Test: Drugs & Alcohol Abuse (NCERT)


20 Questions MCQ Test NCERTs for NEET: Textbooks, Tests & Solutions | Test: Drugs & Alcohol Abuse (NCERT)


Description
Attempt Test: Drugs & Alcohol Abuse (NCERT) | 20 questions in 20 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study NCERTs for NEET: Textbooks, Tests & Solutions for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which one of the following is a matching pair of a drug and its category?

Solution:

Barbiturates are synthetic drugs which are derived from barbituric acid and are general depressants for all excitable cells. The human CNS is most sensitive to these drugs.

QUESTION: 2

Which one of the following statements is correct?

Solution:

Malignant tumours are cancerous tumours that spread to distant sites through body fluids to develop secondary tumour by a phenomenon called metastasis. Heroin is a depressant and slows down body functions. Cannabinoids are hallucinogens. Morphine is given to patients who have undergone surgery.

QUESTION: 3

Which of the following statements is not correct?

Solution:

Opioids act as analgesics which relieve pain by acting on the CNS.

QUESTION: 4

The chemical compound whose chemical structure is given below is obtained from which plant?

Solution:

The given figure is of morphine which is extracted from the latex of poppy plant, Papaver somniferum.

QUESTION: 5

Which of these is a member of the group of chemicals whose chemical structure is given below?

Solution:

The given figure is of cannabinoid molecule. Cannabinoids are hallucinogenic chemicals obtained from leaves, resin and inflorescence of hemp plant, Cannabis Sativa. Marijuana, hashish and ganja are cannabinoids.

QUESTION: 6

Which compound is formed by acetylation of morphine?

Solution:

Heroin, is chemically diacetylmorphine which is a White, odourless, bitter crystalline compound. It is obtained by acetylation of morphine which is extracted from the latex of poppy plant (Papaver somniferum).

QUESTION: 7

In humans, receptors for opioids are present in

Solution:

Opioids are a type of drug. They are also referred to as narcotics. In the human body, the opioid receptors are present at a variety of locations, including the brain, in the spinal cord, on peripheral neurons, and the digestive tract. They often act as pain relievers.

QUESTION: 8

Charas and ganja are the drugs which affect

Solution:

Generally taken by inhalation and oral ingestion, charas and ganja are known for their effects on cardiovascular system of the body

QUESTION: 9

Cocaine is obtained from

Solution:

Coca alkaloid or cocaine is obtained from coca plant Erythroxylum (Erythroxylon coca) which is native to South America.

QUESTION: 10

The chronic use of drugs and alcohol results in

Solution:

The chronic use of drugs and alcohol results in cirrhosis and nervous system damages.

QUESTION: 11

Which drug is being excessively taken by some sportspersons nowadays?

Solution:

Cannabinoids bring about euphoria, excitement, increased energy, sometimes uncontrolled laughter and dilation of pupil of eyes. These days cannabinoids are taken by some sports persons.

QUESTION: 12

Which of the following plants possess hallucinogenicproperties?

Solution:

Hallucinogens are the drugs that change one's behaviour, thoughts, feelings and perceptions without andy actual sensory stinulus. These drugs produce a dream-like state with the disorientation and loss of contact with reality without andy true sensory stimulus. Erythroxylon coca. Atropa belladona and Datura stramonium possess hallucinogenic properties.

QUESTION: 13

The addictive chemical present in tobacco is

Solution:

Nicotine is the major stimulatory component of tobacco products. It is highly poisonous as well as addictive chemical. Nicotine stimulates adrenal gland to release adrenaline and non-adrenaline into blood circulation increasing both blood pressure and heart beat rate.The increased blood pressure leads to increased risk of heart disease.

QUESTION: 14

Cocaine is commonly called as

Solution:

Cocaine, commonly called come or crack, is usually snorted, it has a potent stimulating action on central nervous system, producing a sence of euphoria and increased energy. Excessive dosageof cocaine causes hallucinations.

QUESTION: 15

Which drug is used as medicine to help patients cope with depression and insomnia?

Solution:

Drugs like barbiturates, amphetamines, benzo diazepines, lysergic acid diethyl amides (LSD), and other similar drugs are normally used as medicines to help patients cope with mental illnesses like depression and insomnia.

QUESTION: 16

The intravenous drug abusers are more likely to develop

Solution:

Drug absuers who take drugs intravenously are more likely to develop infections like AIDS and hepatitis B as these diseases can spread through infected needles.

QUESTION: 17

Which one of the following is an opiate narcotic?

Solution:

Morphine is an opiate narcotic. It is the principal opium alkaloid. It is a strong analgesic and also has sedative and calming effect.

QUESTION: 18

Marijuana is extracted from

Solution:

Marijuana is extracted from the dried flowers and top leaves of the female hemp plant, Cannabis sativa. It is smoked in cigarettes. It may cause psychosis.

QUESTION: 19

Select the mismatched pair.

Solution:

Thea chinensis is tea plant whose dried leaves are used to obtain drug caffeine (tea).

QUESTION: 20

In which age group, Drug addiction is a major problem?

Solution:

Drug addiction is a common practice in Adolescence. As Adolescence is accompanied by several biological and physiological changes, it is the most vulnerable phase of mental and psychological development of an individual. Curiosity, need for adventure and experimentation motivates youngsters towards Drug and Alcohol abuse.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code