Test: Classification- 1


25 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Classification- 1


Description
This mock test of Test: Classification- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Classification- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Classification- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Classification- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Classification- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve:
In each of the following questions (Q1-25), five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question: Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Chicken can live in water.

QUESTION: 2

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Veil, cover the head, while veil covers the face.

QUESTION: 3

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Oil are products obtained from milk.

QUESTION: 4

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Eagle are flightless birds.

QUESTION: 5

Choose the word which is different from the rest.

Solution:
  • All except Ayurveda are names of holy scriptures, the four Vedas.
  • Ayurveda is a branch of medicine.
QUESTION: 6

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Potassium belongs to the same group i.e. Group 14.

QUESTION: 7

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Chalk are obtained from crops.

QUESTION: 8

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Park are halting places of various transport means.

QUESTION: 9

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

Swan is the only water bird in the group.

QUESTION: 10

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Sharp are related to dimension.

QUESTION: 11

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

Orange is the only citrus fruit in the group.

QUESTION: 12

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Hammer are sharp-edged and have a cutting action.

QUESTION: 13

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Scallop, live in shells.

QUESTION: 14

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Mathura are cities situated on the banks of the Ganga river.

QUESTION: 15

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Quay are parts of a ship.

QUESTION: 16

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except the director, spend money.

QUESTION: 17

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

In all except Trifle, 'tri' indicates 'three'.

QUESTION: 18

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Locust are reptiles, while locust is an insect.

QUESTION: 19

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All others are parts of a calendar.

QUESTION: 20

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Mysore are harbours.

QUESTION: 21

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Groundnut are spices.

QUESTION: 22

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Chocolate are baked items.

QUESTION: 23

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Stain are terms related to cleaning.

QUESTION: 24

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Trousers are garments that cover the upper part of the body.

QUESTION: 25

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Argentina are continents, while Argentina is a country.

Related tests