Test: Boiling


10 Questions MCQ Test Heat Transfer for Engg. | Test: Boiling


Description
This mock test of Test: Boiling for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Boiling (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Boiling quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Boiling exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Boiling extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Boiling refers to a change from the

Solution:

Boiling is a convective heat transfer process that is associated with change in the phase of a fluid.

QUESTION: 2

The boiling process has wide-spread applications in
(i) Production of steam in nuclear and steam power plants for generation and for industrial processes and space heating
(ii) Absorption of heat in refrigeration and air-conditioning systems
(iii) Concentration, dehydration and drying of foods and materials
Identify the correct statements

Solution:

Boiling constitutes the convective heat transfer process that involves a phase change from liquid to vapor state.

QUESTION: 3

Maximum heat transfer rate in a modern boiler is about

Solution:

Greater importance has recently been given to the boiling heat transfer.

QUESTION: 4

Which type of boiling occurs in steam boilers employing natural convection?

Solution:

The liquid above the hot surface is essentially stagnant and the only motion near the surface is because of free convection.

QUESTION: 5

In which type of boiling the fluid motion is induced by external means?

Solution:

The liquid is pumped and forced across the surface in a controlled manner.

QUESTION: 6

The temperature of the liquid is below the saturation temperature and boiling takes place only in vicinity of the heated surface. This type of boiling is known as

Solution:

The vapor bubbles travel a short path and then vanish, apparently they condense in the bulk of the liquid which is at a temperature less than the boiling point.

QUESTION: 7

In which type of boiling the temperature of the liquid exceeds the saturation temperature?

Solution:

The vapor bubbles generated at the solid surface are transported through the liquid by buoyancy effects and eventually escape from the surface.

QUESTION: 8

The phenomenon of stable film boiling is referred to as

Solution:

This is the region of stable film boiling.

QUESTION: 9

For water evaporating at atmospheric pressure, the burnout occurs at temperature excess slightly above

Solution:

The burnout point on the boiling curve represents the point of maximum heat flux at which transition occurs from nucleate to film boiling.

QUESTION: 10

The boiling phenomenon is known to occur in how many forms?

Solution:

Pool, forced convection, subcooled and saturated boiling.

Similar Content

Related tests