Test: General Awareness - 5


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test: General Awareness - 5


Description
This mock test of Test: General Awareness - 5 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test: General Awareness - 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: General Awareness - 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test: General Awareness - 5 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: General Awareness - 5 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In India, among the following locations, the Dutch established their earliest factory at 

Solution:

The Dutch East India Company was created in 1602 as “United East India Company” and its first permanent trading post was in Indonesia. In India, they established the first factory in Masulipattanam in 1605, followed by Pulicat in 1610, Surat in 1616, Bimilipatam in 1641 and Chinsura in 1653.

QUESTION: 2

Which script was used in Ashoka's inscriptions?

Solution:

Brahmi script was used in Ashoka's inscriptions.

QUESTION: 3

Pidurutalagala or Mount Pedro is the highest mountain peak of which of the following countries?

Solution:

Pidurutalagala or 'Mount Pedro is the tallest mountain in Sri Lanka. With a height of approx. 8280 feet it is easily visible from many parts of the central province of the country.

QUESTION: 4

The Ravva offshore block, with great potential for oil, is located in

Solution:

Ravva oil and gas field is located in the shallow offshore area of the Krishna-Godavari basin on the eastern coast of India.

QUESTION: 5

The resolution for removing the Vice President of India can be moved in the

Solution:

The Vice President can be removed by a resolution by the members of the Rajya Sabha. To move such resolution, a 14 days' notice is to be given. Such a resolution, though passed by the Rajya Sabha only, but must be agreeable to the Lok Sabha. There is no need of impeachment of Vice President for removal.

QUESTION: 6

Priority Sector Lending by banks in India constitute the lending to

Solution:

Priority Sector Lending is an important role given by the Reserve Bank of India (RBI) to the banks for providing a specified portion of the bank lending to few specific sectors like agriculture and allied activities, micro and small enterprises, poor people for housing, students for education.

QUESTION: 7

Calorimeters are generally made of  

Solution:

A calorimeter box is made up of Copper because Cu has low SHC & thus it reaches the equilibrium temperature quickly by absorbing a small amount of heat.

QUESTION: 8

Formation of anions occurs by

Solution:

When they gain electrons, they are negatively charged and are named anions.

QUESTION: 9

Estrogen is secreted by

Solution:

Estrogens are produced primarily by the ovaries. They are released by the follicles on the ovaries.

QUESTION: 10

Xerophthalmia in human beings is caused due to deficiency of

Solution:

Xerophthalmia caused by a severe vitamin A deficiency is described by pathologic dryness of the conjunctiva and cornea. The conjunctiva becomes dry, thick and wrinkled. If untreated, it can lead to corneal ulceration and ultimately to blindness as a result of corneal damage.

QUESTION: 11

Which among the following Rajdhani trains covers the longest distance? 

Solution:

The Thiruvananthapuram Rajdhani (12431/32) is the longest running Rajdhani Express train, which covers about 3, 149 km. It runs from Thiruvanathapuram Central (Kerala) to Hazrat Nizamuddin (Delhi). Thiruvananthapuram is the capital of Kerala. 

QUESTION: 12

Which one of the following places is not located on the bank or river Ganga? 

Solution:

Uttarkashi is situated on the banks of river Bhagirathi at an altitude of 1158 m above sea level. Uttarkashi is generally known as a holy town close to Rishikesh.

QUESTION: 13

Which water body separates Australia from New Zealand? 

Solution:

The Tasman Sea separates Australia from New Zealand. 

QUESTION: 14

Which one of the following is not associated with monsoon climate in India?  

Solution:

The south Equatorial Current is a significant Pacific, Atlantic, and India Ocean current that flows east-to-west between the equator and about 20 degrees south. 

QUESTION: 15

Which one of die following statements is not correct regarding the Himalayas? 

Solution:

Himalayas contain three mountain ranges the Himadri (greater Himalaya), Himachal (lesser Himalaya) and the Shiwaliks (outer Himalaya). 

QUESTION: 16

Which one of the following statements on biosphere reserves is not correct?  

Solution:

Nanda Devi Biosphere Reserve is located in Uttarakhand. It was inscribed a World Heritage Site by UNESCO in 1988.

QUESTION: 17

If the earth did not have an atmosphere, temperature extremes between day and night would  

Solution:

If a planet has no atmosphere, all of the sunlight which strikes it reaches the surface, and usually 90% or more of that is absorbed and 10% or less is reflected back into space. Thus the temperature will increase. 

QUESTION: 18

Consider the following places of Kashmir region  
(1) Sri Nagar 
(2) Gilgit 
(3) Kargil 
(4) Banihal 
Arrange the above place from North to South using the code given below 

Solution:

Kashmir region from North to South is Gilgit-Kargil-Sri Nagar-Banihal

QUESTION: 19

Which one of the following is a correct sequence in the increasing order of salinity concentration?  

Solution:
QUESTION: 20

Which among the following pairs are correct?  
1. Cirque and Col Glacial topo graphy
2. Barkhans and Yardans Desert topography 
3. Eddies and Potholes Fluvial topography 
Select the correct answer using the code given below 

Solution:

1. Cirque and coal – Glacial Topography 
2. Barkhans and Yardans – Desert topography 
3. Eddies and Potholes – Fluvial topography