Test: Classification- 2


20 Questions MCQ Test General Intelligence and Reasoning for SSC CGL | Test: Classification- 2


Description
This mock test of Test: Classification- 2 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for LR Test: Classification- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Classification- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Classification- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Classification- 2 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each of the following questions, four words have been given out of which four are alike in some manner, while the third one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

The correct option is Option B.

Japan is an island country in East Asia located in the northwest Pacific Ocean. It is bordered by the Sea of Japan to the west and extends from the Sea of Okhotsk in the north to the East China Sea and Taiwan in the south.

New Zealand is an island country in the southwestern Pacific Ocean. It consists of two main landmasses—the North Island (Te Ika-a-Māui) and the South Island (Te Waipounamu)—and around 600 smaller islands, covering a total area of 268,021 square kilometres (103,500 sq mi). New Zealand is about 2,000 kilometres (1,200 mi) east of Australia across the Tasman Sea and 1,000 kilometres (600 mi) south of the islands of New Caledonia, Fiji, and Tonga. 

Known as Ceylon until 1972, Sri Lanka is an independent island nation located in the Indian Ocean just southeast of the tip of the Indian subcontinent.

The Indian subcontinent is a peninsula, the only land feature in the world widely recognized as a subcontinent in the English language

QUESTION: 2

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Microphone are related to eyes.

QUESTION: 3

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Sitar are wind instruments, while sitar is a string instrument.

QUESTION: 4

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Bear belong to the cat family.

QUESTION: 5

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Gazelle are animals found in the mountains.

QUESTION: 6

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Explosion are natural calamities.

QUESTION: 7

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Spider are insects having six legs.

QUESTION: 8

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Flute are string instruments.

QUESTION: 9

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Morbid are synonyms of 'deceit'.

QUESTION: 10

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except New York are capital cities.

QUESTION: 11

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Reader are persons involved in the preparation of a journal, newspaper or magazine.

QUESTION: 12

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Arrow are used while holding in hand.

QUESTION: 13

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Feathers are organs for movement in different organisms.

QUESTION: 14

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Fox are domestic animals, while fox is a wild animal.

QUESTION: 15

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except School are dwelling places.

QUESTION: 16

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Geography are branches of Science.

QUESTION: 17

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Chess are outdoor games.

QUESTION: 18

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All others are parts of a tree.

QUESTION: 19

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

Hyena is the only flesh-eating animal in the group.

QUESTION: 20

Directions to Solve

In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.

Question -

Choose the word which is different from the rest.

Solution:

All except Korea are European countries, while Korea is an Asian country.

Related tests