Test: Houses We live In- 1


10 Questions MCQ Test Social Science for Class 1 | Test: Houses We live In- 1


Description
This mock test of Test: Houses We live In- 1 for Class 1 helps you for every Class 1 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 1 Test: Houses We live In- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Houses We live In- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 1 students definitely take this Test: Houses We live In- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Houses We live In- 1 extra questions, long questions & short questions for Class 1 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A pucca house is mainly made up of

Solution:

  • Pucca homes are typically made of concrete, stone, clay tiles and/or metal, in contrast to older homes made of mud and organic material.
  • These building methods are more costly and labor-intensive than the more traditional building methods.
QUESTION: 2

These houses are

Solution:
  • A caravan is house on wheels or mobile house.
  • A mobile home (also static caravan, caravan, trailer, trailer home, house trailer) is a prefabricated structure, built in a factory on a permanently attached chassis before being transported to site.
QUESTION: 3

We need a house to get protection from

Solution:

A house protects us from Sun, wind, animals etc.

QUESTION: 4

A house floating on a lake is called _________.

Solution:

  • Houseboats are a unique transformation of a simple concept of the house on the water.
  • Houseboats are floating house on water bodies like a lake. They vary in size, some are small and some are big.
QUESTION: 5

People who move from one place to another is called

Solution:

A nomad is someone with no permanent home, they move from place to place in search of food etc.

QUESTION: 6

Nomads live in the following houses:

Solution:

Nomads move from one place to another and live in tents.

QUESTION: 7

This is a

Solution:
  • A hut is a kutcha, temporary house.
  • Some people live at one place for a very short time.
  • They build houses that can be moved from one place to another.
QUESTION: 8

Sloping roofs are mostly found in these regions

Solution:

  • Sloping roofs are standard on all houses because water drains on a sloping roof better than it does on a flat roof. But, commonly, we see houses with sloping roofs in hilly areas.
  • These includes state like Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir, Uttarakhand, etc.
QUESTION: 9

Temporary house includes the following:

Solution:
  • Temporary housing means unoccupied habitable dwellings, suitable rental housing, mobile homes, or other readily fabricated dwellings.
  • Temporary houses include caravan, houseboat and tents.
QUESTION: 10

Windows of our houses is/are made up of

Solution:
  • Windows of our houses is/are made up of wood, glass and steel
  • Most commonly, windows are made from Ponderosa pine or Douglas fir, but they may also be white pine, redwood, cedar, or cypress.

Related tests