Test: Food from Plants- 2


10 Questions MCQ Test Science for Class 1 | Test: Food from Plants- 2


Description
This mock test of Test: Food from Plants- 2 for Class 1 helps you for every Class 1 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 1 Test: Food from Plants- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Food from Plants- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 1 students definitely take this Test: Food from Plants- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Food from Plants- 2 extra questions, long questions & short questions for Class 1 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following plant is a herb?

Solution:
  • Tulsi is a herb.
  • Mango, neem and banyan are trees.

QUESTION: 2

Which of the following part of a mango plant grows into a new plant?

Solution:

Seeds of a mango tree grows into a new plant.

QUESTION: 3

Direction: Read the following paragraph and answer the following questions.
Plants are our green friends which give us fruits, vegetables, flowers etc. Root, stem, and leaves, together form a plant. Roots are present under the soil & stem bears leaf, flower & fruits. Leaves prepare food for the plant. Fruits are that part of plant which we eat. Fruit contains seeds. Seeds are present inside the fruit. Some of the examples of fruits are: apple, mango, banana, pineapple, papaya. I prepare food.
Q. Identify who I am?

Solution:
  • Leaves prepare food.
  • They convert these ingredients into food by using energy from sunlight. This process is called photosynthesis.
QUESTION: 4

Direction: Read the following paragraph and answer the following questions.
Plants are our green friends which give us fruits, vegetables, flowers etc. Root, stem, and leaves, together form a plant. Roots are present under the soil & stem bears leaf, flower & fruits. Leaves prepare food for the plant. Fruits are that part of plant which we eat. Fruit contains seeds. Seeds are present inside the fruit. Some of the examples of fruits are: apple, mango, banana, pineapple, papaya.
Q. ____ bears leaves and flower.

Solution:

Stem bears flowers and leaves.

QUESTION: 5

Direction: Read the following paragraph and answer the following questions.
Plants are our green friends which give us fruits, vegetables, flowers etc. Root, stem, and leaves, together form a plant. Roots are present under the soil & stem bears leaf, flower & fruits. Leaves prepare food for the plant. Fruits are that part of plant which we eat. Fruit contains seeds. Seeds are present inside the fruit. Some of the examples of fruits are: apple, mango, banana, pineapple, papaya.
Q. Which of the following part of plant cannot be seen?

Solution:

Roots are present under the soil and so cannot be seen.

QUESTION: 6

Direction: Read the following paragraph and answer the following questions.
Plants are our green friends which give us fruits, vegetables, flowers etc. Root, stem, and leaves, together form a plant. Roots are present under the soil & stem bears leaf, flower & fruits. Leaves prepare food for the plant. Fruits are that part of plant which we eat. Fruit contains seeds. Seeds are present inside the fruit. Some of the examples of fruits are: apple, mango, banana, pineapple, papaya.  
Q. Seeds are present inside the ____.

Solution:

Seeds are present inside the fruits.

QUESTION: 7

Direction: Read the following paragraph and answer the following questions.
Plants are our green friends which give us fruits, vegetables, flowers etc. Root, stem, and leaves, together form a plant. Roots are present under the soil & stem bears leaf, flower & fruits. Leaves prepare food for the plant. Fruits are that part of plant which we eat. Fruit contains seeds. Seeds are present inside the fruit. Some of the examples of fruits are: apple, mango, banana, pineapple, papaya.  
Q. What is the colour of plant?

Solution:

The colour of plant is green.

QUESTION: 8

Read the sentence carefully and find True/False.
1. Mango is an example of big tree.
2. Flower is the most colourful part of plant.
3. Flower changes into fruit.
4. New plant develops from the leaves

Solution:

Statements (A, B, C) are true and statement D is false as new plant develops from the seeds.

QUESTION: 9

Which of the following is a creeper?

Solution:
  • Pumpkin is a creeper.
  • It spreads along the ground.

QUESTION: 10

Fill in the blanks in the passage given below.
Big and tall plants are called _______.

Solution:
  • Trees are big and tall plants.
  • They have very thick, woody and hard stems called the trunk.

Similar Content

Related tests