Test: Childhood- 1


10 Questions MCQ Test English Class 11 | Test: Childhood- 1


Description
Attempt Test: Childhood- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 11 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 11 for Class 11 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What is the poem ‘Childhood’ about?

Solution: Childhood is written by Marcus Natten. In this poem, the poet thinks over his lost childhood. He wonders about the moment where he lost the innocence and realized that the world is not what he seemed it to be. He recalls when his thoughts changed and he realized the hypocrisy of the people around him.
QUESTION: 2

What the poet could not find in the Geography book?

Solution: Hell and heaven couldn't be found in geography books. The poet feels the hell and heaven are not actual places since he could not find any exact mention about their locality in his Geography book.
QUESTION: 3

What did the poet realise about adults?

Solution: The poet realized that adults were hypocrite as they preached which they haven't done in their whole life. they ask their children to be kind and loving but they are themselves selfish and cruel. Adults preached which they haven't done in their whole life.
QUESTION: 4

What did the poet realise about his mind when he lost his childhood?

Solution: The poet in his childhood notices that his mind was capable of producing thoughts that were of his own and not influenced by the other individuals of the society. This discovery is crucial because it unwinds the the hypocrisy and the double standards maintained by the adults.
QUESTION: 5

Where could he see his childhood now?

Solution: The poet is able to find his childhood in his infant picture.
QUESTION: 6

Who is the poet of the poem ‘Childhood’?

Solution: Childhood is from the poet Marcus Natten. In the Childhood summary, the poet discusses the loss of his childhood.
QUESTION: 7

What is the opposite of the word ‘hidden’?

Solution: Opposite of hidden is Exposed.
QUESTION: 8

What did the poet sense about himself when he realised he could use his own mind the way he wants?

Solution: The poet in his childhood notices that his mind was capable of producing thoughts that were of his own and not influenced by the other individuals of the society. This discovery is crucial because it unwinds the the hypocrisy and the double standards maintained by the adults.
QUESTION: 9

Antithesis is where two opposite words are used together in a sentence in a poem, where did the poet use it?

Solution: In the first part of the poem, Dryden writes, “Too black for heaven, and yet too white for hell.” This line has two examples of antithesis: heaven and hell and the colors black and white. The colors in the line represent sin and goodness.
QUESTION: 10

Which poetic device has been used in the following line-

Was it when I found my mind was really mine.

Solution: Alliteration – “My mind”; “Whichever way”; “That, they, “the time.”
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code