Test: Ecosystem- 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Ecosystem- 2


Description
This mock test of Test: Ecosystem- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Ecosystem- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ecosystem- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Ecosystem- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ecosystem- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Another term used for decomposers is:

Solution:

Decomposers breaks the complex organic matter present in dead plants and animals into simpler form that can be reused. They acts as reducer of dead and decaying matters.

QUESTION: 2

The ten percent law for energy transfer through trophic levels was proposed by :

Solution:

The ten percent law of energy transfer through trophic levels was proposed by Lindemann.

QUESTION: 3

Ecosystem follows:

Solution:

Ecosystem follows both first and second law of thermodynamics. Which state that energy is neither created nor destroyed but transferred from one form to another.

QUESTION: 4

Non-essential for an ecosystem is/are:

Solution:

Ecosystem consists of biotic component producer, consumer and decomposer. Producer fix solar energy into useable forms and decomposer breaks the complex organic matter into simpler forms but consumer do not perform specific function so non-essential.

QUESTION: 5

There are only 4 or 5 trophic levels in food chain of an ecosystem due to :

Solution:

In most of the food chain of ecosystem only 4 to 5 trophic levels are present because loss of energy at successive levels is very high. Only 10% of energy is transferred to next trophic level.

QUESTION: 6

A detritus food chain will start with which of the following?

Solution:

A detritus food chain begins with dead organic matter. It is made of decomposers which are heterotrophic organism fungi and bacteria.Rhizophora species is a saprophyticheterotrophs.

QUESTION: 7

Stability will be provided to the ecosystem by:

Solution:

Food web is formed by interaction between a numbers of food chains having common members. Stability of ecosystem largely depends upon the kinds of food web exists in it for proper flow of energy.

QUESTION: 8

For greater efficiency a food chain must be:

Solution:

For greater efficiency a food chain must have three to four trophic levels. At each trophic levels loss of energy is very high so very small amount of energy is left after there trophic level.

QUESTION: 9

If 20000J energy is present in transducers then 3°consumers will get:

Solution:

At each trophic level only ten percent of energy is transferred from one trophic level to next trophic level from producer to consumers. So, only 20J of energy is available to tertiary consumers.

QUESTION: 10

Zone of ocean present below 2000 meters and lacks any tranducers is :

Solution:

The zone of ocean present below 2000 meters and lacks any photosynthetic organisms is called abyssal zone.

QUESTION: 11

If the number of producers in a pond ecosystem is approx 10 million then the number of top carnivore (in million) which it can support may be:

Solution:

In a food chain, number of organisms reduce from producer to carnivores at each trophic levels. So, the number of carnivores will be less than the prouder which is less than 10 million.

QUESTION: 12

Ecological pyramids does not give any place to :

Solution:

In ecological pyramids, saprophytes do not have any place even though they play very vital role in ecosystem. This is because ecological pyramids does not take into account same species belonging to two or more trophic levels.

QUESTION: 13

A more perfect biogeochemical cycle is:

Solution:

Carbon cycle is the most perfect biogeochemical cycle because carbon cycle operates globally. Carbon cycles include atmosphere, lithosphere and hydrosphere all together.

QUESTION: 14

The characteristic of soils such as soil composition, grain size and aggregation determine the

Solution:

The characteristic of soils such as soil composition, grain size and aggregation determine the percolation and water holding capacity of the soil. Along with these pH and mineral composition determine the type of vegetation.

QUESTION: 15

CAM plants have special photosynthetic pathway in which

Solution:

CAM plants have special photosynthetic pathway in which stomata remain closed during the day to prevent loss of water by transpiration.

QUESTION: 16

Exponential growth occurs in the population in which sufficient

Solution:

Exponential growth occurs in the population in which sufficient food and nutrients are available in sufficient amount. The rate of growth is very fast in this kinds of growth.

QUESTION: 17

Recourse partitioning is the evolving mechanisms that promote

Solution:

The species facing completion might evolve mechanisms that that promote co-existence rather than exclusion. This mechanism is called resource partitioning.

QUESTION: 18

Which of the following is an example of catabolism?

Solution:

Breakdown of detritus by microbial enzymes into simple forms is called catabolism in which mass of the organisms decrease without any external reduction is size of the organisms.

QUESTION: 19

Assertion: If a predator is too efficient and overexploits its prey, then prey might become extinct.
Reason: The predator will also become extinct for lack of food.

Solution:

If a predator is too efficient and overexploits its prey, then prey might become extinct. The predator will also become extinct for lack of food. Therefore, predators in nature are prudent.

QUESTION: 20

The order of basic processes involved in succession is

Solution:
The order of basic processes involved in succession is
Nudation→Invasion→Competitionandcoordination→reaction→stabilizationNudation→Invasion→Competitionandcoordination→reaction→stabilization
Hence (a) is the correct answer.
QUESTION: 21

The individual transitional communities to inhabit an area are commonly called as:

Solution:

In ecological succession, the individual transitional communities to inhibit an area are commonly called seral stage or seral communities that leads to climax communities.

QUESTION: 22

Primary consumer category in aquatic &/or terrestrial ecosystem will include :

Solution:

Primary consumers obtain food from producers or autotrophs. In aquatic ecosystem phytoplankton are main prouder and zooplankton are primary consumers along with frog tadpole , snail and tortoise.

QUESTION: 23

Examples of local and global nutrient cycles will be:

Solution:

Phosphorus cycle occurs at local level in an ecosystem as it is mainly derived from soil. Carbon cycles occurs through environment and affected by different ecosystem present on earth surface. So, carbon cycle is global in nature.

QUESTION: 24

Universal non-polluting source of energy is

Solution:

Universal non-polluting source of energy is sun. All the sources of energy are directly and indirectly derived from sun including fossil fuels.

QUESTION: 25

Earth crust is the reservoir of sedimentary type of nutrients like

Solution:

Earth crust is the reservoir of sedimentary type of nutrients like phosphorus. Atmosphere is the reservoir of gaseous types of cycle like oxygen and nitrogen along with carbon.

Related tests