Civil Engineering (CE)  >  Structural Analysis  >  Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables Download as PDF

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables


Test Description

12 Questions MCQ Test Structural Analysis | Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables for Civil Engineering (CE) 2022 is part of Structural Analysis preparation. The Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables questions and answers have been prepared according to the Civil Engineering (CE) exam syllabus.The Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables MCQs are made for Civil Engineering (CE) 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables below.
Solutions of Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables questions in English are available as part of our Structural Analysis for Civil Engineering (CE) & Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables solutions in Hindi for Structural Analysis course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Civil Engineering (CE) Exam by signing up for free. Attempt Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables | 12 questions in 20 minutes | Mock test for Civil Engineering (CE) preparation | Free important questions MCQ to study Structural Analysis for Civil Engineering (CE) Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 1

Following sign convention for force direction is followed:-

For moments, clockwise is considered –ve.
All the options are given in KN and KN/ft. wherever applicable.
All distances mentioned below are in ft.
Following is a discreetly loaded cable.

Q. Find the tension in cable CD.

Detailed Solution for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 1

Answer: c
Explanation: Conserve moment about point A and assume required tension a variable. Bifurcate it into x and y directions to make calculation easier.

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 2

Following sign convention for force direction is followed:-

For moments, clockwise is considered –ve.
All the options are given in KN and KN/ft. wherever applicable.
All distances mentioned below are in ft.
Following is a discreetly loaded cable.

Q. What will be the tension in cable BC?

Detailed Solution for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 2

Answer: a
Explanation: Balance force at point C in x and y direction which will give two equations. Assume the angle between BC and x axis as a variable.

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 3

​Following sign convention for force direction is followed:-


For moments, clockwise is considered –ve.
All the options are given in KN and KN/ft. wherever applicable.
All distances mentioned below are in ft.
Following is a discreetly loaded cable.

Q. What will be the tension in cable AB?

Detailed Solution for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 3

Answer: c
Explanation: Balance force at point B in x and y direction which will give two equations. Assume the angle between AB and x axis as a variable.

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 4

​Following sign convention for force direction is followed:-


For moments, clockwise is considered –ve.
All the options are given in KN and KN/ft. wherever applicable.
All distances mentioned below are in ft.
Following is a discreetly loaded cable.

Q. What will be the value of h?

Detailed Solution for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 4

Answer: c
Explanation: Since all the angles are known, we can find h using basic trigonometry.

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 5

All the options are given in KN and KN/m. wherever applicable.
All distances mentioned below are in m.
Following is a discreetly loaded cable.
A and E are supported by pin supports.

Q. Compute tension in cable AB.

Detailed Solution for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 5

Answer: b
Explanation: Balance moment about point E and bifurcate the required tension for easier calculation.

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 6

All the options are given in KN and KN/m. wherever applicable.
All distances mentioned below are in m.
Following is a discreetly loaded cable.
A and E are supported by pin supports.

Q. What will be the tension in cable DE?

Detailed Solution for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 6

Answer: b
Explanation: Balance force along x and y direction since, tension in cable DE is already known.

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 7

All the options are given in KN and KN/m. wherever applicable.
All distances mentioned below are in m.
Following is a discreetly loaded cable.
A and E are supported by pin supports.

Q. In force analysis, weight of cable is generally ________

Detailed Solution for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 7

Answer: d
Explanation: In roofs and bridges it is neglected, but in cases like radio antennas it is considered.

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 8

All the options are given in KN and KN/m. wherever applicable.
All distances mentioned below are in m.
Following is a discreetly loaded cable.
A and E are supported by pin supports.

Q.  It is generally assumed that the cable is ________

Detailed Solution for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 8

Answer: a
Explanation: It is assumed to be flexible so that the resistance offered by cable can be neglected which leads to the force always acts tangential to the cable.

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 9

All the options are given in KN and KN/m. wherever applicable.
All distances mentioned below are in m.
Following is a discreetly loaded cable.
A and E are supported by pin supports.

Q.  It is generally assumed that the cable is _________

Detailed Solution for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 9

Answer: c
Explanation: It is assumed to be inextensible so that we can ignore very minor length changes which occur after application of load.

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 10

All the options are given in KN and KN/m. wherever applicable.
All distances mentioned below are in m.
Following is a discreetly loaded cable.
A and E are supported by pin supports.

Q.  Due to above assumptions, cables behave like:-

Detailed Solution for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 10

Answer: a
Explanation: Due to these assumptions, geometry of cable remains fixed after application of load.

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 11

All the options are given in KN and KN/m. wherever applicable.
All distances mentioned below are in m.
Following is a discreetly loaded cable.
A and E are supported by pin supports.

Q.  The shape cables take in resisting loads is called a vermicular curve.
State whether the above statement is true or false.

Detailed Solution for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 11

Answer: b
Explanation: They are called funicular curve often refereed as funiculars.

Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 12

All the options are given in KN and KN/m. wherever applicable.
All distances mentioned below are in m.
Following is a discreetly loaded cable.
A and E are supported by pin supports.

Q.  Cables supporting roadway of a suspension bridge is considered to carry point load.
State whether the above statement is true or false.

Detailed Solution for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables - Question 12

Answer: b
Explanation: They are considered to be carrying uniformly distributed load.

30 videos|123 docs|28 tests
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Information about Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables Page
In this test you can find the Exam questions for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test: Cable Subjected to Concentrated Loads & Cables, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice