Test: Globalisation


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Globalisation


Description
This mock test of Test: Globalisation for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Globalisation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Globalisation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Globalisation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Globalisation extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

According to the rightist view in India, globalisation tends to

Solution:

According to rightist view, it leads to the weakening of the State. People will loose their identity and age-old values. They support protectionism and self-reliance.

QUESTION: 2

India implemented the New Economic Policy in the year

Solution:

As a part of economic reforms, the Government of India announced a new industrial policy in July 1991. Through this polcy, the country moved towards the globalisation pattern.

QUESTION: 3

In 1986-87, the overall fiscal deficit of India touched an all time high of

Solution:

The Indian government embarked upon an expansionist policy without tackling the problem of resource mobilization, which was constrained because of the tax cuts. In 1986-87, the overall fiscal deficit touched an all time high of 9% of GDP.

QUESTION: 4

With the globalisation of markets, the tastes and preferences of consumers world-wide are

Solution:

Globalisation is a continuing process of economic restructuring, which has led to an increasing cross-border flow of trade in goods, services and financial assets, along with an increasing international mobility of technology, information and individuals.

QUESTION: 5

Liberalisation means:

Solution:

Liberalisation is a process whereby a state lifts restrictions on some private individual activities.

QUESTION: 6

This type of globalisation refers to global markets and the flow of capital, technology & goods is

Solution:

This includes exchanges of currencies in capital movements, technology transfer, international travel and an international flow of ideas and information.

QUESTION: 7

Globalization has led to the flow of ideas across

Solution:

Globalization has led to the flow of ideas across national boundaries, e.g. spread of internet.

QUESTION: 8

During the colonial period, India became an

Solution:

India was particularly well known for its handicraft industries in the fields of cotton and silk textiles, metal and precious stone works, etc. These products enjoyed a worldwide market base.

QUESTION: 9

The seventh WSF meeting was held in:

Solution:

The World Social Forum (WSF) is another global platform that brings together a wide coalition composed of human rights activists, environmentalists, labour, youth and women activists opposed to neo-liberal globalisation. The first WSF meeting was organised in Porto Alegre, Brazil in 2001. The fourth WSF meeting was held in Mumbai in 2004. The seventh WSF meeting was held in Nairobi, Kenya in January 2007.

QUESTION: 10

Which of the following is available in India due to globalisation?

Solution:

Due to globalisation of the Indian economy, various foreign MNCs have entered the the Indian market.