Test: Forest & Wildlife Resources- 1


10 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 10 | Test: Forest & Wildlife Resources- 1


Description
Attempt Test: Forest & Wildlife Resources- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The diverse flora and fauna of the planet are under great threat mainly due to:

Solution:

The flora and fauna are under great threat due to our insensitivity to our environment. It is estimated that at least 10% of India's recorded wild flora and 20% of its mammals are on the threatened list. Many smaller animals like insects and plants have become extinct.

QUESTION: 2

Which one of the following is an example of endemic species?

Solution:

Endemic Species are species of those plants and animals which are found in just one particular region and nowhere else in the world.

QUESTION: 3

“The species that are not found after searches of known or likely areas where they may occur” are known as:

Solution:

There are some extinct species. This includes species which are not found after searches of known or likely areas where they may occur. For example, the Asiatic cheetah, pink head duck etc.

QUESTION: 4

The Buxa Tiger Reserve in West Bengal has been threatened about the loss of habitat of many species due to

Solution:

The Buxa Tiger Reserve in West Bengal is seriously threatened by the ongoing dolomite mining. It has disturbed the natural habitat of many species and blocked the migration route of several others, including the great Indian elephant.

QUESTION: 5

In which year, the Indian Wildlife (Protection) Act was implemented?

Solution:

The Parliament of India passed an Act in 1972 for the protection of wildlife. In this Act, the government established schedules to protect plants and animals. Hunting of these species was strictly prohibited under this law.

QUESTION: 6

Which of the following is the world’s fastest land mammal?

Solution:

The fastest land animal is the cheetah, which has a recorded speed of between 109.4 km/h (68.0 mph) and 120.7 km/h (75.0 mph).

QUESTION: 7

Which one of the following is located in West Bengal?

Solution:

The Sundarbans National Park is a national park, tiger reserve, and biosphere reserve in West Bengal, India. It is part of the Sundarbans on the Ganges Delta, and adjacent to the Sundarban Reserve Forest in Bangladesh.

QUESTION: 8

Which one of the following statements is not true with regard to depletion of flora and fauna?

Solution:

Use of wood, barks, leaves, rubber, medicines, dyes, fuel, fodder results in depletion of flora. Hunting and poaching of wildlife, overexploitation, environmental pollution are some factors which leads to the depletion of fauna.

QUESTION: 9

Which of the following statement is correct about the reduction of forest area in India?

Solution:

Between 1951 and 1980, according to Forest Survey of India, over 26,000 sq. km of forest area was converted into agricultural land all over India.

QUESTION: 10

Which one of the following states has the largest area under permanent forest?

Solution:

Madhya Pradesh is the state which has the largest area covered under permanent forest. The state covers about 11.24% of the forest in India. It is known to have the state's maximum forest cover area. The total forest cover in Sq km is seen to be 77,522 sq km.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code