Test: How Do Plants Make Their Food- 1


10 Questions MCQ Test Science for Class 4 | Test: How Do Plants Make Their Food- 1


Description
Attempt Test: How Do Plants Make Their Food- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Science for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The gas released during photosynthesis in plants is:

Solution:
  • Oxygen is released during the process of photosynthesis.
  • Photosynthesis is the process by which green plants produce glucose.
  • It involves the conversion of carbon dioxide gas, water, and minerals the plants take in from their surroundings into sugar and gaseous oxygen.

QUESTION: 2

Which of the following parts of a cactus plant performs photosynthesis?

Solution:
  • Cactus is a desert plant.
  • To prevent (reduce) the loss of water leaves are reduced to spines and the stem is modified to a fleshy part that stores water and performs photosynthesis.

QUESTION: 3

In radish, food is stored in

Solution:
  • In radish, food is stored in roots.
  • Raddish, Beetroot, Carrot are some more examples of plants in which food is stored in roots.

QUESTION: 4

Which of the following structures of plant exchanges gases?

Solution:
  • Leaves have tiny pores called stomata.
  • Through the stomata the exchange of gases takes place.

QUESTION: 5

The stem of a cactus plant prepares food for it. The colour of the stem is

Solution:
  • Green parts of a plant contain chlorophyll pigment.
  • Chlorophyll pigment helps in the synthesis of food.

 

QUESTION: 6

Which of these is of great importance in nature as it helps plants to make their own food in the presence of sunlight?

Solution:
  • Chlorophyll is essential for plants to synthesize its food.
  • Plants use Chlorophyll and light to make food.
  • Chlorophyll gives green colour to plants.

QUESTION: 7

In which of the following processes, the release of oxygen by plants takes place?

Solution:
  • Photosynthesis is the only process that releases oxygen.
    Intro to photosynthesis (article) | Khan Academy
QUESTION: 8

Which of the following is a seed containing stored food?

Solution:
  • Maize is a cereal.
  • Cereals store food in their seeds.

Farm Seeds Hybrid Maize Sweet Corn Seed Price in India - Buy Farm Seeds  Hybrid Maize Sweet Corn Seed online at Flipkart.com

QUESTION: 9

Which of the following is used to test the presence of starch?

Solution:
  • Starch turns blue-black when iodine solution is added to it.
  • If we add Iodine Solution to Peeled Potato which is a starch, The peeled Potato turns blue- black.
  • This confirms the presence of starch in potato.

To test the presence of Starch and Metanil yellow - Lab Work

QUESTION: 10

The leaves of plants are green because

Solution:
  • The leaves of most plants are green, because the leaves are full of chemicals that are green.
  • The most important of these chemicals is called “chlorophyll” and it allows plants to make food.
    Leaf: Structure, Types, Functions with Questions and Videos 
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code