Test: Evolution- 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Evolution- 2


Description
This mock test of Test: Evolution- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Evolution- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Evolution- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Evolution- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Evolution- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Jurassic period of the Mesozoic era characterized by?

Solution:

Jurassic period of Mesozoic era characterized presence of Gymnosperms as dominant plant and first birds evolved from reptiles. Dianasours are also a kind of reptiles.

QUESTION: 2

Organic compounds first evolved in earth required for origin of life were_____.

Solution:

The organic compounds first evolved in earth required for origin of life were proteins and nucleic acids. Proteins are made of amino acids arranged in different order and DNA and RNA are nucleic acids.

QUESTION: 3

The experiment to show the production of mice in 21 days from a dirty shirt placed in Contact with kernels of wheat was carried out by ______.

Solution:

Jean Baptiste Van Helmont carried out an experiment to show the production of mice in 21 days from a dirty shirt placed in contact with kernels of wheat to prove that life originated form inorganic substance.

QUESTION: 4

Which of the following bird will be called most successfully evolved?

Solution:

An organism that lays 5 eggs, hatch the 5 eggs to reproduce 5 offspring can be considered as most evolved out of the other given condition. Least evolved organism lays more egg but produce only a few offspring.

QUESTION: 5

By studying analogous structures we look for ______.

Solution:

By studying analogous structure in different individual we look for similarities in appearance and function but different in structure and origin.

QUESTION: 6

Which one of the following is incorrect about the characteristics of protobionts (coacervates and microspheres) as envisaged in the abiogenic origin of life?

Solution:

Homoeostasis is keeping the internal environment of the body constant. It is necessary for normal life processes. Microspheres are molecular aggregates of proteinoids. Oparin and Sydney Fox held that large organic molecules synthesized abiotically on primitive earth formed large colloidal aggregates due to the intermolecular attraction. These colloidal particles were called coacervates. Oparin called giant nucleoprotein poid molecules as protobionts. These reproduce either by budding a binary fission but do not exhibit homoeostasis.

QUESTION: 7

An important evidence in favour of organic evolution is the occurrence of

Solution:

There are many evidences that favor the organic evolution of life. According to this concept life originate from pre-existing organisms by evolution in cousr of time. Homologous and vestigial organs hit the uses of different organs in different organism for different purpose.

QUESTION: 8

Assertion: The earliest organisms that appeared on the earth were non-green and presumably anaerobes.

Reason: The first autotrophic organisms were the chemo-autotrophs that never released oxygen.

Solution:

The earliest organisms that appeared on the earth were non-green and presumably anaerobes. The first autotrophic organisms were the chemo-autotrophs that never released oxygen. Both the statements are correct but reason does not explain the assertion.

QUESTION: 9

According to Neo-Darwinism, natural selection operates through_______.

Solution:

According to Neo-Darwinism, natural selection operates through differential reproduction. During sexual reproduction gametes are formed by meiosis division in which crossing over brings about change in traits that leads to variation for natural selection.

QUESTION: 10

Vermiform appendix in man, nictitating membrane and wisdom teeth are ______.

Solution:

Vermiform appendix in man, nictitating membrane and wisdom teeth are vestigial organs of human beings. These organs are functional in our ancestors but in present human beings they have become functionless and only present as remain.

QUESTION: 11

Two geographical regions, separated by high mountain ranges are

Solution:

The geographical region Palarctic and Oriental are separated by high mountain ranges. The geographical separation do not allow the gene flow as mating is not possible between member of species.

QUESTION: 12

The age of rock is calculated on the basis of ______.

Solution:

amount of uranium present

QUESTION: 13

What's the difference between natural selection and sexual selection?

Solution:

Natural selection is the survival of members of species having some new traits that may help the organism in given surrounding. Sexual selection is a kind of natural selection as mating between similar organisms only leads to reproduction.

QUESTION: 14

Palaentological evidences for evolution refer to the:

Solution:

Palaeritological evidences for evolution refer to the fossils. Fossils provide direct and solid evidence in favour of organic evolution through ages. Fossils are studied for knowing about extinct organisms. Birbal Sahni Institute of Palaeobotany is situated at Lucknow. Birbal Sahni is called ‘Father of Indian Palaeobotany’. Age of fossils is determined by Uranium-Lead method (U238) or Potassium-Argon method or Radioactive Carbon dating (C14). ESR (electron-spin-resonance method) is the most accurate method of dating of fossils.

QUESTION: 15

Which of the following factors influence the Hardy-Weinberg equilibrium?
i. Gene migration
ii. Genetic drift
iii. Mutation
iv. Reproduction
v. Genetic recombination

Solution:

Hardy-Weinberg equilibrium is influenced by migration, genetic drift, mutation and genetic recombination but not by reproduction.

QUESTION: 16

Which of the following is the example of adaptive radiation?

Solution:

Darwin finches and Australian marsupials are example of adaptive radiations as all the birds evolve from same birds having different beaks and Australian marsupials arise from common ancestors.

QUESTION: 17

Picture shown below is example of:-

Solution:

Wolf and Tasmania Wolf are examples of convergent evolution of placental mammals and Australian marsupials. They are evolved differently due to different in climatic and geographic regions.

QUESTION: 18

Statement I: When more than one adaptive radiation appeared in isolated geographical area it called a convergent evolution.
Statement II: Bats and birds are example of adaptive radiation.
Statement III: Tiger cat, kangaroo, wombat and sugar gliders are example of Australian marsupials.

Solution:

When more than one adaptive radiation appeared in isolated geographical area it called a convergent evolution. Tiger cat, kangaroo, wombat and sugar gliders are example of Australian marsupials.

QUESTION: 19

Homo sapiens arose in Africa and moved across continents and developed into distinct races during?

Solution:

Homo sapiens arose in Africa and moved across continents and developed into distinct races during ice age between 75000-10000 years ago modern Homo sapiens arose.

QUESTION: 20

Human settlement started around 10, 000 years ago due to starting of

Solution:

Human settlement started around 10, 000 years ago due to starting of agriculture. After starting of agriculture, the human civilization started the grows and decline many times.

QUESTION: 21

Common origin of man and chimpanzee is best shown by

Solution:

Common origin of man and chimpanzee is best shown by chromosomes. Both human beings and chimpanzee shows similar kinds of chromosome in terms of number and size.

QUESTION: 22

Pre-historic man who gave proper burial to the dead for the first time was

Solution:

Pre-historic man who gave proper burial to the dead for the first time was Neanderthal man of brain size 1400 cc lived in near east and central Asia about 100000 –40000 years back.

QUESTION: 23

Assertion: Among primates Chimpanzee is closet relative to the present day humans.

Reason: The banding pattern of autosomes 3 and 6 of humans and Chimpanzee is remarkably similar.

Solution:

Among primates Chimpanzee is closet relative to the present day humans.The banding pattern of autosomes 3 and 6 of humans and Chimpanzee is remarkably similar.

QUESTION: 24

Arrange the following species of human according to their evolution.
a. Homo habilis
b. Homo sapiens
c. Homo erectus

Solution:

Homo habilis were first man like creatures. Homo erectus arose about 1.5 Maya ago and present human beings, Homo sapiens arose in Africa during ice age.

QUESTION: 25

Evolution of modern man is most interesting and appears parallel evolution of

Solution:

Evolution of modern man is most interesting and appears parallel evolution of human brain and language. Homo habilis have brain size 650cc-800cc that evolved to 1400cc in Homo sapiens.

Similar Content

Related tests