Test: Evolution- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Evolution- 1


Description
This mock test of Test: Evolution- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Evolution- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Evolution- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Evolution- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Evolution- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Evolution is

Solution:

Evolution is the gradual change of race due to variation is course of time. It is the history and development of race along with variations. Evolution is a continuous process and takes millions of years to evolve a new species.

QUESTION: 2

Which theory explains the origin of universe?

Solution:

Origin of universe is explained by big bang theory. According to this theory, whole universe was concentrated into single sphere. Due to same unknown region, there was explosion in it that forms different galaxies still moving away from each other.

QUESTION: 3

According to abiogenesis life originates from ______.

Solution:

According to abiogenesis theory of origin of life, life originated from non-living matter like gases, inorganic substance and water at particular temperature and pressure.

QUESTION: 4

Fossils are most commonly preserved in______.

Solution:

Fossils are dead remains of plants and animals buried inside the earth crust millions of year ago. Fossils are commonly preserved in sedimentary rock as this kinds of rocks are formed layer by layer in course of time.

QUESTION: 5

The first organisms were

Solution:

The first organisms were chemo heterotrophs. This is because, oxygen was absent on previous earth when organisms have evolved. Chemo heterotrophs can obtain energy from chemicals like sulpher and phosphorus.

QUESTION: 6

Fossils are generally found in:

Solution:

Fossils are generally found in sedimentary rocks.

QUESTION: 7

Darwin judged the fitness of an individual by

Solution:

Darwin judged the fitness of an individual by number of offspring the individual produce in particular niche. More the viable offspring formed the more fit the organism in that surrounding.

QUESTION: 8

Lamarck theory of organic evolution is usually known as

Solution:

Lamarck theory of organic evolution is also known as inheritance of acquired traits. He believed that the character an individual gain in his life time is also passed to next generation.

QUESTION: 9

Evolution of different species in a given area starting from a point and spreading to other geographical areas is known as

Solution:

Process of evolution of different species in a given area starting from a point and radiating to another area of geography (habitats) is called adaptive radiation.  Example : Darwinian finches and Australian marsupials.

QUESTION: 10

The process of evolution of different species in a given geographical area starting from a point and radiating to other geographical area is called?

Solution:

Adaptive radiation is the process of evolution in which different species in a given geographical area starting from a point and radiating to other geographical area.

QUESTION: 11

Which one of the followings is also called Sewall Wright Effect?

Solution:

Genetic drift is loss of gene from the population of species due to migration, death etc. Genetic drift is also called Sewall Wright effect.

QUESTION: 12

Praying mantis is a good example of

Solution:

Camouflage is a method to avoid predators from praying by mixing with surroundings. Praying mantis is an example of camouflage.

QUESTION: 13

The animals of cold countries have relatively shorter and poorly developed ear, eyes, hair and other phenotypic characters. This is known by which law?

Solution:

The animals of cold countries have relatively shorter and poorly developed ear, eyes, hair and other phenotypic characters to avoid cold condition. This way of avoiding cold is called Allen’s law.

QUESTION: 14

Which of the following is a living fossil?

Solution:

Cycas, a gymnosperm is called the living fossil because they have been evolved in Jurassic period and still survive in present climatic condition.

QUESTION: 15

Tendrils in plants are an example of

Solution:

The correct option is Option C.

Divergent evolution is the process whereby groups from the same common ancestor evolve and accumulate differences, resulting in the formation of new species. Divergent evolution creates homologous organs.

Homologous organs are the organs which have similar structure and different function and have the same developmental origin (related through common descent). For example, the thorn of Bougainvillea and tendril of Cucurbita. Thorns and tendrils both are axillary in position and are the modifications of axillary buds. But they both perform different functions as thorns are for protection and tendrils are for support.

Hence tendrils in plants are an example of divergent evolution.

So, the correct answer is 'Divergent evolution'.

QUESTION: 16

Which of the following is not a factor that affects Hardy-Weinberg equilibrium?

Solution:

Hardy-Weinberg equilibrium cannot be disturbed by vegetative propagation as the all new offspring are clone of each other having same gene. Migration, genetic drift, mutation and natural selection affect the equilibrium of alleles in a population.

QUESTION: 17

Links between organisms that show branching pattern of evolutionary relationships are shown by

Solution:

Phylogenetic trees shows links between organisms that show branching pattern of evolutionary relationship. In this pattern, the organism that evolves earlier is shown below and further sub branching represent newly evolved organisms.

QUESTION: 18

Human being belongs to the species of_____.

Solution:

Human belongs to a species of Homo sapiens, where Homo represents genus and sapiens represent specific epithet under the class Mammalia.

QUESTION: 19

A baby has been born with a small tail. It is the case exhibiting

Solution:

Avetism is the tendency to revert to ancestral type. It is a kind of evolutionary throwback, such as traits reappearing which had disappeared generation before. Baby born with small tail is a case of atavism.

QUESTION: 20

Which is not a vestigial organ of man?

Solution:

Vestigial organs are those organs which were functional in our ancestor but become functionless in present form of human beings. Nail is not a vestigial organ of man as it is still functional in our body.

QUESTION: 21

Correct order is

Solution:

The correct order of geological periods is Paleozoic, Mesozoic and Coenozoic. Each period have characteristic plants and animals evolved over the period of time.

QUESTION: 22

Which of the following is an example of environmental variation?

Solution:

Environmental variation is the change in traits due to environmental factors like temperature, humidity, soil water precipitation etc. Dying hair colour blue or any other colour is environmental variation.

QUESTION: 23

The extinct human who lived 1,00,000 to 40,000 years ago, in Europe, Asia and parts of Africa, with short stature, heavy eye brows, retreating foreheads, large jaws with heavy teeth, stocky bodies, a lumbering gait and stooped posture was

Solution:

The short statured, heavy eye brows, retreating foreheads, large jaws with heavy teeth and stocky bodies humans are called Neanderthal human.

QUESTION: 24

The difference between Homo sapiens and the Homo erectus was ____.

Solution:

Home sapiens and Homo erectus in differ in their size of brain capacity. The size of brain of Homo erectus was smaller than Homo sapiens.

QUESTION: 25

Theory of inheritance of acquired characters was given by

Solution:

One of the first attempts to explain the mechanism of evolution was made by Jean Baptiste de Lamarck. His theory of evolution is known as Lamarckism in which he explained inheritance of acquired characters which states that whatever an individual acquires characters in its life time due to internal vital force, effect of environment, new needs and use and disuse of organs, they are inherited to the next generations. The process continues. After several generations, the variations are accumulated upto such extent that they give rise to new species.

Similar Content

Related tests