Test: Difference Equations


10 Questions MCQ Test | Test: Difference Equations


Description
Attempt Test: Difference Equations | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Electrical Engineering (EE) preparation | Free important questions MCQ to study for Electrical Engineering (EE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Difference equation model results in:

Solution:

Explanation: Equation in discrete time systems can be difference equation which are similar to the differentiation in the continuous time systems and difference equation results in sampled data system and numerical analysis of continuous system.

QUESTION: 2

Difference equation is used in :

Solution:

Explanation: Difference equation are similar to the differentiation in the continuous systems and they have same function in discrete time systems and is used in discrete time analysis.

QUESTION: 3

Difference equation in discrete systems is similar to the _____________ in continuous systems.

Solution:

Explanation: Difference equation are the equations used in discrete time systems and difference equations are similar to the differential equation in continuous systems.

QUESTION: 4

Difference equation solution yields at the sampling instants only:

Solution:

Explanation: Difference equation are the equations used in discrete time systems and difference equations are similar to the differential equation in continuous systems solution yields at the sampling instants only.

QUESTION: 5

Difference equation technique for higher order systems is used in:

Solution:

Explanation: For higher order systems Z- transform which is transforming discrete time domain into z domain and is technique is convenient for analysis and design of linear sampled data systems.

QUESTION: 6

Assertion (A): An LTI discrete system represented by the difference equation. y (n+2)-5y(n+1)+6y(n) =x(n) is unstable.
Reason (R): A system is unstable if the roots of the characteristic equation lie outside the unit circle.

Solution:

Explanation: Difference equation is y (n+2)-5 y (n+1) + 6 y (n) =x (n).
Taking z-transform, H (z) =1/ (z-2) (z-3).
The characteristic equation has roots z =2, 3. Since, the characteristic equation has roots outside the unit circle, hence the system is unstable.

QUESTION: 7

The poles of a digital filter with linear phase response can lie

Solution:

Explanation: For stable systems the poles in z plane must lie inside or on the unit circle and Minimum number of delay elements = (Maximum power of z)-(minimum power of z).

QUESTION: 8

If X(z) =(z+z-3)/(z+z-1), then x(n) series has: 

Solution:

Explanation: Using the long division method divide from denominator. So, x(n) series has alternate zeros n =1,3,5……

QUESTION: 9

Assertion (A): The stability of the system is assured if the ROC includes the unit circle in z-plane.
Reason (R): For a causal stable system all the poles should be outside the unit circle in the z-plane.

Solution:

Explanation: A causal system LTI system is stable if and only if all of poles of H(z) lie inside the unit circle.

QUESTION: 10

Assertion (A): For the rational transfer function H(z) to be causal, stable and causally invertible, both the zeroes and the poles should lie within the unit circle in the z-plane.
Reason (R): For a rational system, ROC is bounded by poles

Solution:

Explanation: For the rational transfer function H (z) to be causal, stable and causally invertible, both the zeroes and the poles should lie within the unit circle in the z-plane. For a rational system, ROC is bounded by poles.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code