil which is a pyramidine belonging to nitrogen bases.

QUESTION: 7

Number of fatty acid residues found in one molecules of fat is

Solution:

Fat consists of molecules of fatty acids and molecules of glycerin. Each molecule of fat contain three molecules of fatty acids and one molecule of glycerine3. 

QUESTION: 8

Length of DNA with 23 base pairs is

Solution:

 length of a DNA strand with 23 base pairs = 3.4 x 23 = 78.2 ˚A .

QUESTION: 9

The ratio constant for a species is

Solution:

According to Chargaff's base pair rule, DNA from any cell of an organism should have a 1:1 ratio of pyrimidine and purine bases, that is, the total amount of purines = total amount of pyrimidines.  In this, the amount of guanine is equal to the amount of cytosine and the amount of adenine is equal to the amount of thymine. The ratio of A: T = 1 and the ratio of G: C = 1. According to Chargaff's rule, G + C / A + T ratio varies with the species but is constant for a species. 

QUESTION: 10

Monoterpene esters called pyrethoids found in flowers and leaves of chrysnthemumare used commercially for making

Solution:

Monoterpene eaters called pyrethoids found in flowers and leaves of chrysnthemumare used commercially for making insecticides.

QUESTION: 11

Arachidonic acid has

Solution:

Arachidonic acid has 20 carbon atoms including the carboxyl carbon.

QUESTION: 12

In most fungi the structural polysaccharide of cell wall is ------

Solution:

In most fungi the structural polysaccharide of cell wall is chitin. In plant cells cell wall is made up of cellulose.

QUESTION: 13

DNA and RNA resemble each other in possessing

Solution:

Both DNA and RNA consists of polymers of nucleotides. RNA is single stranded but DNA is double stranded. DNA polynucleotide contains thymine but RNA polynucleotide contains uracil.

QUESTION: 14

Which one is not a denaturing factor for protein?

Solution:

Protein molecules get denatured due to high temperature, very high or low pH and high energy radiation but there is no effect due to high pressure.

QUESTION: 15

The inhibition of enzyme activity by the presence of a chemical that competes with the substrate for binding to the active site of the enzyme is called

Solution:

Competitive inhibition is interruption of a chemical pathway owing to one chemical substance inhibiting the effect of another by competing with it for binding or bonding.

QUESTION: 16

Which of the following are aromatic amino acids?

Solution:

Based on number of amino and carboxyl groups, there are acidic (e.g., glutamic acid), basic (lysine) and neutral (valine) amino acids. Similarly, there are aromatic amino acids (tyrosine, phenylalanine, tryptophan).

QUESTION: 17

Which of the following nitrogenous base produces nucleoside only with ribose sugar?

Solution:

Uracil nitrogenous base is produces nucleoside only with ribose sugar. This nucleoside is present only inside the RNA and absent in DNA.

QUESTION: 18

Base pairs found in 5 turns of DNA spirals are

Solution:

Each turn of DNA spirals contains 10 base pairs. So, in five turns of DNA total number of Base pair is 5×10=50 base pairs.

QUESTION: 19

Which one is an initiation codon for protein synthesis?

Solution:

AUG codon is an initiation codon for protein synthesis. This codon code for amino acids methionine.

QUESTION: 20

Select the group of fat soluble vitamins from the followings

Solution:

Vitamins A, D, E and K are fat soluble but insoluble in water. Vitamin B and C are water soluble vitamins.

QUESTION: 21

Which is the neutral amino acid?

Solution:

Valine is the neutral amino acid.

QUESTION: 22

The plant cell wall are made up of

Solution:

Plant cell walls are made of cellulose. Paper made from plant pulp is cellulose.

QUESTION: 23

Molecular formula of haemoglobin is

Solution:

Option (d) none of these is correct answer. 

Explanation:-

The chemical formula for haemoglobin is :-

 

C 29 52 H4664 O 832  N812 S8 Fe4

 

A normal level for men and women ranges from 12 to 20 grams per deciliter.

QUESTION: 24

One full turn of DNA strands involves

Solution:

One full turn of the helical strand would involve ten steps or ten base pairs. The pitch would be 34Å.

QUESTION: 25

Enzymes functional inside the living cells are called

Solution:

Enzymes functional inside the living cells are called endoenzyme or intracellular enzyme. It function only inside the cell in which it was produced.

Similar Content

Related tests