Test: Biotechnology & its Applications- 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Biotechnology & its Applications- 2


Description
This mock test of Test: Biotechnology & its Applications- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Biotechnology & its Applications- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biotechnology & its Applications- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Biotechnology & its Applications- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biotechnology & its Applications- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Gene for antisense polygalactouronase will lead to

Solution:

The gene for antisense polygalactouronase introduced into a plants leads to delayed ripening of fruit to prevent spoiling of fruit.

QUESTION: 2

Seeds of golden rice are yellow in colour because

Solution:

The seeds of golden rice are yellow in colour due to presence of provitamin A in entire gene. This rice is natural source of vitamin A along with starch and proteins.

QUESTION: 3

Flavr Savr tomato is produced______.

Solution:

Flavr Savr tomato has thick fruit coat that enhance the self-life of the fruits and do not get spoiled soon. Common Indian tomato have thin coat and easily get destroyed during transportation and handling.

QUESTION: 4

GM Arabidopsis produces dsRNA to

Solution:

Genetically modified (GM) Arabidopsis produces double stranded RNA to knock out specific parasitic genes in the nematode that harms the crops by silencing specific mRNA of nematodes.

QUESTION: 5

Cry genes introduced in a plant will not be affective against

Solution:

Cry gene produce toxin protein that chocks the gut of insects in presence of alkaline pH to cause death of insects. It is not effective against rodents.

QUESTION: 6

The cry1Ac gene in Bt Brinjal is under the transcriptional control of an enhanced cauliflower mosaic virus 35S (CaMV35S) promoter, which ensures

Solution:

The cry1Ac gene in Bt Brinjal is under the transcriptional control of an enhanced cauliflower mosaic virus 35S (CaMV35S) promoter, which ensures the gene is expressed in all the Brinjal tissue throughout its complete life-cycle.

QUESTION: 7

Agrobacterium naturally inserts DNA into plants by

Solution:

Using Agrobacterium vectors, nematodes-specific genes were introduced into the host plant. Agrobacterium naturally inserts DNA into plants by its Ti plasmid.

QUESTION: 8

Cry toxin is released from the crystal in the insect gut as

Solution:

Cry gene produce protein crystals in the insects gut as alkaline medium renders it insoluble and the activated toxin binds to surface of midgut epithelial cells and creates pores that cause cell swelling and death of the insect.

QUESTION: 9

Biotechnology has advantages over conventional breeding as

Solution:

Conventional breeding programme takes several years to develops a new variety of crop. By use of biotechnology, required gene can be directly inserted into host plant to get required result.

QUESTION: 10

Which of the following methods should be used to increase crop production without use of chemicals and fertilizers?

Solution:

Use of genetically modified crops may increase crop production many times without use of chemicals and fertilizers. Gene coding form higher nutrient and resistance to disease can be incorporated in crop.

QUESTION: 11

Assertion: Bacillus thuringiensis forms protein crystals during particular phase of growth.Reason: These crystals contain a toxic insecticidal protein that kills the certain insects.

Solution:

Bacillus thuringiensis bacterium forms protein crystals during particular phase of growth. The crystal of toxic protein has insecticidal protein. This protein get activated in alkaline medium in the gut of insects and kills them.

QUESTION: 12

Gene used to treat emphysema is

Solution:

Alpha-1-antitrysin gene is used to treat emphysema disease. This disease causes breakdown of alveoli cell and reducing the surface area for exchange of gases.

QUESTION: 13

The main challenge for production of insulin using rDNA technique was

Solution:

The main challenge for production of insulin using rDNA technique was getting insulin assembled into a mature form

QUESTION: 14

A person born with hereditary disease can be treated by

Solution:

Hereditary diseases are due to defects in gene. Gene can be corrected at embryonic stage by gene therapy technique in which genes are inserted into person cells or tissue to take over the function of defective gene.

QUESTION: 15

The two polypeptide chains in insulin are linked via Sulphur. The bond formed is

Solution:

Two peptide chains A and B in insulin are linked via sulphur to form a disulphide linkage or disulphide bridge.

QUESTION: 16

A radioactively labeled Probe can be detected by

Solution:

Radioactively labeled probe can be detected by autoradiography. A single stranded DNA or RNA tagged with a radioactive molecule is allowed to hybridise to its complementary DNA in a clone of cells followed by detecting using autoradiography.

QUESTION: 17

Mature insulin is different from pro-insulin in

Solution:

Pro-insulin differ from mature insulin as pro-insulin contain C-peptide which is absent in mature insulin.

QUESTION: 18

Detection of bands on a southern blot is done by_____.

Solution:

Detection of bands on a southern blot is done by probe that contain radioactive single stranded DNA or RNA.

QUESTION: 19

Transgenic cow Rosie, produced human protein enriched milk that contain:

Solution:

Transgenic cow Rossie produced human protein enriched milk that contain 2.4 gram of protein per litre. The milk contained the human alpha-lacalbumin protein.

QUESTION: 20

For which of the disease transgenic models do not exists now days?

Solution:

Transgenic model for treatment of disease is available today for cancer, cystic fibrosis, Alzheimer’s disease and rheumatoid arthritis disease.

QUESTION: 21

Toxicity of drug on human can be studied by using transgenic animal by

Solution:

Toxicity of drug on human can be studied by using transgenic animal by Inoculating gene that make them more sensitive to toxic substances and exposing to toxic substance to be studied.

QUESTION: 22

Assertion: For toxicity testing, transgenic animals are made to carry genes which make them more sensitive to toxic substance.

Reason: Transgenic animals are exposed to toxic substance to be study to know their effect.

Solution:

Transgenic animals are used to study the toxicity effects of certain chemical in which animals are made to carry gene which make them more sensitive to toxic substance and exposed to toxic substance to be studied.

QUESTION: 23

Useful biological products are obtained from transgenic animals to treat disease like
i. Emphysema
ii. AIDS
iii. Cystic fibrosis
iv. Phenylketonuria

Solution:

Useful biological products are obtained from transgenic animals to treat disease like Emphysema, Cystic fibrosis and Phenylketonuria.

QUESTION: 24

In 1997, an American company got patent rights on

Solution:

In 1997, an American company got patent rights on Basmati rice through the US patent and trademark office. This allowed the company to sell a new variety of Basmati in the US and abroad.

QUESTION: 25

A company has developed a GM maize plant which produces high amount of sugar. The right granted to the company because of which others cannot use it is

Solution:

The right granted to the company or organization of which others cannot use it is called biopatent. This right is given as intellectual right to the company.