Test: Embryonic Development


24 Questions MCQ Test Biology New | Test: Embryonic Development


Description
This mock test of Test: Embryonic Development for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 24 Multiple Choice Questions for NEET Test: Embryonic Development (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Embryonic Development quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Embryonic Development exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Embryonic Development extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Three germ layers are formed during which stage of Embryonic development.

Solution:

After blastocyst form in Blastulation with totipotent stem cell than germ layers form.

QUESTION: 2

Movement of blastomeres usually seen in which Embryonic stage :-

Solution:

Once trophoblast form cells of blastomere move 

QUESTION: 3

The first movements of the foetus and appearance of hair on the head are usually observed during the :-

Solution:

The first movements of the foetus and appearance of hair on the head are usually observed during the fifth month

QUESTION: 4

In which stage rate of cell-division decrease?    

Solution:

As gastrulation occur rate of cell division decrease 

QUESTION: 5

Fate map of embryo is prepared in which stage?

Solution:

A fate map is a diagram of an egg or blastula, indicating the fate of each cell or region, at a later stage of development. Fate maps are essential tool in most embryological experiments.

QUESTION: 6

Solid ball of cell produced by repeated cleavage is called

Solution:

Mitotic division in Zygote lead to formation of Morula

QUESTION: 7

Gastrulation is a process

Solution:

In gastrulation differentiation of germ layer occur 

QUESTION: 8

The first indication of division of labour in the blastomeres appear at

Solution:

Germ layers first form in gastrulation

QUESTION: 9

Sexually reproducing multicellular animals start their development from -

Solution:

Zygote is first stage after fertilization which undergo mitosis 

QUESTION: 10

Correct sequence in development is -

Solution:

Fertilization lead to zygote formation followed by Morula, blastocyst and Gastrula 

QUESTION: 11

Preparation of cell differentiation are completed in-

Solution:

Blastula also have totipotent stem cell

QUESTION: 12

What is true for cleavage :-

Solution:

With each division size of cell keep on decreasing as growth not occur 

QUESTION: 13

Cleavage start in human in

Solution:

Fertilization occur in fallopian tube in ampulla region at same location Cleavage start 

QUESTION: 14

Type of cleavage in an egg is determined by :    

Solution:

Yolk is stored food material on the basis of type of division depend after fertilization 

QUESTION: 15

Identical twins will be produced when :

Solution:

After zygote start Cleavage cells are known as Blastomere and if they separate and can get implanted with two embryo 

QUESTION: 16

Division of human egg is :

Solution:

Since yolk absent so division is holoblastic Equal 

QUESTION: 17

The embryo with 8 to 16 blastomeres is called :

Solution:

Zygote divide to form 8-16 cell stage known as morula

QUESTION: 18

Function of placenta is :-    

Solution:

Placenta exchange gases and remove waste from foetus 

QUESTION: 19

Stem cells are found in :-    

Solution:

In blastocyst the inner cell mass is totipotent stem cell and it undergo division and differentiation

QUESTION: 20

The first sign of growing foetus may be noticed by :-

Solution:

The first sign of growing foetus may be noticed by listening to the heart sound carefully through the stethoscope

QUESTION: 21

During pregnancy only which hormones are secreted in women :-

Solution:

hPL secretion occur from placenta

QUESTION: 22

Placenta contains :-

Solution:

Both Maternal and Chorionic villi Contribute 

QUESTION: 23

During Implantation, the blastocyst becomes embedded in the which layer of the uterus.

Solution:

Endometrium is part of uterus which is layer with blood vessels in which implantation occur

QUESTION: 24

Mammalian placenta originates from :

Solution:

Human placenta is Develop from Allantois and Chorion

Related tests