Test: Electoral Politics- 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Electoral Politics- 1


Description
This mock test of Test: Electoral Politics- 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Electoral Politics- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Electoral Politics- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Electoral Politics- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Electoral Politics- 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who led the ‘Nyaya Yudh’?

Solution:

Chaudhary Devi Lal started the Nyaya Yudh movement in Haryana.

QUESTION: 2

By-elections are held in one constituency to______.

Solution:

Sometimes elections are held only for one constituency to fill the vacancy caused by death or resignation of a member. This is called a By-Election. 

QUESTION: 3

By which of the following political leaders led a movement called ‘Nyaya Yudh’ (struggle for justice) in Haryana in 1987?

Solution:

Chaudhary Devi Lal started Nyaya Yudh movement in Haryana. This was struggle for justice. He formed the party Lokdal, served twice as Chief Minister of Haryana and also served as the Deputy Prime Minister of India. 

QUESTION: 4

What was the promise Devi Lal made to the farmers and small businessmen?

Solution:

Devi Lal promised that if his party won the elections, his government would waive the loans of farmers and small businessmen.

QUESTION: 5

What is the Electoral Roll?

Solution:

The electoral roll is a list of persons who are eligible to vote in a particular electoral district and who are registered to vote, if required in a particular jurisdiction.

QUESTION: 6

In a democracy, everyone should have one vote and every vote should have equal value.

Solution:

It stresses on, political equality. It means that everyone in the country irrespective of the caste, colour, gender, creed and income earned is allowed to vote for his own representative, i.e., the choice and opportunity is available to all the citizens on an equal basis without any discrimination on the basis of gender, caste, colour,etc. The policy of one persons one vote, and one value should be followed in a democracy.

QUESTION: 7

Which of these is a feature of Indian democracy?

Solution:

Universal adult franchise ensures that every citizen has the right to vote and every vote should have an equal value.

QUESTION: 8

Which of the following does not include election procedure?

Solution:

Booth capturing is a type of electoral fraud in which party loyalists "capture" a polling booth and vote in place of legitimate voters to ensure that their candidate wins.

QUESTION: 9

How many seats are reserved for SC/ST in Lok Sabha?

Solution:

A total of 131 seats (24.03%) are reserved for representatives of Scheduled Castes (84) and Scheduled Tribes (47).

QUESTION: 10

What is meant by term ‘Constituency’?

Solution:

A constituency is an area for which someone is elected as the representative in a parliament or government.

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests