Test: Fact, Inference And Judgment


10 Questions MCQ Test Logical Reasoning for CLAT | Test: Fact, Inference And Judgment


Description
Attempt Test: Fact, Inference And Judgment | 10 questions in 10 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study Logical Reasoning for CLAT for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

(A) Gold jewellery and coins exports jumped 22% in April–September. 
(B) You have to work harder to crack examinations like the CLAT. 
(C) Usain Bolt is such a fast runner that he may even defeat the fastest land animal on Earth someday. 
(D) Due to the collapse of the bridge, villagers are facing a big problem of travelling to the town.

Solution:

F – The statement provides a statistic which can be independently verified.
J – This is an opinion which people may or may not agree with.
J – This is only an opinion on the running abilities of Usain Bolt. It cannot be verified independently.
I – ‘Collapse of the bridge’ is the fact on the basis of which inference is drawn on ‘villagers facing the problem of travelling to the town’.

QUESTION: 2

(A) An apple a day, keep the doctor away. 
(B) Be the change you wish to see in the world. 
(C) Without music, life would be a mistake. 
(D) A room without books is like a body without soul

Solution:

 I – ‘The doctor away’ is an inference which follows from ‘An apple a day’.
J – This is a quote which is an opinion of someone.
J – This is a quote which is an opinion of someone.
J – This is a quote which is an opinion of someone.

QUESTION: 3

(A) Narendra Modi’s vision of ‘Smart Cities’ will certainly lead to more inclusive growth and better allocation of resources 
(B) The Berlin Wall fell on November 9th, 1989 as the Cold War began to thaw across Europe. 
(C) If there is an Earthquake, it is bound to make some geographical changes in the area. 
(D) He is the most intelligent boy in the class.

Solution:

I – The first half is a fact from which the second half of the statement is inferred.
F – This is a verifiable fact.
I – ‘If there is an Earthquake’ is a fact from which the second half of the statement is inferred.
J – Intelligence is a subjective term on which different people may have different opinions.

QUESTION: 4

(A) I believe that 20% of your work generates 80% of your returns 
(B) Justice R Banumathi recently became the first woman judge from Tamil Nadu to be elevated to the Supreme Court. 
(C) Raman asks a lot of questions in the class. This leads to him understanding the class concepts better than others. 
(D) Taking the CLAT online may or may not lead to an increase in the number of aspirants taking the CLAT.

Solution:

J – Though this might seem like a fact, it is at best an opinion. Furthermore, the person making the statement has said ‘I believe’.
F – This is a verifiable fact.
I – Raman’s asking a lot of questions (Fact) leads to him understanding the class concepts better than others (Inference).
I – Taking the CLAT online (Fact) may or may not lead to an increase in the number of aspirants taking the CLAT (Inference).

QUESTION: 5

(A) ABC Tutorials is the best coaching institute in the city as it gives the best study material. 
(B) Excessive Cash on Delivery (COD) orders have led to stagnancy in the growth of eCommerce companies.
(C) Overseas investors have pumped in `5,200 crores in capital markets in the first week of the month. 
(D) The dwindling of Foreign Institutional Investments (FIIs) will have a negative effect on investors’ sentiments.

Solution:

J – A tutorial being the best cannot be independently verified as best is a subjective term. It may have different meanings for different people.
I – The first half is a fact, whereas the second half is an inference derived from the fact.
F – This is a verifiable fact.
I – The first half is a fact from which the second half of the statement is inferred.

QUESTION: 6

(A) You either die a hero or live long enough to see yourself become a villain. 
(B) There’s no place like home. 
(C) Hitler was a dictator. That is a given. What is not known is how Hitler’s policies have actually benefited not just Germany, but the world at large. 
(D) Honesty is the best policy.

Solution:

J – This is an individual opinion, and thus, a judgment.
J – This is an individual opinion, and thus, a judgment.
J – This might appear like an Inference. However, it should be seen that the second half does not automatically follow from the first half (Hitler was a dictator). The author has presumed that we know that Hitler was a dictator. However, what he has said in the second half is his individual opinion.
J – This is an individual opinion, and thus, a judgment.

QUESTION: 7

(A) The 236 run partnership between Sachin and Rahul played a major role in propelling India towards victory. 
(B) Sachin Tendulkar has scored 18426 runs in One Day Internationals (ODIs) and 15921 runs in Tests. 
(C) Sachin Tendulkar is the greatest batsmen ever. 
(D) Though Yuvraj played a major role in helping India grab the inaugural T20 World Cup, India could have won the tournament even without his help.

Solution:

I – The ‘236-run partnership’ is a fact whereas ‘major role in propelling . . .’ is an inference.
F – This is a verifiable fact.
J – ‘Greatest batsmen’ is an opinion on which people may agree or disagree. Thus, this is a judgment.
J – ‘India could have won the tournament even without his help’ is only an opinion.

QUESTION: 8

(A) The Tiger Point offers the most breathtaking view of the mountains in Lonavala. 
(B) Statistically, girls get better marks in examinations than boys. However, the same statistics show that boys get more opportunities than girls in the corporate world to succeed. 
(C) Making promises is easy. Keeping them is the hardest part. 
(D) We buy things we do not need with money we do not have to impress people we do not like.

Solution:

J – This is only an individual opinion.
F – They have talked about statistics. Thus, this is a fact.
J – This is only an individual opinion.
J – This is only an individual opinion.

QUESTION: 9

(A) Mr. XYZ, who works at ABC News Company, will no longer be able to criticize EFG Pvt. India Ltd as ABC News Company has now merged with a sister concern of EFG India Pvt. Ltd.
(B) A rise in the number of buses is critical if residents are to be encouraged to regularly use public transport. 
(C) India, which has the second largest number of bug hunters in the world, tops the Facebook Bug Bounty Program with the largest number of valid bugs. 
(D) Surprisingly, Mein Kamph is still one of the Top-500 selling novels in India.

Solution:

I – ‘Will no longer be able to criticize’ is an inference which has been derived from the remaining part of the statement.
J – This is an individual opinion. Others may or may not agree with it.
F – This is a verifiable fact.
J – Though this might appear like a fact, the person making the statement has used the word ‘Surprisingly’, which makes it his opinion.

QUESTION: 10

(A) Whether you make progress or not, the clock is ticking. So you might as well make the full utilization of the available time. 
(B) High usage of electricity during festive time in the urban areas leads to perennial shortage of electricity in the rural areas 
(C) Is not it ironical that in our country, we have to look both ways to cross a one-way road?. 
(D) The Theseus’ paradox is a thought experiment that raises the question of whether an object which has had all its components replaced remains fundamentally the same object.

Solution:

J – This author has stated his opinion.
I – ‘High usage of electricity’ is the fact from which ‘perennial shortage of electricity in the rural areas’ is inferred.
J – The irony of this situation is the opinion of the author.
F – This is a verifiable fact.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code