Test: Dissolution Of Partnership - 2


20 Questions MCQ Test Accountancy Class 12 | Test: Dissolution Of Partnership - 2


Description
This mock test of Test: Dissolution Of Partnership - 2 for Commerce helps you for every Commerce entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Commerce Test: Dissolution Of Partnership - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Dissolution Of Partnership - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Commerce students definitely take this Test: Dissolution Of Partnership - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Dissolution Of Partnership - 2 extra questions, long questions & short questions for Commerce on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 A partnership deed usually contain the particulars relating to

Solution:
QUESTION: 2

Asset taken over by partner will be shown in:

Solution:

Any asset taken by a partner will be shown in the credit side of realization account and in partner’s capital account.

QUESTION: 3

Unrecorded liability will be shown in:

Solution:

Any unrecorded liability (which is not given in the balance sheet or which was not recorded earlier) will take place in the debit side of realization account. It will be paid by the firm at the time of dissolution or might be paid by a partner.

QUESTION: 4

When Asset is taken over by a creditor:

Solution:

Any asset taken over by the creditor at the time of dissolution of partnership firm, will not be shown separately or no separate entry will be recorded for the same.

QUESTION: 5

Money realised from the sale of unrecorded assets is debited to the _________

Solution:

Money realized from the sale of an unrecorded asset at the time of dissolution of partnership firm, should be shown in the credit side of realization account and debit side of cash account.

QUESTION: 6

All the assets of the firm are _____ and all outsiders’ liabilities and partners’ loan and partners capitals are ___ at the time of dissolution of firm.

Solution:

At the time of dissolution of a partnership firm, all assets available in the business will be realized (sold) and all liabilities will be paid off.

QUESTION: 7

Which of the following Reserve or fund is not transferred to the Realisation Account?

Solution:

Contingency Reserves is a free reserve which is not transferred to the Realisation account at the time of dissolution of a partnership firm. Other reserves or funds (given in the above question) will be transferred to the Realisation account.

QUESTION: 8

When Realised value of an asset is not given, It should be taken at ______

Solution:

If realized value of any asset is not given in the question, in such a case, realized value should be assumed as nil or Zero realized value.

QUESTION: 9

If Creditors are given ?20,000 in the balance sheet. But nothing is mentioned under additional information about the payment of the same. How much amount will be paid to the creditors?

Solution:

All liabilities will be paid at the time of dissolution of a partnership firm. Whether some information is given or not about the payment of the same. In this case nothing is mentioned about the payment of creditors but it is mandatory to pay the full amount ?20,000 to the creditors.

QUESTION: 10

If creditors given in the balance sheet ?30,000. Stock costing ?10,000 taken over by creditors at market price of ?8,000 at the time of dissolution of partnership firm and balance amount paid in cash after deducting a discount of 10%. How much amount is paid in cash?

Solution:

Calculation of the amount payable to the creditors:
Total amount payable to the creditors ?30,000
Asset taken over by creditors at market price ?8,000.
Now amount due to the creditors is ?22,000 (30,000 – 8,000)
Final payment to creditors in cash = 22,000 – 2,200 (discount) = 19,800

QUESTION: 11

How would you treat investment fluctuation reserve given in the balance sheet at the time of dissolution?

Solution:

At the time of dissolution, investment fluctuation reserve should be transferred to the credit side of revaluation account. It should not be distributed as free reserve.

QUESTION: 12

At the time of dissolution, how would you treat the loss shown by Profit and Loss A/c in the Balance Sheet?

Solution:

Profit and Loss (Dr. balance) given in the balance sheet will be transferred to the debit side of partners capital account in their respective profit sharing ratio. It should not be transferred to the realization account.

QUESTION: 13

Unrecorded asset when realised (in cash) will be _________

Solution:

Unrecorded asset (if any) given in the additional information, which is realized (sold) at the time of dissolution, should be shown in the credit side of Realisation Account because realized value of all the assets is recorded in the credit side of Realisation Account.

QUESTION: 14

All _____ liabilities are transferred to the ____ side of Realisation account

Solution:

All external liabilities are transferred to the credit side of realization account at the time of dissolution and same will be paid off in the debit side of realization account.

QUESTION: 15

Accumulated losses are transfer to ______ in ________ ratio

Solution:

At the time of dissolution all accumulated profits and losses should be transferred to the partners capital account in their profit sharing ratio.

QUESTION: 16

If a liability is assumed (to be paid) by a partner such partner capital account is ___

Solution:

If a partner is agreed to pay off any liability at the time of dissolution of a partnership firm, in such a case following entry should be recorded in the books: Journal Entry: Realisation A/c Dr.
To Partner’s Capital A/c

QUESTION: 17

Debtors given in the balance sheet ?17,000. In additional information bad debts of ?2,000 given and it is also given that debtors have paid their money in full and final settlement after 10% discount. How much amount is received from debtors?

Solution:

Amount received from debtors:
Total amount due ?17,000
Bad debts ?2,000
Final amount received = 17,000 – 2,000 = 15,000 – 10% = 13,500

QUESTION: 18

If a partner agreed to pay the unrecorded liability then ______

Solution:

When a partner agreed to pay any unrecorded liability, in such a case, realization account should be debited and concerned partner’s capital account should be credited. No effect on cash account.

QUESTION: 19

Realisation Account is differ from Revaluation Account as

Solution:

Realisation Account is prepared only once in the life time of the firm i.e. at the time of dissolution. Revaluation account is prepared at the time of reconstitution of partnership firm i.e. change in existing profit sharing ratio, admission of a partner, retirement of a partner, death of a partner etc.

QUESTION: 20

When realized value of goodwill is given in adjustment, it indicates that ________

Solution:

At the time of dissolution of a partnership firm, if any realized value of goodwill is given in the question, it shows that goodwill is sold with other assets of the firm.

Related tests