Test: Electricity - 3


25 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Electricity - 3


Description
This mock test of Test: Electricity - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Electricity - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Electricity - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Electricity - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Electricity - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The space around a charge in which its effect can be felt is called its

Solution:

The electric field is the region around a charged particle where the lines of force can be felt by another charge by getting repulsed or attracted as per their sign of charges.

QUESTION: 2

The force acting on a unit positive test charge at a point inside an electric field is called

Solution:

Electric Field Intensity (E)

The electrostatic force acting per unit positive charge on a point in electric field is called electric field intensity at that point.

Electric field intensity E =
CBSE Class 11 Physics Notes Electrostatics

QUESTION: 3

Work done in moving a unit positive test charge from infinity to a point inside an electric field, is called

Solution:

Electric potential 
An electric potential is defined as the amount of electric potential energy that a unitary point electric charge would have if located at any point of space.

Note:
Electric potential is equal to the work done by an electric field in carrying a unit positive charge from infinity to that point.

QUESTION: 4

Work done is moving a unit positive test charge from one point to other inside an electric field, is called

Solution:

Potential difference is the difference in electric potential energy between two points. It is the amount of work done in moving a unit positive charge from one point to another point in an electric field. This is measured in volt. 

QUESTION: 5

Electricity constituted by electric charges at rest on the surface of a conductor, is called

Solution:

Static electricity is an imbalance of electric charges within or on the surface of a material. The charge remains until it is able to move away by means of an electric current orelectrical discharge.

QUESTION: 6

Electricity constituted by moving electric charges, is called

Solution:

Electric current. moving electric charge is flow of electron which produces current

QUESTION: 7

Time rate of flow of electric charge measures electric

Solution:

Current is defined as amount of electric charge flowing through a cross section of circuit in unit time I=Q/T

QUESTION: 8

The condition for an electric charge to flow from one point to other is that the two points must have electric

Solution:

Flow of any particle needs a difference....suppose a river which flows from a mountain.....here there is a difference of height or altitude due to which river water flows......and as we know CURRENT:-FLOW OF CHARGES...so it also requires a difference i.e potential difference.......work done in bringing a unit positive charge from a point to the another point in the electric field is called potential difference between the two points.

QUESTION: 9

The device that maintains electric potential difference between two points is called electric

Solution:

Inside the cell there occurs chemical reaction, these reactions create the difference of potential across the terminals of the cell.

QUESTION: 10

The path connecting two points at different potentials, to make the electric charges flow, is called electric

Solution:

An electric circuit is the representation of the whole path of current and also the various devices connected in it, e.g. Cell, Resistor etc..

QUESTION: 11

The device which measures electric potential difference between two points is called

Solution:

A voltmeter is an instrument used for measuring the electrical potential difference between two points in an electric circuit.

QUESTION: 12

The device which measures electric current through a conductor is called

Solution:

Ammeter is used to measure electric current because it has very low resistance and are always connected in series

QUESTION: 13

Electric current is produced by flow of

Solution:

An electric current is said to exist when there is a net flow of electric charge through a region. In electric circuits this charge is often carried by electrons moving through a wire.

QUESTION: 14

Direction of flow of conventional current is taken from

Solution:

Conventional current or simply current, behaves as if positive charge carriers cause current flow. Conventional current flows from the positive terminal to the negative.

QUESTION: 15

The law which gives a relation between electric potential difference and electric current is called

Solution:

Ohm's law states that the current through a conductor between two points is directly proportional to the voltage across the two points.

QUESTION: 16

With increase in temperature, resistance of a conductor

Solution:

As the temperature of a metallic conductor increases, the kinetic energy of the electrons of the conductor also increases ,due to which more obstruction is offered to the flowing electrons and hence the current.Therefore,as more obstruction is offered to the flowing electrons, the resistance is increased.

QUESTION: 17

In series combination, total resistance

Solution:

It Increases because the amount of resistance gets added up giving us the equivalent resistance.

QUESTION: 18

In parallel combination, total resistance

Solution:

The reason is adding resistors in parallel increases the effective cross sectional area of the circuit and As we know that resistance is inversely proportional to area of cross section. So, the net resistance decreases.

QUESTION: 19

In series combination, resistance increases due to increase in

Solution:

Resistance increases with length because the electrons have further to go, so suffer greater collisions with atoms in the material.

QUESTION: 20

In parallel combination, resistance decreases due to increase in

Solution:

The reason is adding resistors in parallel increases the effective cross sectional area of the circuit and As we know that resistance is inversely proportional to area of cross section.

 

QUESTION: 21

When electric current is passed, electrons move from

Solution:

Since electrons are negative they should be repelled by the negative charge and attracted by the positive charge, i.e., in an electric field the electrons must move from regions of low potential to the regions with high potential by the action of the electrical forces.

QUESTION: 22

Electrical resistivity of any given metallic wire depends upon

Solution:

Electrical resistivity of a given metallic wire depends on number density of free electrons in the conductor which is the nature of material

QUESTION: 23

In an atom, particle having a positive charge is called

Solution:

A positively charged subatomic particle that is housed within the nucleus is caled Proton.

QUESTION: 24

In an atom, particle having a negative charge, is called

Solution:

A negatively charged subatomic particle that has negligible mass and moves around in a cloud around the nucleus is called Electron.

QUESTION: 25

Substances whose atoms have more free electrons, are called

Solution:

Materials with high electron mobility (many free electrons) are called conductors, while materials with low electron mobility (few or no free electrons) are called insulators.

Related tests