Test: Force, Energy & Work - 1


10 Questions MCQ Test Science for Class 4 | Test: Force, Energy & Work - 1


Description
Attempt Test: Force, Energy & Work - 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Science for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

If Ravi is able to move the table through a distance, then ____ is said to be done.

Solution:

Work is said to be done only when a push or pull moves something that has weight, through a distance.

15.1 Types of forces | Forces | Siyavula

QUESTION: 2

Match the following devices in Column - I with their energy transformations Column - II correctly.

Solution:

The following is the correct combination: Electric fan - Electrical to mechanical Electric bulb - Electrical to light Petrol engine - Chemical to Mechanical Television - Electrical to light and sound. Battery - Chemical to electrical

QUESTION: 3

When we throw a ball into air, it falls back. The force responsible for this is

Solution:

The gravitational force of the earth pulls objects towards it.

Gravity: force that pulls objects to Earth's sphere to the center of Earth.  | Earth gravity, Gravity, Scientific revolution

QUESTION: 4

X enables work to be done. There are many forms of X. What is X?

Solution:

The capacity to do work is called energy. Energy is available in different forms such as heat energy, light energy etc.

QUESTION: 5

In a battery cell, energy is stored in the form of

Solution:

In a battery cell, energy stored is in the form of chemical energy.

Chemical Storage - TheGreenAge

QUESTION: 6

Which of the following activities would need energy the most?

Solution:

Riding a bicycle up a hill need more energy.

Buderim 9 Challenge Ride 2018 - Sunshine Coast

QUESTION: 7

Work is done when you

Solution:

Work is said to be done when you kick a football, hammer a nail and push a door.

8 Tips for Using a Hammer Correctly

QUESTION: 8

Which of the following statements is NOT true?

Solution:

Machines work when energy is provided to them and it does not produce energy.

QUESTION: 9

The capacity to do work is called

Solution:

The capacity to do work is called energy.

QUESTION: 10

In which of the following activities is force used for pulling?

Solution:

Stretching of a rubber band is an example of a pulling force.

If I hold a rubber band up and then release it, it returns to its  neutral/round state falling down. How does physics explain this? - Quora

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code