Test: General Awareness -2


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test: General Awareness -2


Description
This mock test of Test: General Awareness -2 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test: General Awareness -2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: General Awareness -2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test: General Awareness -2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: General Awareness -2 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If the movement of the Earth’s crust or a major climatic change makes an old stream young, it is called  

Solution:
QUESTION: 2

The jet streams are  

Solution:

The jet streams are strong, generally westerly winds concentrated in a relatively narrow ands shallow stream in the upper troposphere of the earth. 

QUESTION: 3

The concept of sustainable development relates to  

Solution:

Intergenerational equity is a concept that says that humans ‘hold the natural and cultural environment of the Earth in common both with other members of the present generation and with other generations, past and future. It means that we inherit the Earth from previous generations and have an obligation to pass it on in reasonable condition to future generations. The goal of sustainable development is Intergenerational equity. 

QUESTION: 4

An Earthquake epicenter is the  

Solution:

The epicenter is the point on the Earth’s surface where an earthquake explosion originates.

QUESTION: 5

Which of the following seas are enclosed?
1. Andaman Sea 
2. Arab Sea 
3. Sea of Azov 
4. Bering Sea 
Select the correct answer using the codes given below

Solution:

Sea of Azov is a sea in south-eastern Europe. Arabian Sea is the northwestern part of the Indian Ocean.

QUESTION: 6

Match the following  

Solution:

The lithosphere is the solid, outer part of the Earth. The hydrosphere is the liquid water component of the Earth. An atmosphere is the mixture of gases surrounding the Earth or other celestial body. The Biosphere is the part of the earth’s surface and atmosphere inhabited by living things. 

QUESTION: 7

Bolivar is the monetary unit of  

Solution:

The bolivar is the currency of Venezuela. 

QUESTION: 8

The time at Cairo is 2 hours ahead of Greenwich. Hence, it is located at  

Solution:

Cairo is located at 30 degree east longitude. 

QUESTION: 9

Which is the correct arrangement of the following rivers from North to South?  

Solution:

Correct sequence is Godavari-Penner-Cauveri-Periyar 
The Godavari is the second longest river in India after the river Ganga. It originates from Western Ghats of central India near Nasik in Maharashtra. The Penner originates from Nand Hills in Chikballapur District of Karnataka. This river flows from north as well as east corners across Andhra Pradesh. The Cauvery originates from Western Ghats in Karnataka and flows generally south and east through Karnataka and Tamil Nadu. The Periyar originates from Western Ghats range near the border with Tamil Nadu and flows in Kerala.

QUESTION: 10

Consider the following features of a border district of India and identify the district using the code given below Situated at the height of 10000 feet, which is enchanted with scenic beauty, the district is surrounded by two nations in the North and South-West. River Nyamjangchu runs through it. Potato, maize and millet are the main crops of the district. Besides monasteries, tourist attractions of the district and its surrounding places include Sella Pass, PTSO, War memorial, Jaswant Garh etc. Losar is one of the prominent festivals of the district.  

Solution:

Tawang is situated in the northwestern part of Arunachal Pradesh at an elevation of approximately 10,000 ft. The area is claimed by both the People’s Republic of China and the Republic of India as a part of South Tibet. 

QUESTION: 11

Which one of the following was initially the most powerful city State of India in the 6th century B.C?

Solution:

The Magadha Empire came to be the most powerful when the four Mahajanpada- Magadha, Kosala, Vatsa and Avanti engaged in the struggle for the supremacy from the 6th Century BC to 4th Century BC.

QUESTION: 12

Which one of the following cities is associated with the river Mekong?

Solution:

The Mekong River is the 12th longest river in the world and the 7th longest in Asia, it flows through six countries: China, Myanmar (Burma), Thailand, Laos, Cambodia, and Vietnam. Phnom Penh, Cambodia’s busy capital, sits at the junction of the Mekong and Tonlé Sap rivers.

QUESTION: 13

Which one of the following Constitutional Amendment Act seeks that the size of the Council of   Ministers at the Centre and in State must not exceed 15% of the total number members in the Lok  Sabha and the total number of members of the Legislative Assembly of that state respectively?   

Solution:

The 91st Amendment to the Constitution seeks to limit the size of the Council of Ministers at the Centre and the States to no more than 15 percent of the numbers in the Lok Sabha or the State Legislature.

QUESTION: 14

What is the percentage of the constituent of the population of the working age group (15-64 years) in the Indian economy?  

Solution:

The constituent of the population of the working age group (15-64 years) in the Indian economy is more than 50% (almost 65 percent of the population is in the working age group).

QUESTION: 15

Match the following List I (Sources) with List-II (Features Borrowed) and answer as per the codes are given below 

Solution:
QUESTION: 16

Brent Index is associated with which of the followings?

Solution:

Brent Index is associated with Crude oil prices.

QUESTION: 17

Calorimeters are generally made of 

Solution:

A calorimeter box is made up of Copper because Cu has low specific heat capacity & thus it reaches the equilibrium temperature quickly by absorbing a small amount of heat.

QUESTION: 18

Lime water becomes white due to which gas?

Solution:

Carbon dioxide (CO2) turns lime water milky due to the formation of insoluble calcium carbonate.

QUESTION: 19

Which type of epithelial tissue forms the lining of kidney tubules and ducts of salivary glands, where it provides mechanical support?

Solution:

The cuboidal epithelium consists of cubical cells. It is found in the lining of the kidney tubules, salivary glands, and thyroid glands, where it provides mechanical support.

QUESTION: 20

Which plant tissue is also known as growing tissue?

Solution:

A meristem is a tissue in most plants containing undifferentiated cells (meristematic cells), found in zones of the plant where growth can take place.