Test: Idioms And Proverbs- 1


25 Questions MCQ Test Verbal Aptitude Basics Duplicated | Test: Idioms And Proverbs- 1


Description
This mock test of Test: Idioms And Proverbs- 1 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for CAT Test: Idioms And Proverbs- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Idioms And Proverbs- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this Test: Idioms And Proverbs- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Idioms And Proverbs- 1 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. He is leaving the country for good.

Solution:

for good: permanently, without the possibility of change in the future

QUESTION: 2

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. Companies producing goods play to the gallery to boost their sales.

Solution:

play to the gallery: to behave in a way intended to make people admire or support you

QUESTION: 3

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. Despite the trust bestowed on the minister he turned out to be a snake in the grass during the revolution.  

Solution:

 The phrase snake in the grass refers to a treacherous or deceitful person. A person who pretends to be your friend while secretly trying to do things to harm you.

QUESTION: 4

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. The case was held over due to the great opposition to it. 

Solution:

held over: to do something or deal with something at a later time or date.

QUESTION: 5

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. The popularity of the yesterday's superstar is on the wane. 

Solution:

on the wane: becoming weaker or less extensive.

QUESTION: 6

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. The university will have to shelve its plans for expansion in view of present situation.

Solution:

shelve: decide not to proceed with.

QUESTION: 7

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. It was he who put a spoke in my wheel. 

Solution:

put a spoke in my wheel:  To disrupt, foil, or cause problems to one's plan, activity, or project.

QUESTION: 8

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. Dowry is a burning question of the day.  

Solution:

burning question:

An important, and perhaps scandalous, question that requires an answer.

An urgent or crucial issue under heated discussion

QUESTION: 9

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. How long will the people put up with the increasing economic hardships? 

Solution:

put up with: tolerate; endure.

QUESTION: 10

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. Since he knew what would happen, he should be left to stew in his own juice.

Solution:

 stew in his own juice: to think about or suffer the results of your own actions

QUESTION: 11

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. He is an interesting speaker but tends to go off at a tangent.

Solution:

go off at a tangent: to suddenly start talking or thinking about a completely new subject

QUESTION: 12

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. I am afraid he is burning the candle at both ends and ruining his life.  

Solution:

the candle at both ends: To overwork or exhaust oneself by doing too many things, especially both late at night and early in the  morning.

QUESTION: 13

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. He was undecided. He let the grass grow under his feet.

Solution:

let the grass grow under his feet: to waste time by doing nothing.

loitered around​: To waste time being idle; to spend time doing little or nothing.

QUESTION: 14

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. Do not trust a man who blows his own trumpet.

Solution:

blows his own trumpet: to talk about oneself or one's achievements especially in a way that shows that one is proud or too proud

QUESTION: 15

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. Although he has failed in the written examination, he is using backstairs influence to get the job. 

Solution:

Backstairs influence: Influence from an ignoble source, typically one that is secret.

QUESTION: 16

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase.

 

Q. He sold his house for a song.

Solution:

for a song: very cheaply

QUESTION: 17

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. In the organised society of today no individual or nation can plough a lonely furrow. 

Solution:

plough a lonely furrow: To do something in isolation; to act without the help of others

QUESTION: 18

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. Leaders should not only make speeches they should also be prepared to bell the cat.

Solution:

to bell the cat: take the danger of a shared enterprise upon oneself.

QUESTION: 19

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. The project did not appear to hold out bright prospects.  

Solution:

hold out: resist or survive in difficult circumstances.

QUESTION: 20

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. He is out and out a reactionary.  

Solution:

out and out: in every respect; absolute.

QUESTION: 21

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. Why must you look a gift horse in the mouth

Solution:

gift horse in the mouth: To show a lack of appreciation or gratitude when receiving a gift.

QUESTION: 22

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. The party stalwarts have advised the President to take it lying down for a while. 

Solution:

to take it lying down: to accept (something bad, such as an insult or unfair treatment) without trying to fight against it

QUESTION: 23

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. It is no longer easy to strike gold in Shakespeare's research since much work has already been done on him.

Solution:

strike gold: To be, or to become successful

QUESTION: 24

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. I did not mind what he was saying, he was only through his hat.  

Solution:

through his hat:  to talk about something without understanding what you are talking about

QUESTION: 25

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 

 

Q. Sanjay is very different about passing the Civil Services Examination this year.

Solution:

very different about: not very good at something.

Related tests