Test: Important Chemical Compounds


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Important Chemical Compounds


Description
This mock test of Test: Important Chemical Compounds for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Important Chemical Compounds (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Important Chemical Compounds quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Important Chemical Compounds exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Important Chemical Compounds extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Calcium sulphate hemihydrate is known as:

Solution:

PLASTER OF PARIS is a white or yellowish, finely divided, odorless powder consisting mostly or entirely of calcium sulfate hemihydrate, CaSO4.1/2H2O.

QUESTION: 2

A colourless and odourless gas is liberated when hydrochloric acid is added to a solution of washing soda. The name of the gas is:

Solution:

Washing soda is chemically sodium carbonate, which is a basic salt. When dilute HCl is added to washing soda, acid base neutralisation reaction takes place and sodium chloride is formed along with water and carbon dioxide. Following is the chemical equation for the reaction

 Na2CO3 + 2HCl → 2NaCl + H2O + CO2

Hence, the correct answer is (b) carbon dioxide. 

QUESTION: 3

Baking powder is a mixture of:

Solution:

Baking powder is a mixture of baking soda NaHCO3,(sodium hydrogen carbonate)and a mild edible acid such as tartaric acid

QUESTION: 4

Which gas causes the bread or cake to rise making them soft and spongy?

Solution:

Carbon dioxide is released when baking soda is added to cake and this makes the cake to rise making them soft and spongy.

QUESTION: 5

Which of the following salt is basic in nature?

Solution:

Sodium acetate (CH3COONa) is a salt in solid state and can't be regarded as an acid or base in anhydrous or molten form.
Although, being an ionic compound, sodium acetate dissociates in water to produce sodium ion Na+ and acetate ion CH3COO-. These ions react with water producing NaOH and CH3COOH.
Now, as NaOH is a strong base and CH3COOH is a weak acid, the resultant solution is basic in nature.
Hence, sodium acetate is basic in aqueous medium.

QUESTION: 6

Which of the following substances is used for supporting fractured bones?​

Solution:

Plaster of Paris i.e, CaSO4.1/2H2O is used by doctors as plaster for supporting fractured bones in the right position.

QUESTION: 7

Which of the following is widely used in the oxy-acetylene welding and cutting metals?

Solution:

Oxy-fuel welding (commonly called oxyacetylene welding, oxy welding, or gas welding in the U.S.) and oxy-fuel cutting are processes that use fuel gases and oxygen to weld and cut metals

QUESTION: 8

The compounds obtained on heating baking soda are:

Solution:

Sodium hydrogen carbonate (also known as sodium bicarbonate or bicarbonate of soda) has the chemical formula NaHCO3 . When it is heated above about 80°C it begins to break down, forming sodium carbonate, water and carbon dioxide.

QUESTION: 9

Plaster of Paris is prepared by heating which of the following compounds?

Solution:

Gypsum is calcium sulphate dihydrate. The chemical formula of gypsum is CaSO4·2H2O
Plaster of paris is prepared by heating gypsum to a temperature of 373K.When gypsum is heated to a temperature of 373k ,It loses three-Fourths of its water of crystallisation and forms plaster of paris.

QUESTION: 10

What is used as an antacid?

Solution:

The excess of acid in the stomach causes acidity. As NaHCO3 is alkaline in nature, it neutralizes the excess acid and relieves discomfort. Hence it is an essential ingredient in antacids. Following equation explains its reaction with HCl 

 NaHCO3 + HCl → NaCl + H2O + CO2

Related tests