Test: Development (Hard)


20 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 10 | Test: Development (Hard)


Description
Attempt Test: Development (Hard) | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The National Development Council gets its administrative support from:

Solution: The administrative assistance is provided by the Planning Commission. NDC is an advisory body to the Planning Commission.

QUESTION: 2

In response to India's 'Look East' policy, which of the following countries has launched 'Look West' policy? (Both are complementary to each other.)

Solution: Thailand has launched ‘Look West Policy. Both of these policies are complementary to each other.

QUESTION: 3

Income of a country means ______.

Solution: Income of a country means the total value of goods and services produced in a year by the residents of a country under consideration. National income is measured by NNP at factor cost.

QUESTION: 4

The minimum area of the land required to sustain the life of one person completely is called his

Solution: Ecological footprint is the minimum area of land required to sustain the life of an individual or a population completely.

QUESTION: 5

Technological development relates to ______.

Solution: Technical development relates to anything in regions to the inventions or innovations.

QUESTION: 6

National Social Assistance Programme is aimed at providing

Solution: The National Social Assistance Programme (NSAP) is a Centrally Sponsored Scheme of the Government of India that provides financial assistance to the elderly, widows and persons with disabilities in the form of social pensions.

QUESTION: 7

"Functional Finance" is associated with:

Solution: Functional finance is an economic theory proposed by Abba P. Lerner, based on effective demand principles and chartism.

QUESTION: 8

What is the carbon credit?

Solution: Carbon credit shows that a country or any entity emits the carbon below the limit prescribed by the government, hence the country or entity can sell it in exchange where carbon credits are traded.

QUESTION: 9

In the context of mitigating the impending global warming due to anthropogenic

emissions of carbon dioxide, which of the following can be the potential sites for carbon sequestration?

1. Abandoned and uneconomic coal seams

2. Depleted oil and gas reservoirs

3. Subterranean deep saline formations

Select the correct answer using the code given below:

Solution: Carbon sequestration may be carried out by pumping carbon into carbon sinks of two types: A. Natural sinks-ocean, forest, soil etc. B. Artificial sink-depleted oil reserve, unminable mines. So statement 1,2 and 3 are correct. And deep Saline Formations, in fact, have the highest capacity for this. So accordingly, the answer is "D".

QUESTION: 10

In response to India's 'Look East' policy, which of the following countries has launched 'Look West' policy? (Both are complementary to each other.)

Solution: Thailand has launched ‘Look West Policy. Both of these policies are complementary to each other.

QUESTION: 11

Planning was considered a prerequisite

1. for balanced socio-economic development

2. for extending the benefits of development in an even manner.

3. for focussing on the removal of regional disparities.

4. for maximizing the utilization of available resources.

Select the correct answer from the codes given below:

Solution: Planning was considered for balanced socio-economic development to focus on removal of regional disparities and maximizing the utilization of available resources.

QUESTION: 12

Two of the schemes launched by the Government of India for Women's development are Swadhar and Swayam Siddha. As regards the difference between them, consider the following statements.

1. Swayan Siddha is meant for those in difficult circumstances such as women survivors of natural disasters or terrorism, women prisoners released from jails, mentally challenged women etc. whereas Swadhar is meant for holistic empowerment of women through Self Help Groups.

2.Swayamsiddha is implemented through Local Self Government bodies or reputed Voluntary Organizations, whereas Swadhar is implemented through the ICDS units set up in the states.

Which of the statements given is/are correct?

Solution: Swayamsiddha is an integrated programme for the empowerment of women through the network of Self-Help Groups of women. The programme shall be implemented through the State government in 650 blocks throughout the country, but the State governments will be at liberty to choose the implementing authority.

Swadhar scheme, launched in 2001, provides for holistic rehabilitation of women in difficult circumstances. Twenty-two projects for the rehabilitation of the widows, women affected by riots in Gujarat, and women and girls rescued from prostitution are in operation at present. So both the statements are wrong.

QUESTION: 13

Competition for light, nutrients and space is most severe between

Solution: Competition is rivalry for obtaining the same resource. Competition of light, nutrients and space is most severe between closely related organisms growing in the same area/niche, due to overproduction of population in the same area/niche.

QUESTION: 14

Economic activities are performed for

Solution: An economic activity involving the production and sale of goods and services undertaken with a motive of earning profit by satisfying human needs in society is called business.

QUESTION: 15

What can be the goals/aspirations of farmers who depend only on rain for growing crop?

Solution:

The developmental goals of ' Farmers who depend on rain for growing crops' are to dig tubewells and canals for irrigation; higher support prices for crops; availability of hardworking and cheap labour and crop insurance.

QUESTION: 16

The overall welfare of people in any society is determined by

Solution: Welfare economics is the study of how the structure of markets and the allocation of economic goods and resources determine the overall well-being of society.

QUESTION: 17

Which of the following public facilities can ensure the development of the society and economy?

Solution: Provision of more government schools can ensure the development of the society and economy.

QUESTION: 18

A: Ecological productivity decreases from the equator towards the poles.

R: Insolation rapidly decreases from the equator towards the poles.

Solution:
QUESTION: 19

Recently there was a proposal to translocate some of the lions from their natural habitat

in Gujarat to which one of the following sites?

Solution: Kuno Palpur Wildlife Sanctuary was a proposal to translocate some of the lions from their natural habitat in Gujarat.

QUESTION: 20

In India, in the overall index of industrial production, the indices of eight core industries have a combined weight of 37-90%. Which of the following is among those eight core industries?

1. Cement

2. Fertilizers

3.Naturalgas

4.Refinery products

5.Textiles

Select the correct answer using the codes given below:

Solution:
  • According to the data released by the Ministry of Commerce and Industry, the eight-core sector industries recorded a growth of 5.5% in February 2020.
  • The eight Core Industries in decreasing order of their weightage: Refinery Products> Electricity> Steel> Coal> Crude Oil> Natural Gas> Cement> Fertilizers.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code