Test: Fill In The Blanks


30 Questions MCQ Test English Language for SSC CHSL | Test: Fill In The Blanks


Description
This mock test of Test: Fill In The Blanks for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for SSC Test: Fill In The Blanks (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fill In The Blanks quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this Test: Fill In The Blanks exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fill In The Blanks extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually. 

The head of the pigeon had been______ away with the rifle.

Solution:

The structure of the sentence is in the past perfect tense in the passive voice. The past perfect tense uses the past participle of the verb. Thus the correct participle to be used is 'blown'.

QUESTION: 2

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually. 

Do you have _____ book focusing on this war?

Solution:

The correct determiner to be used is 'any'. 'Any' is the determiner used in negative sentences as well as in the interrogative sentences. 

Eg: There isn't any milk in the fridge.
Was there any problem with the shop?

QUESTION: 3

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually. 

I asked ____ but nobody had seen my wallet.

Solution:

'Asked around' means ask many people the same question and this is the correct word to fill the blank. 

QUESTION: 4

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

They ______ learning a new language next semester.

Solution:

The right fit is option 3 'will be' that is the future progressive as it refers to one action in the future and another specific time.It is written as -- will + be + present participle (verb + ‑ing).

QUESTION: 5

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

We ______ read at least half of Shakespeare’s comedies by the end of this year.

Solution:

The right fit is 'will have'  that is the future perfect, used for actions that will be completed before some point in the future. the format is will have + [past participle], option 2 is the right answer.

QUESTION: 6

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

I _______ reading for two hours before going to school tomorrow.

Solution:

The right fit is 'will be' which is the future continuous and is used when one action will be continuing at a certain time in the future, the format is -- will + be + present participle (verb + ‑ing). option 3 is the right answer.

QUESTION: 7

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

The hit TV serial Sherlock has ultimately boiled _______ to a family drama and has disappointed many of its followers.

Solution:

The given blank is part of a phrasal verb which is 'boil down to'. It means 'to be summarized as'. Thus option 4 is the correct answer for the given blank. The complete sentence is -' The hit TV serial Sherlock has ultimately boiled down to a family drama and has disappointed many of its followers.'

QUESTION: 8

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

It would be ______ historical moment when America finally has a female President.

Solution:

'Historical' is an h-word but begins with a stressed syllable, and it requires the 'a' article before it. Thus option 1 is the correct answer. The complete sentence is -' It would be a historical moment when America finally has a female President.'

QUESTION: 9

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

Several amendments were added to the club rules over the summer, but unfortunately, ________ amendments did not promote inclusiveness. 

Solution:

'Amendments' is a generic noun in the given sentence. When a generic noun is used without an article and then referred to in a subsequent reference, it will become specific and hence will require a definite article. thus option 3 is the correct choice for the given blank. The complete sentence is -'Several amendments were added to the club rules over the summer, but unfortunately the amendments did not promote inclusiveness.'

QUESTION: 10

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

The report is due _____ Wednesday and hence I am procrastinating.

Solution:

The given blank needs a preposition. The preposition 'on' is used to designate dates and days. Hence option 1 is the correct answer. The complete sentence is - 'The report is due on Wednesday and hence I am procrastinating.

QUESTION: 11

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

The priest was innocent _____ he could not prove it.

Solution:

Both the parts of the given sentence are contradicting each other, hence only the conjunction ‘but’ is correct, because ‘and’ combines; ‘for’ and ‘so’ shows reason. Hence the right fit for the blank is option 2.

QUESTION: 12

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

His path was beset ______ difficulties.

Solution:

'By’ is used to show method. ‘With’ is used to show along with another. ‘Of’ is used for non living things; ‘from’ is used to show the origin of. Hence the right fit for the blank is option 2.

QUESTION: 13

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

In the tragic incident, none of the 145 passengers ____________.

Solution:

Option 1 is incorrect as present continuous tense cannot be used. Moreover ‘is’ is used with a single noun when ‘passengers’ has been mentioned. Option 2 is incorrect as with ‘could’ we use simple present tense of the verb, like, ‘survive’. Option 3 is incorrect as only present tense of the verb would be incorrect too. Option 4 is the correct answer as simple past tense of the verb makes the sentence correct.

QUESTION: 14

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

He said to me, “ You are ____________”.

Solution:

Option 1 does not have any article so it is incorrect. ’fooling’ is a verb which is incorrect here as the sentence finishes here. ‘foolish’ is an adjective which cannot have any article. So option 4 is eliminated. Thus option 3 is the correct answer.

QUESTION: 15

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

She is ________ girls I know.

Solution:

The word ‘girl’ has been written in a plural form which gives us a hint that option 4 is incorrect. When we use a superlative degree of a word we always write the singular form of the noun. Option 3 is incorrect as well as ‘most’ and ‘best’ cannot go together. Either we can use ‘best’ or ‘most good’. In option 2, ‘from’ is an incorrect preposition which helps us to eliminate option 2. Option 1 is the correct answer as ‘one of the best’ and the plural form of the noun ‘girl’ go together.

QUESTION: 16

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

I have never seen _____ animal before.

Solution:

Option 1 is incorrect as ‘so large’ cannot fit here as the sentence is structures. We need an article here for the animal mentioned and ‘so’ becomes’ grammatically incorrect then. Similarly option 2 and 3 are grammatically incorrect. Option 4 is the correct answer as the word ’such’ and the article ‘a’ both fit here.

QUESTION: 17

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

Students are not prepared _____________ that kind of question.

Solution:

The correct preposition to fit the blank is ‘for’.  This is because ‘for’ is used to mention the object of preparation. The other prepositions are clearly incorrect. Thus, option 3 is the correct one.

QUESTION: 18

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

The bird’s voice was speaking  ______ all lying under stars.

Solution:

The blank needs a preposition. ‘For’ is the best fit answer as it encompasses the meaning of 'all'. Thus option 2 is the correct answer.

QUESTION: 19

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

All of us are devoted _____ one another.

Solution:

You are devoted ‘to’ something; not ‘of, at, for’. Thus the preposition that must be used after devoted is 'to'.So option 3 is the correct answer.

QUESTION: 20

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

There ______ a huge thunderstorm last night.

Solution:

Since the sentence is in simple past as denoted by the use of the phrase ‘last night’, option 3 is suitable. Option 1 is in present continuous, option 2 is in simple present and option 4 is in future continuous tense. Thus, the correct answer is option 3.

QUESTION: 21

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

_____ villages in the country have concrete roads and so the transportation is quite tedious.

Solution:

'Few' means  not many, hardly any, 'Few' has a negative meaning. 'A few' means some. 'A few' has a positive meaning, and is opposed to 'none'. 'The few' means not many, but all there are. Here 'few' is meant in a negative sense and therefore there is no need to add any article.

QUESTION: 22

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

Going by his past records I am pretty sure he ______________ his upcoming test.

Solution:

The tense to be used in this sentence is simple future. This is because the speaker is predicting an event that will happen in the future.  Thus, ‘will flunk’ is the best fit for the blank.

QUESTION: 23

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence given below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

The new principal _________ a system of evaluation of the students throughout the session.

Solution:

Among the given options, options 2 and 4 can be eliminated, since they are grammatically wrong within themselves due to a mismatch between the tense of the two verbs. Now, among the remaining two options, clearly option 3 fits in better with the active voice of the sentence. Hence, it is the correct answer.

QUESTION: 24

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

When we got home last evening, we found that the guest _________.

Solution:

The first and second options can be eliminated because they are grammatically incorrect within themselves. On the other hand, the third option is in present continuous which does not fit in with the past tense used in the sentence. Hence, the correct answer is ‘had arrived’ that is the past perfect. This is because the arrival of the guest had taken place before the action of arriving at the house.

QUESTION: 25

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

We _______ not hurry, we have got plenty of time.

Solution:

The context of the sentence requires a word that describes that there is no necessity to hurry because they have time on their hands. This necessity can be best described by ‘need’. Hence it is the correct answer.

QUESTION: 26

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

If you do well in this exam next year then my efforts ________ successful.

Solution:

The action mentioned in the sentence is in the future tense. The correct grammatical phrase to be used is the simple future tense of the verb. Thus, ‘will be’ is

QUESTION: 27

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

Vinay does not play cricket, and ______ does Yeshwant.

Solution:

The word ‘neither’ is appropriate as one needs a negative addition to a negative remark.

QUESTION: 28

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

I didn’t care _____ the expense; I want the party to be a real success.

Solution:

One usually cares ‘about’ things.  While the phrase ‘care of’ is also used, it would be inappropriate in the given context.

QUESTION: 29

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

He will impart no information ___ anyone.

Solution:

Information is imparted (communicated) to someone. Hence, option 1 only makes the right choice.

QUESTION: 30

Choose an appropriate word from the options to suitably fill the blank in the sentence below so that the sentence makes sense, both grammatically and contextually.

The building is not safe and must be _________ down.

Solution:

The phrasal verb ‘pull down’ means to demolish something. Here, the modal ‘must be’ should be followed by the past tense of the verb because the sentence is in the passive voice.Thus option 3 is the correct answer.