Test: Constitutional Design - 2


15 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Constitutional Design - 2


Description
This mock test of Test: Constitutional Design - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Constitutional Design - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Constitutional Design - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Constitutional Design - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Constitutional Design - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Constitution of India is :

Solution:
The Constitution of India is neither wholly rigid nor wholly flexible. It is partly rigid and partly flexible. It is because of the fact that for the purpose of amendment, our constitution has been divided into three parts:

(i) Certain provisions of the constitution can be amended by a simple majority in Parliament. (Flexible)

(ii) Certain provisions can be amended by a two-third majority in Parliament and ratified by at least fifty percent of the states. (Rigid)

(iii) The remaining provisions can be amended by Parliament by two-third majority. (Rigid)
QUESTION: 2

The first captain of the National Hockey Team who was also the member of the Constituent Assembly was? 

Solution: Jaipal Singh Munda, born in a tribal Munda family present day jharkhand. He captained the hockey team to clinch gold in the 1928 summer olympics in Amsterdam. As a member of the Constituent Assembly of India, he campaigned for the rights of the whole tribal community.
QUESTION: 3

When did the Constituent Assembly adopt the Constitution of India?

Solution:

Constituent Assembly adopted on 26 November 1949 and came into effect on 26 January 1950.

QUESTION: 4

Which of the following days is celebrated to mark the enforcement of the Indian Constitution?

Solution:

Republic Day is celebrated annually as it is the anniversary of the day India became an independent republic. Though India's declaration of Independence was signed on 15th August 1947, the constitution which was written for independent India came into the effect on January 26, 1950.

QUESTION: 5

When did the Indian Constitution came into force?

Solution: It is a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic with a parliamentary system of government. The Republic is governed in terms of the Constitution of India which was adopted by the Constituent Assembly on 26th November, 1949 and came into force on 26th January, 1950.
QUESTION: 6

Mahatma Gandhi’s vision about the Indian Constitution was published in which magazine?

Solution:

Young India was a weekshed - a weekly paper or journal - in English published by Mohandas Karamchand Gandhi from 1919 to 1931.

QUESTION: 7

Which among the following is not a feature of the Indian Constitution? 

Solution:
QUESTION: 8

What is the name of the body which framed the Constitution of India?

Solution:

The drafting of the document called the constitution was done by an assembly of elected representatives called the Constituent Assembly. Elections to the Constituent Assembly were held in July 1946. Its first meeting was held in December 1946. Soon after, the country was divided into India and Pakistan.

QUESTION: 9

Which of these is a provision that a democratic constitution does not have ? 

Solution: A head of state (or chief of state) is the public persona that officially represents the national unity and legitimacy of a sovereign state. Depending on the country's form of government and separation of powers, the head of state may be a ceremonial figurehead or concurrently the head of government. In the parliamentary system the head of state is the de jure leader of the nation, because the leader de facto is the prime minister (the head of government). In the semi-parliamentary system both heads of state and government are the leaders de facto of the nation (in practice the two divide the leadership of the nation among themselves).
QUESTION: 10

Which of these was the most salient underlying conflict in the making of a democratic constitution in South Africa? 

Solution:

The coloured people in South Africa are a mixed race of people usually half Khoisan and half European. These people were minority and Blacks in South Africa were majority. There was a conflict between these two groups and this led to establishment of democratic government in South Africa.

QUESTION: 11

Who prepared the Constitution for India in 1928? 

Solution:

The Nehru Committee Report of 10 August 1928 was a memorandum outlining a proposed new dominion status for the constitution for India. It was prepared by a committee of the All Parties Conference chaired by Motilal Nehru with his son Jawaharlal Nehru acting as secretary.

QUESTION: 12

Who amongst the following was not a member of the Constituent Assembly of India?

Solution:
The people who were the members of the constituent assembly are as follows:
- Pandit Jawaharlal Nehru, 1st Prime Minister
- Sardar Vallabhbhai Patel, Deputy Prime Minister cum Home Minister
- Bhimrao Ramji Ambedkar, Minister for Law, Chairman of Drafting committee
- Maulana Azad, Minister for Education
- Dr. Rajendra Prasad, Chairman of the Assembly
- C. Rajagopalachari, Governor General
- Sarat Chandra Bose
QUESTION: 13

India is a secular state because :

Solution:

India is called a secular state because there is no discrimination of religions by the government or the Constitution. According to it, the government cannot give special rights to any religion.

QUESTION: 14

The Preamble to the Constitution of India declares India to be a :

Solution:

The preamble to the Constitution declares India to be a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic and a welfare state committed to secure justice, liberty and equality for the people and for promoting fraternity, dignity of the individual and unity and integrity of the nation.

QUESTION: 15

Who was the chairman of the Drafting Committee for making the Constitution of India? 

Solution: On 29 August 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar to prepare a draft Constitution for India.

Related tests