Test: Ecosystem - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 5 | Test: Ecosystem - 3


Description
This mock test of Test: Ecosystem - 3 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 5 Test: Ecosystem - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ecosystem - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Test: Ecosystem - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ecosystem - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is a characteristic of a desert?

Solution:

A desert is a very dry and a very hot place as there is very less rainfall there.

QUESTION: 2

In a jungle there exists many different types of animals. Some of these animals eat plants while some eat meat. All these animals are interdependent on each other. A huge animal - elephant - eats only plants. Which type of consumer is he?

Solution:

In spite of being a huge animal, an elephant loves eating bananas and leaves, and thus is a herbivore.

QUESTION: 3

What happens if a portion of food chain is broken?

Solution:

When any portion of a food chain is broken, all organisms in the chain are affected.

QUESTION: 4

Complete the following food chain.

Solution:
QUESTION: 5

Read the sentences and choose the correct option.

A: The climatic condition in all the biomes is same.
B: Every country has its own specific 6 biomes.

Solution:

Both these statements are false. Climatic conditions are not same in all the biomes. No two biomes have the same climatic conditions, besets are very hot whereas tundra region is very cold. Throughout the world/ there exist only 6 biomes that are divided across the countries. It is not true that all countries have their own 6 biomes.

QUESTION: 6

Read the sentences and choose the correct option.

A: Food webs and food chains are synonyms.
B: Food chain is a part of food web.

Solution:

Food chains and food webs are not synonyms. Food webs are the cluster of many complex food chains. Food chains are a part of food web.

QUESTION: 7

Complete the food chain with the correct option. Plant → grasshopper → ____? ____→ Snake.

Solution:
QUESTION: 8

How do living things get energy?

Solution:

Living things get energy by eating. Different living beings attain energy from different foods. For example a herbivore animal such as a cow gets energy by eating grass whereas a tiger gets energy by eating meat.

QUESTION: 9

Below are given the parts of a food chain. Which of the arrangements is in the correct order?

Solution:

 The correct order is Flower → Caterpillar → Bird. Flower is the producer here. Caterpillar sucks the nectar from the flowers and is thus the primary consumer. Bird eats a caterpillar and thus it is a secondary consumer.

QUESTION: 10

Which of the following describes the process of photosynthesis? 

Solution:

Plants use light (from sun) + carbon dioxide (from air) + water (from soil) to produce food. The process is called photosynthesis.

QUESTION: 11

What is a producer's job in an ecosystem?

Solution:

The producers are the plants and they are called so because they are responsible for producing food and oxygen for animals which they do by the process of photosynthesis.

QUESTION: 12

The image below describes a food pyramid.
 
Identify X.

Solution:

"X" is the secondary consumer who eats the herbivore or the primary consumer. These are eaten by the tertiary consumers.

QUESTION: 13

Lakshmi Prasad, a small farmer grows wheat on his land. He is very scared of snakes. Whenever he encounters a snake he kills it without knowing its adverse effect on the ecosystem. As a nature lover how will you stop him from killing snakes?

Solution:
QUESTION: 14

Directions: An ecosystem includes soil, atmosphere, heat and Sight from the sun, water and living organisms. Soil is a critical part of an ecosystem. It provides important nutrients for the plants in an ecosystem. The atmosphere provides oxygen and carbon dioxide for the plants and animals. In a lake ecosystem, the sun hits the water and helps the algae grow. Algae produces oxygen for animals like fish and provides food for microscopic animals.                                  

Q. Which of the following is not a part of ecosystem?

Solution:

 None of these are the part of ecosystem.

QUESTION: 15

Directions: An ecosystem includes soil, atmosphere, heat and Sight from the sun, water and living organisms. Soil is a critical part of an ecosystem. It provides important nutrients for the plants in an ecosystem. The atmosphere provides oxygen and carbon dioxide for the plants and animals. In a lake ecosystem, the sun hits the water and helps the algae grow. Algae produces oxygen for animals like fish and provides food for microscopic animals.

Q. What does algae do in ecosystem?

Solution:

Algae produces oxygen for water system and provides food for microscopic animal.

QUESTION: 16

Directions: An ecosystem includes soil, atmosphere, heat and Sight from the sun, water and living organisms. Soil is a critical part of an ecosystem. It provides important nutrients for the plants in an ecosystem. The atmosphere provides oxygen and carbon dioxide for the plants and animals. In a lake ecosystem, the sun hits the water and helps the algae grow. Algae produces oxygen for animals like fish and provides food for microscopic animals.

Q. All the living organisms get oxygen and carbon dioxide from?

Solution:

All living organisms get oxygen and carbon-dioxide from atmosphere.

QUESTION: 17

Directions: Fill in the blanks Desert ecosystems are located in regions that receive very less __(47)__ .

Due to extremely high __(48)__, low water availability and intense __(49)__, fauna and flora are scarce and poorly developed.

Solution:
QUESTION: 18

Directions: Fill in the blanks Desert ecosystems are located in regions that receive very less __(47)__ .

Due to extremely high __(48)__, low water availability and intense __(49)__, fauna and flora are scarce and poorly developed.

Solution:
QUESTION: 19

Directions: Fill in the blanks Desert ecosystems are located in regions that receive very less __(47)__ .

Due to extremely high __(48)__, low water availability and intense __(49)__, fauna and flora are scarce and poorly developed.

Solution:
QUESTION: 20

Roman has a small garden in his house. He noticed one day that some rabbits, goats and birds started eating his plants so he decided to cover the garden with shed and fencing all around, due to this plants started dying one by one. As his friend what will you tell to convince him not to cover the garden?

Solution:

Related tests