Test: Crop Production Management


10 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Crop Production Management


Description
This mock test of Test: Crop Production Management for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Crop Production Management (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Crop Production Management quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Crop Production Management exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Crop Production Management extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following combination of crop will give maximum yield in mixed cropping?

Solution:

The practice of cultivating two or more crops simultaneously on the same piece of land is called mixed cropping. During mixed cropping, if one crop faces adverse conditions or pathogen attack then the other crop can be saved.

Advantages of mixed cropping:
Increase in yield
Optimum utilization of soil
Minimum pest infestation
No risk of crop failure
Farmers can harvest varieties of produce at the same time

QUESTION: 2

Which irrigation system is more useful in the areas where canal flow is insufficient or irregular?

Solution:

River lift system is where water from rivers is drawn directly to supplement irrigation schemes. River lift systems do not depend on the natural flow of water from rivers by gravity through canals, rather it employs other means such as pumps and direct fetching. This system is used in regions where the water flow from the canals or reservoirs is insufficient to supply the farms. 

QUESTION: 3

Which of the following is a weed?

Solution:

Parthenium hysterophorus is a noxious weed in America, Asia, Africa and Australia. This weed is known to cause many health hazards which have now reached epidemic proportions. This weed is considered to be a cause of allergic respiratory problems, contact dermatitis, mutagenicity in human and livestock. Crop production is drastically reduced owing to its allelopathy. Also aggressive dominance of this weed threatens biodiversity. 

QUESTION: 4

In mixed cropping, which two crops cannot be grown together?

Solution:

The practice of cultivating two or more crops simultaneously on the same piece of land is called mixed cropping. During mixed cropping, if one crop faces adverse conditions or pathogen attack then the other crop can be saved. Wheat and maize cannot be grown together as wheat is a rabi crop and maize is a kharif crop.

QUESTION: 5

Among the following which is not a macronutrient?

Solution:

In relatively large amounts, the soil supplies nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, and sulfur; these are often called the macronutrients. Micronutrients are required by plants in far smaller quantities than any macronutrient. Micronutrients required by plants include zinc (Zn), iron (Fe), manganese (Mn), copper (Cu), boron (B), molybdenum (Mo), and chlorine (Cl). Relative to the macronutrients, micronutrients are required in trace quantities.

QUESTION: 6

How many nutrients that are essential for plant growth are supplied by soil?

Solution:

Soil is a major source of nutrients needed by plants for growth. The three main nutrients are nitrogen (N), phosphorus (P) and potassium (K). Together they make up the trio known as NPK. Other important nutrients are calcium, magnesium and sulphur. Plants also need small quantities of iron, manganese, zinc, copper, boron, nickel and molybdenum, known as trace elements because only traces are needed by the plant.

QUESTION: 7

Among the following which is the major cause of crop failure in India?

Solution:

In simplest terms, agriculture needs water, and in India much of this water traditionally comes from the monsoon. Crop failure happens more in catastrophic weather conditions in which the crops are wiped out by floods or droughts. 

QUESTION: 8

Which of the following nutrient is obtained from air by plants?

Solution:

Oxygen is a component of many organic and inorganic molecules within the plant, and is acquired in many forms. Plants produce oxygen gas (O2) along with glucose during photosynthesis but then require O2 to undergo aerobic cellular respiration and break down this glucose to produce ATP.

QUESTION: 9

Which of the following nutrients are absorbed by plants in large quantities from soil?

Solution:

Sulphur is an essential nutrient for plant growth. Most of the sulphur in soils is found soil in organic matter . However, it is not available to plants in this form. In order to become available to plants, the sulphur must be first released from the organic matter and go through mineralization process.

QUESTION: 10

Which of the following is not considered as primary nutrient for plants?

Solution:

All plants require nitrogen, phosphorus and potassium as their primary nutrient. Thus oxygen is not considered as primary nutrient for plants.

Related tests