Test: Coding - Decoding- 1


20 Questions MCQ Test General Intelligence and Reasoning for SSC CGL | Test: Coding - Decoding- 1


Description
This mock test of Test: Coding - Decoding- 1 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for SSC Test: Coding - Decoding- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Coding - Decoding- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this Test: Coding - Decoding- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Coding - Decoding- 1 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many pairs of letters are there in the word 'SEQUENTIAL' which have as many letters between them as are in the alphabet?

Solution:

QUESTION: 2

If PINK is written as MLKN, how will ROSE be written?

Solution:

P - 3 = M
I + 3 = L
N - 3 = K
K + 3 = N
(PINK = MLKN )

Similarly, ROSE = ORPH

QUESTION: 3

If SELDOM is written as MFTLNC, how will PRINCE be written?

Solution:

S E L D O M - M F T L N C

Case 1:
S + 1 = T
E + 1 = F
L + 1 = M

S E L → T F M → M F T

Case 2:
D - 1 = C
O - 1 = N
M - 1 = L

D O M → C N L → L N C

Resulting: SELDOM → MFTLNC

Similarly, PRINCE → JSQDBM

QUESTION: 4

If GREAT is written as BVBCS, how will UNTIL be written?

Solution:

G - 5 = B
R + 4 = V
E - 3 = B
A + 2 = C
T - 1 = S
⇒ GREAT → BVBCS

Similarly,

U - 5 = P
N + 4 = R
T - 3 = Q
I + 2 = K
L - 1 = K
⇒ UNTIL → PRQKK

QUESTION: 5

If OPPOSITE is written as NOQPTJSD, how will STRAIGHT be written?

Solution:

O - 1 = N
P - 1 = O
P + 1 = Q
O + 1 = P
S + 1 = T
I + 1 = J
T - 1 = S
E - 1 = D
OPPOSITE → NOQPTJSD

Similarlly,

S - 1 = R
T - 1 = S
R + 1 = S
A + 1 = B
I + 1 = J
G + 1 = H
H - 1 = G
T - 1 = S
STRAIGHT → RSSBJHGS

QUESTION: 6

If STUDENT is written as RRTBDLS, how will OFFICER be written?

Solution:

S - 1 = R
T - 2 = R
U - 1 = T
D - 2 = B
E - 1 = D
N - 2 = L
T - 1 = S
STUDENT → RRTBDLS

Similarly,

O - 1 = N
F - 2 = D
F - 1 = E
I - 1 = G
C - 2 = B
E - 1 = C
R - 2 = Q
OFFICER → NDEGBCQ

QUESTION: 7

In a certain code LAWN is written as JCUP. How will SLIT be coded in that code?

Solution:

Its all in the manner of -2, +2
J = L - 2
C = A + 2
U = W - 2
P = N + 2

and same for SLIT:
Q = S - 2
N = L + 2
G = I - 2
V = T + 2

QUESTION: 8

If TOUR is written in a certain code as 1234, CLEAR as 56784 and SPARE as 90847, what will be the 5th digit for SCULPTURE in the same code?

Solution:

TOUR → 1234
CLEAR → 56784
SPARE → 90847

Common alphabets in the three words are: 
(i) R coded with the number 4 in each word.
(ii) E coded with the number 7 in each word.
(iii) A coded with the number 8 in each word. 

It is clear from here that each alphabet represents a particular number/code.

In the word, SCULPTURE the 5th digit is P and in the above-given words, P is coded with the number 0.

QUESTION: 9

If POSTPONE is written as OPTSOPEN, how will RAJASTAN be written?

Solution:

Every letter is interchanged by its subsequent second letter.
i.e. POSTPONE → OPTSOPEN

Therefore, RAJASTAN → ARAJTSNA

QUESTION: 10

If BANGALORE is written as CZOFBKPQF, how will CALCUTTA be written?

Solution:

B + 1 = C
A - 1 = Z
N + 1 = O
G - 1 = F
A + 1 = B
L - 1 = K
O + 1 = P
R - 1 = Q
E + 1 = F
BANGALORE → CZOFBKPQF

Similarly,
C +1 = D
A - 1 = Z
L + 1 = M
C - 1 = B
U + 1 = V
T - 1 = S
T + 1 = U
A - 1 = Z
CALCUTTA → DZMBVSUZ

QUESTION: 11

If EXPLAINING is written as PXEALNIGNI, how will PRODUCTION be written?

Solution:

In the code, first three letters are reversed, EXP → PXE
then next two letters, LA → AL
then again next two letters, IN → NI
finally the last three letters are reversed, ING → GNI
Resulting: EXPLAINING → PXEALNIGNI

Similarly,
PRODUCTION → ORPUDTCNOI

QUESTION: 12

If TEACHING is written as CHEATING, how will BANKINGS be written?

Solution:

TEACHING:CHEATING ⇔ 12345678:45231678 

BANKING:? ⇔ 12345678:45231678

Thus, BANKINGS will become KIANBNGS

QUESTION: 13

In a certain code FIRE is coded as DGPC. What will be the last letter of the coded word for SHOT.

Solution:

F - 2 = D
I - 2 = G
R - 2 = P
E - 2 = C
FIRE →DGPC

Similarly,
S - 2 = Q
H - 2 = F
O - 2 = M
T - 2 = R
QFMR → SHOT.

Hence, the last letter of the coded word is R.

QUESTION: 14

If AWAKE is written as ZVZJD, how will FRIEND be written?

Solution:

A - 1 = Z
W - 1 = V
A - 1 = Z
K - 1 = J
E - 1 = D
AWAKE → ZVZJD

Similarly, 
F - 1 = E
R - 1 = Q
I - 1 = H
E - 1 = D
N - 1 = M
D - 1 = C
FRIEND → EQHDMC

QUESTION: 15

If in a code language PAINT is written as 74128 and EXCEL as 93596, then how ACCEPT will be written in that language?

Solution:

PAINT - 74128
EXCEL - 93596
Since each letter is assigned a unique code in the given words.
Therefore, the code for ACCEPT is 455978.

QUESTION: 16

If LOGIC is written as BHFNK, how will CLERK be written?

Solution:

Write the letters of the given word in reverse order
i.e. LOGIC → CIGOL
Now write the previous letters of the reversed word
i.e. CIGOL → BHFNK

Similarly, 
CLERK → KRELC→ JQDKB

QUESTION: 17

If LMNO is written as GHIJ, how will STUV be written?

Solution:

L - 5 = G
M - 5 = H
N - 5 = I
O - 5 = J
LMNO → GHIJ

Similarly,
S - 5 = N
T - 5 = O
U - 5 = P
V - 5 = Q
STUV → NOPQ

QUESTION: 18

 If TOUR is written as 1234, CLEAR is written as 56784 and SPARE is written as 90847, find the code for CARE

Solution:

TOUR → 1234
CLEAR → 56784
SPARE → 90847

Common alphabets in the three words are: 
(i) R coded with the number 4 in each word.
(ii) E coded with the number 7 in each word.
(iii) A coded with the number 8 in each word. 

It is clear from here that each alphabet represents a particular number/code.

Using the codes for the letter from given words.
C A R E will become 5 8 4 7

QUESTION: 19

If AVOPDE is written as ATONCE, how will DONE AT GATV AT ZOU DAP be written?

Solution:

Here you can see the vowels are not changing, only consonants are changing and they are also changing in the order of -1,-1,-2 

Thus,
DONE AT GATV AT ZOU DAP ⇒ COME AS FAST AS YOU CAN

QUESTION: 20

If PREMONITION is written as 68530492904, how will MONITOR be written?

Solution:

Letters of the word PREMONITION are coded as follows:

Letters → Code
P → 6
R → 8
E → 5
M → 3
O → 0
N → 4
I → 9
T → 2
I → 9
O → 0
N → 4

Therefore, code for the word MONITOR is 3049208

Similar Content

Related tests