Test: Class 6 Geography NCERT Based - 1


30 Questions MCQ Test UPSC Level Questions (NCERT Based) | Test: Class 6 Geography NCERT Based - 1


Description
Attempt Test: Class 6 Geography NCERT Based - 1 | 30 questions in 36 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study UPSC Level Questions (NCERT Based) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Consider the following statements:

1. We can see a full moon twice in about a month.

2. New moon can be seen only during a clear night.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:
  • The full moon can be seen only once in about a month. It is also called Poornima.

  • The new moon cannot be seen at all. It is also called Amavasya.

QUESTION: 2

Consider the following statements:

1. Europe is bounded by water on three sides.

2. The Arctic circle passes through Europe.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Europe is bounded by water on three sides. The Arctic circle passes through Europe.

QUESTION: 3

Consider the following statements:

1. Constellations are groups of all celestial bodies.

2. Sun is not a part of a constellation.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Constellations are closed groups of stars which form recognizable shapes and patterns. The Sun is the only known star in our galaxy which is not part of a constellation.

QUESTION: 4

Consider the following statements about planets:

1. All planets have their own satellites.

2. Earth is the third largest planet of the solar system.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Mercury and Venus do not have their own satellites. Earth is the fifth largest planet of the Solar system.

QUESTION: 5

Consider the following statements:

1. Less than 3 per cent of Earth's water is freshwater.

2. Ice sheets, glaciers and underground water are forms of freshwater.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:

More than 97 percent of the Earth's water is saltwater, and the rest is fresh water.

 

 

QUESTION: 6

Consider the following statements: 

1. Jupiter has the largest number of satellites. 

2. Being the largest planet, it takes more time to spin than other planets. 

3. NASA sent the Juno probe to the orbit of Jupiter. 

Select the correct answer using the code given below:

Solution:

Jupiter takes the least time to spin on its axis. It has the largest number of satellites, and the Juno probe sent by NASA entered the orbit of Jupiter in 2016.

QUESTION: 7

Shadows on the moon's surface are?

Solution: Shadows on the moon's surface are the shadows cast by the landforms on the moon's surface.

QUESTION: 8

Bering strait connects?

Solution: Bering strait connects the Arctic Ocean and the Pacific ocean.

QUESTION: 9

Consider the following statements:

1. Pointer stars are part of Saptarishi.

2. Pole stars and pointer stars lie on the same line.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Pointer stars, part of the Saptarishi or Great Bear constellation are used to locate pole stars as they lie on the same line and point towards the Pole star.

QUESTION: 10

The only planet which takes more time for rotation than revolution is?

Solution: Venus is the only planet which takes more time for rotation than revolution.

QUESTION: 11

Many of the mining areas are located in plateau areas as?

Solution: Many of the mining areas are located in plateau areas as they are rich in mineral deposits.

QUESTION: 12

Area that receives maximum heat is/are between?

1. 0° and 2 31/2° N

2. 0° and 23 1/2° S

3. 0° and 66 1/2° N

4. 0° and 66 1/2° S

Select the correct answer using the code given below:

Solution:

Area that receives maximum heat is between 2 3/4° N and 2 3/4° S and hence called the torrid zone.

 

 

 

 

QUESTION: 13

Consider the following statements:

1. The mid-day Sun is exactly overhead at least once a year on all latitudes.

2. Latitudes can indicate the precise position of a place.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:
  • The mid-day sun is exactly overhead at least once a year on latitudes only between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn. Latitudes, along with longitudes, can indicate the precise position of a place.

QUESTION: 14

Consider the following statements:

1. North-South extent of India is lesser than the East-West extent.

2. India is located in the Eastern hemisphere.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: The North-South extent of India is longer than East-West extent. India measures 3,214 km (1,997 mi) from north to south and 2,933 km (1,822 mi) from east to west.

QUESTION: 15

Days and nights are caused by?

1. Rotation of the Earth.

2. Revolution of the Earth.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Days and nights are caused by Earth's rotation, and change in seasons are caused by the Earth's revolution.

QUESTION: 16

Time can be measured by the movement of?

1. Sun

2. Moon

3. Earth

4. Other planets

Select the correct answer using the code given below:

Solution:

Time can be measured by the movement of the moon, Earth and other planets.

 

 

QUESTION: 17

Which of the following is/are coral islands in India?

1. Lakshadweep islands

2. Andaman and Nicobar islands

Select the correct answer using the code given below:

Solution:

Lakshdweep islands are coral islands in India.

 

 

QUESTION: 18

Consider the following statements:

1. Bharathi is the only active research station of India in Antarctica.

2. Dakshin Gangotri was India's first research facility in Antarctica.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Bharati is India's third research facility and one of the two active research stations alongside Maitri. India's first research station in Antarctica, Dakshin Gangotri was abandoned after it got submerged in ice.

QUESTION: 19

Only half of the Earth receives light from the Sun at a time due to?

1. Spherical shape of the Earth.

2. Tilt of the Earth's axis.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Only half of the Earth receives light from the Sun due to the spherical shape of the Earth.

QUESTION: 20

Consider the following statements:

1. Day to day changes constitute weather.

2. Average weather conditions measured over many years is climate.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Both statements are correct.

QUESTION: 21

Consider the following statements:

1. Australia is the only country which is a continent as we

2. Australia is surrounded by oceans and seasons on all sides.

3. The Tropic of Capricorn passes through Australia.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Australia is called an island continent as oceans and seas surround it.

QUESTION: 22

Consider the following statements:

1. During the summer solstice, areas between Equator and Tropic of Cancer receive more heat than other areas.

2. During the winter solstice, areas beyond the Artie circle experience continuous daylight for six months.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:
  • Sun is overhead the Tropic of Cancer beyond which Sun's rays are slanting during the summer solstice.

  • Hence, areas between the Equator and Tropic of Cancer receive more heat than other areas.

  • Also, the North pole is inclined towards the Sun and hence, areas beyond the Artie circle experience continuous daylight for six months during the summer solstice.

QUESTION: 23

Consider the following statement:

1. Tropical deciduous forests never shed their leaves.

2. They are found in large part of our country.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Tropical deciduous forests shed their leaves once in a year.

QUESTION: 24

Consider the following statements:

1. The Equator runs almost through the middle of the African continent.

2. Africa is separated from Europe by the Mediterranean Sea.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Both statements are correct.

QUESTION: 25

Consider the following statements:

1. All land masses are connected.

2. All the oceans of the world are connected.

Select the correct answer using the code given below:

Solution: All land masses are not connected. All the oceans of the world are connected.

QUESTION: 26

Consider the following statements:

1. Mercury takes the shortest time to rotate and revolve around the Sun.

2. One Martian day is roughly the same as a day on Earth.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:
  • Mercury takes the shortest time to revolve around the Sun (88 days) but not for rotation.

  • Jupiter takes the shortest time for rotation. Earth takes 23 h 56 m and 4s to complete one spin and Mars takes 24h and 40m to spin on its axis. So, one Martian day is almost the same as one Earth day.

QUESTION: 27

From which of the following countries do the Prime Meridian pass through?

1. France

2. Spain

3. Algeria

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Prime Meridian passes through U.K, France, Spain, Algeria, Mali, Burkina Faso, Togo, Ghana, Ashantiland Peninsula and Queen Maud Land Antarctica.

QUESTION: 28

Consider the following statements:

1. Earth is the largest inner planet.

2. Mercury is the hottest planet of the Solar system.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:
  • Earth is the largest inner planet and 5th largest planet in the Solar system. Though Mercury is closest to the Sun, it is not the hottest planet as there is no atmosphere to trap greenhouse gases.

  • Being covered in clouds, Venus is the hottest and the brightest planet of the Solar system due to its reflection and greenhouse gas effect.

QUESTION: 29

Concerning commerce, which is the busiest ocean?

Solution: The Atlantic ocean is the busiest ocean concerning commerce because of its natural harbours and its linkage to North America, South America, Europe and Africa.

QUESTION: 30

Consider the following statements:

1. China has an only one-time zone.

2. The North Pole and the South Pole have no time zones.

3. The International Space Station uses GMT.

Select the correct answer using the code given below:

Solution:
  • Despite its vast geographical extent, China decided to follow a single time zone for unifying its country and its people soon after the Communist Party assumed power.

  • Since all longitudes converge at the North and South pole, they have no time zone. Research stations follow the time of their countries or from where they set off their expedition. ISS follows Greenwich Meantime.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code