Test: Era Of One Party Dominance


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Era Of One Party Dominance


Description
This mock test of Test: Era Of One Party Dominance for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Era Of One Party Dominance (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Era Of One Party Dominance quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Era Of One Party Dominance exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Era Of One Party Dominance extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The party that won the second largest number of Lok Sabha seats in the first General elections was the

Solution:

The Communist Party of India was founded on 26 December 1925 taking inspiration from the Russian Revolution of 1917. A. K. Gopalan, S.A. Dange, E.M.S. Namboodiripad, P.C. Joshi, Ajay Ghosh and P. Sundarraya were among the notable leaders of the CPI.  The founding members of the party were M.N. Roy, Evelina Trench Roy , Abani Mukherji, Rosa Fitingof , Mohammad Ali (Ahmed Hasan), Mohammad Shafiq Siddiqui and M.P.B.T. Acharya.

QUESTION: 2

In democracy, people use their power through the

Solution:

In democracy, elections are a tool through which people exercise their power.

QUESTION: 3

Electronic Voting Machine (EVM) is used to record

Solution:

Electronic Voting Machine (EVM) is used to record voters’ preferences.

QUESTION: 4

Institutional Revolutionary Party exercised power in:

Solution:

Correct Answer:A

Institutional Revolutionary Party (PRI), Spanish Partido Revolucionario Institucional, Mexican political party that dominated the country’s political institutions from its founding in 1929 until the end of the 20th century.

QUESTION: 5

The first three Lok Sabha elections of 1952, 1957 and 1962 were dominated by the Congress Party under the leadership of:

Solution:

Jawaharlal Nehru became the Prime Minister after the first general elections.

QUESTION: 6

The socialists advocated ideology of

Solution:

The socialists believed in the ideology of democratic socialism which distinguished them both from the Congress as well as the Communists.

QUESTION: 7

The First General Elections in India were held in the year

Solution:

The first general elections, conducted for 489 seats in 401 constituencies, represented 26 Indian states. At that time, there were 314 one-seat, 86 two-seat and even one three-seat constituency.

QUESTION: 8

The constitution of India came into effect on the

Solution:

The Constitution of India was adopted on the 26 November 1949 and it came into effect on the 26 January 1950.

QUESTION: 9

One of the guiding principles of the ideology of Swatantra Party was:

Solution:

The Swatantra Party wanted the government to be less involved in controlling the economy. It believed that prosperity could come only through individual freedom.

QUESTION: 10

The Indian leader who is the first recipient of the Bharat Ratna Award is

Solution:

C. Rajagopalachari was a senior leader of Congress and literary writer; and a close associate of Mahatma Gandhi. He was a member of Constituent Assembly and the first Indian to be the Governor General of India.   He was the founder of the Swatantra Party (1959).

Related tests