Test: Getting To Know Plants - 3


20 Questions MCQ Test Science Class 6 | Test: Getting To Know Plants - 3


Description
This mock test of Test: Getting To Know Plants - 3 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Getting To Know Plants - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Getting To Know Plants - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Getting To Know Plants - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Getting To Know Plants - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A wheat plant belongs to the category of

Solution:

Wheat is a Grass.It is not a shrub because these are of our height. And Wheat is also not herb as herb is a plant that is valued for flavor, scent, medicinal or other qualities that it does not have.

QUESTION: 2

A brinjal plant belongs to which of the following category?

Solution:

Brinjal is a rather small plant that grows up to 1.5m. Brinjal is classified as a herb because of its non-woody stem. Its simple leaves are oblong to oval, slightly lobed, with its underside a paler green than the upper surface.

QUESTION: 3

Classify Neem in one of the categories of plants

Solution:

Neem is a natural herb that comes from the neem tree, other names for which include Azadirachta indica and Indian lilac.

QUESTION: 4

A plant has weak stem and cannot stand upright. It spreads on the ground. It may be called

Solution:

It is a creeper. 

QUESTION: 5

The plants having weak stem and take support on neighbouring structures is called a

Solution:

Plants with weak stems that cannot stand upright and spread on the ground are called creepers, while those that take support on neighbouring structures and climb up are called climbers.

QUESTION: 6

In which of the following plants the stem is very weak and needs support?

Solution:

In both cases (i.e. gourd and cucurbit a plants), the stem is very weak and needs support.

QUESTION: 7

In plants of gourd and cucurbita, some thread like structures arise from the stem that helps the plants to climb. These structures are called

Solution:

In botany, a tendril is a specialized stem, leaves or petiole with a threadlike shape that is used by climbing plants for support, attachment and cellular invasion by parasitic plants, generally by twining around suitable hosts found by touch.

QUESTION: 8

In a mango tree the branches appear

Solution:

In a mango tree branches appear, higher upon the stem.

QUESTION: 9

Lemon tree belongs to which category?

Solution:

 It is a shrub. It is taller and has a hard stem.

QUESTION: 10

A tomato plant has stems of which colour?

Solution:

The stem of tomato plant is green.

QUESTION: 11

The stem of tomato plant is ____.

Solution:

Tomato plant has a tender stem.

QUESTION: 12

Water moves up in the stem and goes to which part of plant?

Solution:

Water goes to leaves and other plant parts attached to the stem. (Leaves are attached to the stem).

QUESTION: 13

The part of the leaf by which it is attached to the stem is called

Solution:

Also called the leaf stalk, the petiole is actually an extension of the leaf in certain plants. It is the structure that connects the leaf to the stem or trunk of most vascular plants. Far from being a simple attachment mechanism, the petiole is a key player in plant function.

QUESTION: 14

The lines on the broad green part of the leaf are called

Solution:

The lines on the broad green part of leaf are called veins.

QUESTION: 15

The region of attachment of the leaf with the stem is called the ----------------

Solution:

Petiole is the region of attachment of the leaf with the stem.

QUESTION: 16

The water is released

Solution:

Plants release a lot of water into the air by transpiration. The water is released through leaves in the form of water vapours.

QUESTION: 17

The food produced in the leaves is in the form of

Solution:

The food produced in the leaves is in the form of starch.

QUESTION: 18

Which part of the plant anchors the plant firmly in the soil?

Solution:

Roots are the underground part of a plant. They are the major part that anchors the plant firmly in the soil. They absorb water and minerals from the soil, synthesise plant growth regulators, and store reserve food material.

QUESTION: 19

The plants having leaves with parallel venation have ____.

Solution:

Plants with fibrous roots have parallel venation in their leaves.

QUESTION: 20

Select the plant whose roots store food for future use.

Solution:

The roots of all these plants store food for future use.

Related tests