Test: India After Independence


10 Questions MCQ Test NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: India After Independence


Description
This mock test of Test: India After Independence for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: India After Independence (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: India After Independence quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: India After Independence exercise for a better result in the exam. You can find other Test: India After Independence extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Name the occasion/event where thousands of Indians gathered on 15 August 1947 based on the image given below:

Independence Day Celebrations 1947 - Nehru Memorial Museum and Library —  Google Arts & Culture

Solution:

Because on that day india became independent .to celebrate that event they gathered at the red fort .

QUESTION: 2

Who was the first Prime Minister of independent India who hoisted the Indian flag on 15 August 1947?

Solution:

On 15 August 1947, the first Prime Minister of India, Jawaharlal Nehru raised the Indian national flag above the Lahori Gate of the Red Fort in Delhi. On each subsequent Independence Day, the incumbent Prime Minister customarily raises the flag and gives an address to the nation.

QUESTION: 3

Which one of the following words/terms refer to The Right to Vote

Solution:

A franchise is a right granted by a government or corporation to an individual or group of individuals. One of the most important government-issued rights — so important it's known simply as "the franchise" — is the right to vote.

QUESTION: 4

A series of meetings of the Constituent Assembly were held in New Delhi after Indian's independence with different political parties for an important discussion. What was the outcome of these series of meetings ?

Solution:

Addressing the challenge of Nation Building, Economic develoment Equality of all, constituent assembly came up with our constitution.

QUESTION: 5

Some important features of the Indian Constitution are given below: Pick if any, statement not TRUE.

Solution:

The Indian Constitution professes secularism that is, thee Indian Constitution allows individuals the freedom to live by their religious beliefs and practices. As a result, Indian state is secular and works in various ways to prevent religious domination.

QUESTION: 6

Pick out the date on which the new Indian Constitution came into force.

Solution:
QUESTION: 7

Based on the image given below who is the important leader who introduced the resolution that outlined the objectives of the Indian Constitution?

Solution:

The Objectives Resolution was presented in the Constituent Assembly on 13 December, 1946 by Jawaharlal Nehru. It outlined and defined the ideals and objectives of the constitution.

QUESTION: 8

From the following options, alongwith the Untouchables, who were granted reservation in seats and jobs as per the Constitution of India ?

Solution:

The practice of untouchability was abolished. A certain percentage of seats in legislatures as well as jobs in government was reserved for members of the lowest castes. Along with the former untouchables, the adivasi or scheduled tribes were also granted reservation in seats and jobs.

QUESTION: 9

Identify this personality based on the clues given :
He was respectfully referred to as Babasaheb
He belonged to a Marathi speaking Dalit family and a revered leader of the Dalits.
He was a lawyer and economist

Solution:
QUESTION: 10

One important features of the Constitution was its adoption of universal adult franchise. Which of the following statements best describe this term.

Solution:

Universal Adult Franchise means that the right to vote should be given to all adult citizens without the discrimination of caste, class, colour, religion or gender. It is based on equality, which is a basic principle of democracy.

Related tests