Test: General Awareness -1


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test: General Awareness -1


Description
This mock test of Test: General Awareness -1 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test: General Awareness -1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: General Awareness -1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test: General Awareness -1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: General Awareness -1 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Nastaliq was

Solution:

It was a persian script during the Mughal period.

QUESTION: 2

Who of the following was a founder of the Bharat Naujawan Sabha in 1926?

Solution:

Naujawan Bharat Sabha was a left-wing Indian association that sought to foment revolution against the British Raj by gathering together worker and peasant youths. It was founded by Bhagat Singh in March 1926.

QUESTION: 3

The Equator does NOT pass through which of the following countries?

Solution:

The equator passes through 13 countries: Ecuador, Colombia, Brazil, Sao Tome & Principe, Gabon, Republic of the Congo, the Democratic Republic of the Congo, Uganda, Kenya, Somalia, Maldives, Indonesia, and Kiribati.

QUESTION: 4

Which one of the following lakes forms an international boundary between Tanzania and Uganda?

Solution:

Lake Victoria acts as the international boundary between Tanzania & Uganda. It is the largest lake in Africa.

QUESTION: 5

The authorization of the withdrawal of funds from the Consolidated Fund of India must come from

Solution:

No money can be withdrawn from the Consolidated Fund of India without the Parliament's approval.

QUESTION: 6

When the productive capacity of the economic system of the state is inadequate to create a sufficient number of jobs, it is called _______.

Solution:

Cyclical unemployment is unemployment that results when the overall demand for goods and services in an economy cannot support full employment. It occurs during periods of slow economic growth or during periods of economic contraction.

QUESTION: 7

The retina of the eye is comparable to which of the following parts of a traditional camera?

Solution:

The retina of the eye is comparable to the film of a traditional camera. The retina is a film of nerve fibers. Image of the object is formed at retina just like camera film is used to see the images.

QUESTION: 8

In the reaction; Zn+H2SO4 →ZnSO4 +H2, Zn undergoes

Solution:

Oxidation means the addition of oxygen to a molecule or the removal of hydrogen from a molecule. In this equation, Zn is the gain of oxygen.

QUESTION: 9

Reproductive part of a flower is

Solution:

Reproductive part of the flower is androecium and gynoecium. Androecium (or stamen) refers to the male part of the flower whereas the gynoecium (or pistil or carpel) refers to the female part of the flower.

QUESTION: 10

Bacteria, blue-green algae or cyanobacteria, and mycoplasma are examples of organisms of which kingdom?

Solution:

All prokaryotic organisms come under Kingdom Monera. Monera includes bacteria, mycoplasmas, cyanobacteria (blue-green alga) and actinomycetes.

QUESTION: 11

Which one of the following pairs does not form part of the six systems of Indian philosophy?

Solution:

Hindu philosophy refers to a group of darśanas that emerged in ancient India. These include six systems – Sankhya, Yoga, Nyaya, Vaisheshika, Mimamsa and Vedanta.

QUESTION: 12

The rulers of the Lodhi dynasty were

Solution:

The Lodi dynasty (or Lodhi) was an Afghan dynasty that ruled the Delhi Sultanate from 1451 to 1526. It was the last dynasty of the Delhi Sultanate and was founded by Bahlul Khan Lodi when he replaced the Sayyid dynasty.

QUESTION: 13

Which one of the following countries does not border Lithuania?

Solution:

Lithuania is situated on the eastern shore of the Baltic Sea and borders Latvia on the north, Belarus on the east and south, and Poland and the Kaliningrad region of Russia on the southwest.

QUESTION: 14

Which one of the following districts is well known for the cultivation of coffee? 

Solution:

The most commonly used coffee beans are Arabica and Robusta grown in the hills of Karnataka (Kodagu, Chikkamagaluru and Hassan), Kerala (Malabar region) and Tamil Nadu (Nilgiris District, Yercaud and Kodaikanal).

QUESTION: 15

The Archaeological Survey if India is an attached office of the Department/ Ministry of

Solution:

The Archaeological Survey of India (ASI) is an attached office in the Ministry of Culture. It was set up in 1861 with the primary object of surveying antiquarian remains in this country and their study.

QUESTION: 16

Which one of the following economists firstly introduced gross Domestic Product to measure the economic growth of a country? 

Solution:

Simon Kuznets firstly introduced gross Domestic Product.

QUESTION: 17

Refining of silver is done by

Solution:

Cupellation is a refining process in metallurgy, where ores or alloyed metals are treated under very high temperatures and have controlled operations to separate noble metals, like gold and silver, from base metals like lead, copper, zinc, arsenic, antimony or bismuth, present in the ore.

QUESTION: 18

The substance employed for the food processing is

Solution:

Benzoic acid and sodium benzoate are used as food preservatives and are most suitable for foods, fruit juices, and soft drinks that are naturally in an acidic pH range.

QUESTION: 19

By which combination of chromosome, a child will be male?

Solution:

The female's eggs contain an X chromosome. However, the male's sperm can contain either an X or a Y chromosome. Therefore, the individual sperm cell that reaches the egg first to fertilize it will determine the sex of the embryo. If two X chromosomes combine, the sex is female. The Y chromosome contains specific DNA that gives instructions for the male characteristics and physical feature.

QUESTION: 20

Endosulfan is

Solution:

Endosulfan is a pesticide. Endosulfan is readily absorbed by humans via the stomach, lungs and through the skin. It can cause acute and chronic toxicity.