Test: Globes and Maps- 2


10 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 5 | Test: Globes and Maps- 2


Description
Attempt Test: Globes and Maps- 2 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 5 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 5 for Class 5 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Northern half of earth is called

Solution:

The equator is an imaginary circle that divides Earth into two halves. The northern half is called the Northern Hemisphere. The southern half is called the Southern Hemisphere.

QUESTION: 2

The map of a country is an example of

Solution:

A 'small' scale map is one in which a given part of the Earth is represented by a small area on the map.

QUESTION: 3

All parallel circles from the equator up to the poles are called

Solution:
  • All parallel circles from the equator up to the poles are called parallels of latitude.
  • Circles of latitude are often called parallels because they are parallel to each other; that is, planes that contain any of these circles never intersect each other.
QUESTION: 4

On globes latitudes are measured in

Solution:
  • Latitudes are measured in degrees.
  • 90 degrees north latitude marks the North Pole and 90 degrees south latitude marks the South Pole.
QUESTION: 5

On globe, equator represents the

Solution:
  • The equator represents the zero degree latitude.
  • It divides the Earth into two equal hemispheres, North and South.
QUESTION: 6

90 degree south latitudes marks the

Solution:

90 Degrees north latitude marks the North Pole and 90 degrees south latitude marks the South Pole.

QUESTION: 7

23 and half degree in northern hemisphere is called

Solution:

23 and half degrees in the northern hemisphere is called Tropic of Cancer because:

  • When the summer solstice happens in the Northern Hemisphere, the North Pole is tilted about 23.4° (23°27´) toward the Sun.
  • Because the Sun's rays are shifted northward from the Equator by the same amount, the vertical noon rays are directly overhead at the Tropic of Cancer (23°27´ N).
QUESTION: 8

The area between Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn is called

Solution:

The tropical, or Torrid Zone, lies near the Equator and extends to the Tropic of Cancer in the north and the Tropic of Capricorn in the south.

QUESTION: 9

The line of reference running from the North Pole to the South Pole are called

Solution:
  • Meridians of longitude are imaginary half-circles running from the North Pole to the South Pole.
  • They are sometimes called lines of longitude.
QUESTION: 10

Meridian passing through Greenwich is called

Solution:
  • The 0 degree line of longitude that passes through the Royal Observatory in Greenwich, England is the Greenwich Meridian.
  • It's also called the Prime Meridian.
  • This line is the starting-point for longitudinal lines that run north-south and converge at the poles.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code