Test: Ecosystem - 2


20 Questions MCQ Test Science Class 5 | Test: Ecosystem - 2


Description
This mock test of Test: Ecosystem - 2 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 5 Test: Ecosystem - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ecosystem - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Test: Ecosystem - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ecosystem - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What are the consumers that eat only plants, called?                                  

Solution:

Consumer that eat only plant are called herbivores.

QUESTION: 2

What are the consumers that eat only animals, called?                                

Solution:
QUESTION: 3

What are the consumers that eat both plants and animals, called?                     

Solution:
QUESTION: 4

Which animal would you find in a freshwater ecosystem?

Solution:

In a freshwater ecosystem, reptiles like crocodiles, amphibians like frog?s ore more prominent whereas whale, shark and eel are usually found in marine ecosystem.

QUESTION: 5

Which of the following is a decomposer?

Solution:

Bacteria and fungi are decomposers.

QUESTION: 6

Savanna and Prairies are the types of ______ ecosystems.

Solution:

Savanna and Prairies are the types of grassland ecosystems.

QUESTION: 7

Who among the following cannot defend themselves from a cow?

Solution:

Plants can not defend themselves against a cow.

QUESTION: 8

What does every food web begin with?

Solution:

Every food web begins with sunlight.  

QUESTION: 9

In which of the following eco systems the animals have thick fur coats for protection from cold?

Solution:

In mountain ecosystem the animals have thick fur coats for protection from cold.

QUESTION: 10

Which of the following biomes is known for evergreen vegetation?

Solution:

Taiga biome is known for evergreen vegetation.       

QUESTION: 11

An animal that eats both plants and animals is called a

Solution:
QUESTION: 12

What is an ecosystem?

Solution:

A community of animals and plants that interact with their environment is called an ecosystem.

QUESTION: 13

Directions: Study the grid below and answer the following questions.

Q. What are the number of ecosystems in the grid?

Solution:

There are six ecosystems in the grid viz. Freshwater, Desert, Marine, Grassland, Forest and Mountain.

QUESTION: 14

Directions: Study the grid below and answer the following questions.

Q. Which biome in the grid has a very cold season throughout the year? The vegetation in this biome mostly includes shrubs, lichens, grasses and mosses.

Solution:

The biome in question is tundra which has very cold climate and includes shrubs, grasses, mosses and lichens as vegetation.

QUESTION: 15

Complete the missing link of the following marine food chain. 

Solution:
QUESTION: 16

 The picture below shows a plant. In which type of ecosystem do you expect to find this?

Solution:

The plant in the picture is a cactus which is expected to be found in the deserts as it does not require much water.

QUESTION: 17

Animals and plants that live in water are called ______

Solution:
QUESTION: 18

Complete the following food chain by filling in the gap with the correct option. 

Solution:
QUESTION: 19

Which of the following shows the proper order of a food chain? 

Solution:

Producers like plants are eaten by herbivores like rabbits which are further eaten By bigger meat eating animals like fox etc. When these carnivores die, they are decomposed by decomposers like mushrooms or fungi. These decompose to become nutrients which are taken by plants to grow more food.

QUESTION: 20

Complete the following food chain.

Solution:

The missing part is a plankton or an aquatic plant.

Related tests