Test : General Science - 7


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test : General Science - 7


Description
This mock test of Test : General Science - 7 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test : General Science - 7 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test : General Science - 7 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test : General Science - 7 exercise for a better result in the exam. You can find other Test : General Science - 7 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match List-I with List-II and select the correct answer using codes given below:

List-I List-II

(Units) (Parametric quantities) 

A. Watt 1. Heat 

B. Knot 2. Navigation 

C. Nautical mile 3. Speed of a ship 

D. Calorie 4. Power 

Code :  

     A B C D

Solution:

The SI unit of power is the Watt (w), which is equal to one joule per second. Knot is the unit of measuring of speed of a ship. Nautical mile is a unit of distance used by navigators in sea. Calorie is a unit of measuring heat and energy. 

QUESTION: 2

Which one of the following instrument is used for locating submerged objects in an ocean? 

Solution:

SONAR [Sound Navigation and Ranging is used for locating submerged objects in an ocean. 

QUESTION: 3

Which of the following is not a vector quantity? 

Solution:

A vector quantity is a quantity that is fully described by both magnitude and direction. On the other hand, a scalar quantity is a quantity that is fully described by its magnitude. Thus displacement, velocity and force are the example of vector quantity while volume is a scalar quantity. 

QUESTION: 4

Who gave the theory of gravity? 

Solution:

In 1687, Isaac Newton published his Law of Gravitation in “Mathematical Principles of Natural Philosophy”. He gave the Theory of Gravity.

QUESTION: 5

The poisonous gas accidentally released in Bhopal Gas Tragedy is -

Solution:

Bhopal gas tragedy occured on the night of 2–3 December 1984 at the Union Carbide India Limited (UCIL) pesticide plant in Bhopal, Madhya Pradesh. Over 500,000 people were exposed to methyl isocyanate (MIC) gas and other chemicals leaked from UCIL.

QUESTION: 6

Release of which among the following is the primary reason for depletion of the ozone layer?

Solution:

The Chlorofluro carbon formed by chlorine, fluorine and carbon. They are often used as refrigerants, solvents, and for the manufacture of spongy plastics. It is the primary reason for depletion of the ozone layer.

QUESTION: 7

Which of the following molecules is joined by a double covalent bond?

Solution:

Oxygen atom is joined by double covalent bond.

QUESTION: 8

A large blood vessel that carries blood away from the heart is called –

Solution:

Arteries carry oxygenated blood away from the heart to the tissues.

QUESTION: 9

Plants which grow on saline soils are

Solution:

A halophyte is a plant that grows in waters of high salinity, coming into contact with saline water through its roots or by salt spray, such as in saline semi-deserts, mangrove swamps, marshes and sloughs and seashores.

QUESTION: 10

Animals living on the tree trunks are known as- 

Solution:

Arboreal animals are creatures who spend the majority of their lives in trees. They eat, sleep and play in the tree canopy. There are thousands of species that live in trees, including monkeys, koalas, possums, sloths, various rodents, parrots, chameleons, geckos, tree snakes and a variety of insects.

QUESTION: 11

The hormone that stimulates heart beat is 

Solution:

Thyroxine harmone can increase the heart beat, it's principal function is to stimulate the consumption of oxygen and thus the metabolism of all cells and tissues in the body.

QUESTION: 12

The study of relation of animals and plants to their surroundings is called__________

Solution:

Ecology is the study of the relationships between plants, animals, people, and their environment, and the balances between these relationships.

QUESTION: 13

Which cell disorder in our body is responsible for colour blindness?

Solution:

The retina of the eye has two types of light sensitive cells called rods and cones, both are found in the retina. Rods work in low light conditions to help night vision, but cones work in daylight and are responsible for colour discrimination.

QUESTION: 14

Blood is red in colour due to the presence of __________ .

Solution:

Blood is red in colour due to the presence of Haemoglobin.

QUESTION: 15

Which of the following chemicals is used in foam fire extinguishers?

Solution:

Aluminium sulphate is used in ‘foam’ fire extinguishers, which contains radium bicarbonate and aluminium sulphate in separate receptacles on being mixed they form the foam of bubbles of CO2.

QUESTION: 16

 The predominant organic acid in grapes is-

Solution:

Tartaric acid is the predominant organic acid in grapes.

QUESTION: 17

Which one of the following has the highest fuel value?

Solution:

The heating value of a fuel is the amount of heat that is obtained after one gram (1gm) of fuel is burnt completely in air or oxygen. Hydrogen has the highest heating value among all fuels. Hydrogen is used as a rocket fuel and in burner producing high temperature. 

QUESTION: 18

The main component of Liquid Petroleum Gas (LPG) are:

Solution:

LPG is the abbreviation or short form Liquefied Petroleum Gas. Like all fossil fuels, it is a non-renewable source of energy. It is extracted from crude oil and natural gas. The normal components of LPG thus are propane (C3 H8 ) and butane (C4 H10 ).

QUESTION: 19

The group of solar cells joined together in a definite pattern is called a

Solution:

Solar panels are those devices which are used to absorb the sun's rays and convert them into electricity or heat. A solar panel is actually a collection of solar (or photovoltaic) cells.

QUESTION: 20

The study of origin and evolution of universe is known as ________.

Solution:

Cosmology is the study of the origin, evolution of the universe.

Related tests