Test : General Science - 8


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Test : General Science - 8


Description
This mock test of Test : General Science - 8 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Test : General Science - 8 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test : General Science - 8 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Test : General Science - 8 exercise for a better result in the exam. You can find other Test : General Science - 8 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which is the largest organ in human beings?

Solution:

The skin is the largest organ of the body, with a total area of about 20 square feet. The skin protects us from microbes and the elements, helps regulate body temperature, and permits the sensations of touch, heat, and cold.

QUESTION: 2

 Yellow fever is a disease spread through which of the following?

Solution:

The disease is caused by the yellow fever virus and is spread by the bite of an infected female mosquito. It infects only humans, other primates, and several species of mosquitoes.

QUESTION: 3

Myopia is a defect of eyes which is also known as -

Solution:

Nearsightedness, also known as myopia, is a common type of refractive error where close objects appear clearly, but distant objects appear blurry. 

QUESTION: 4

Who is known as the father of Green Revolution?

Solution:

Dr. N E Borlaug is father of Green Revolution.

QUESTION: 5

The pH-value for water is- 

Solution:

The pH value of pure water is 7. Pure water is neutral by nature. The solution with a pH less than 7 are said to be acidic and solutions with a pH greater than 7 are basic or alkaline. 

QUESTION: 6

The gas used in the manufacture of Vanaspati Ghee from Vanaspati Oil is- 

Solution:

Hydrogen gas is used in the manufacturing of Vanaspati ghee. To prepare the Vanaspati ghee, hydrogen gas is passed through vegetable oils under 8-10 atmospheric pressure in the presence of nickel powder at a temperature of 200°C, oil changes into vegetable ghee or solid fat known as Vanaspati ghee. 

QUESTION: 7

Which one of the following is also called Stranger Gas? 

Solution:

Xenon is a chemical gas with symbol Xe and atomic number 54. It is a rare, odourless, colourless, tasteless, chemically unreactive gas. Xenon gas is also known as stranger gas as its volume is low in the atmosphere.

QUESTION: 8

Who invented Universal Standard Time?

Solution:

Universal Standard time, as originally proposed by Scottish-Canadian Sir Sandford Fleming in 1879, divided the world into twenty-four time zones, each one covering 15 degrees of longitude.

QUESTION: 9

_____________________ states that the total current entering a junction is equal to the total current leaving the junction.

Solution:

Kirchhoff's First Law states that the total current entering a junction is equal to the total current leaving the junction. In other words, the algebraic sum of currents at a junction is zero.

QUESTION: 10

Instrument for measuring wind velocity is called -

Solution:

An anemometer is a device used for measuring the speed of wind.

QUESTION: 11

Which one of the following diseases are preventable by vaccine?

1. Tetanus

2. Polio

3. Leprosy

4. Pertusis

Select the correct answer using the code given below

Solution:

Polio and pertusis are caused by virus. So, these can be controlled by vaccines.

QUESTION: 12

In the context of ecology and environment, what does the Red Data Book pertain to? 

Solution:

Red Data Book is related with a complete list of all endangered species. 

QUESTION: 13

Which of the following is not a bird? 

Solution:

Bat is mammal not a bird. 

QUESTION: 14

Match the following lists.

Solution:
QUESTION: 15

An α-particle consists of which of the following? 

Solution:

An α-particle is identical with helium nuclei. It consists of 2 protons and 2 neutrons.

QUESTION: 16

Which one of the following substances is made from natural raw materials? 

Solution:

Rayon is made from naturally occurring cellulose. Rayon is also called artificial silk. 

QUESTION: 17

The phenomenon of mirage occurs due to which one of the following? 

Solution:

Total internal reflection is responsible for mirage formation in deserts. 

QUESTION: 18

Which one of the following common devices works on the basis of the principle of mutual induction? 

Solution:

Transformer is based on the principle of mutual induction. 

QUESTION: 19

Television signal cannot be received generally beyond a particular distance due to 

Solution:

Curvature of the earth does not allow the television signals to be received beyond a particular distance. 

QUESTION: 20

If a small raindrop falls through air 

Solution:

Velocity of raindrop increases until it reaches the terminal velocity.

Related tests