Test: Indian Environment - 1


15 Questions MCQ Test Geography for UPSC CSE | Test: Indian Environment - 1


Description
This mock test of Test: Indian Environment - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indian Environment - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian Environment - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indian Environment - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian Environment - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Ramsar convention is associated with the conservation of

Solution:
  • The Convention on Wetlands is known as the Ramsar Convention. The Convention was named after the Iranian city of Ramsar where this intergovernmental treaty was adopted in 1971.

  • The treaty came into force in 1975. Ramsar convention provides the framework for national action and international cooperation for the conservation and wise use of wetlands and their resources.

QUESTION: 2

Eco-Mark is given to the Indian products that are

Solution: The Government of India launched the eco-labelling scheme known as `Ecomark’ in 1991 for easy identification of environment-friendly products. Its purpose is also to increase consumer awareness about the ecological impact of different products.

QUESTION: 3

Which one of the following is the best source of generating electricity in India from the viewpoint of sustainable development?

Solution: Hydroelectricity is the most sustainable method of generating electricity among the four alternatives. Hydropower is the world’s largest source of renewable energy and produces negligible amounts of greenhouse gases and plays an important role in the world's dependence on fossil fuels.

QUESTION: 4

Sustainable development is a case of intergenerational sensibility in respect of the use of

Solution: Sustainable development is the type of development that fulfils the criteria for meeting the needs of the present generation without compromising the ability of future generations to meet their own needs.

QUESTION: 5

Chipko movement was basically against

Solution: Chipko Movement was an ecological movement by rural villagers in India in the 1970s aimed at protecting trees and forests slated against deforestation/cutting of trees.

QUESTION: 6

As an ecosystem, wetlands are useful for which of the following?

Solution: Wetlands comprise shallow ponds and marshy areas, covers almost entirely in aquatic vegetation. It provides both storm water attenuation and treatment as it detain flows for an extended period to allow sediments to settle, and to remove contaminants by facilitating adhesion to vegetation and aerobic decomposition.

QUESTION: 7

The cycling of elements in an ecosystem is called

Solution: A biogeochemical cycle is a pathway through which a the chemical element moves through the biotic and the abiotic factors of an ecosystem. It includes living factors like living

organisms and nonliving factors such as rocks, air, water, chemicals etc.

QUESTION: 8

The transitional zone between two distinct communities is known as

Solution: The transitional zone between two different communities is known as ecotone. It has some of the characteristics of each bordering biological community and often contains

species not found in the overlapping communities.

QUESTION: 9

Which one of the following is the most stable ecosystem?

Solution: Ocean is the most stable ecosystem. It is also one of the highly productive ecosystems.

QUESTION: 10

The orderly sequence of change in the vegetation of an area over time is described as

Solution:
  • The orderly sequence of change in the vegetation of an area over time is described as succession or ecological succession.

  • It is a phenomenon or process by which an ecological community undergoes more or less orderly and predictable changes following a disturbance or the initial colonization of a new habitat.

QUESTION: 11

The minimum area of the land required to completely sustain the life of one person is called his

Solution: Ecological footprint is the minimum area of land which is required to completely sustain the life on an individual or a population. It measures the demands made by a person or group of people on global natural resources.

QUESTION: 12

Biosphere reserves are areas to preserve

Solution: Biosphere reserves are one of the areas for on-site conservation of genetic resources in natural populations of plant or animal species. National Parks, Sanctuaries, and

Reserve Forests are other areas in this category.

QUESTION: 13

Solar radiation plays the most important role in the

Solution: Solar radiation plays an important role in the water cycle. It helps in evaporation of water from several places like ocean, ponds etc. It also facilitate melting of glaciers, Ice-

caps and other snow-laden areas which contribute to the water cycle.

QUESTION: 14

The author of Green Development is

Solution: William M. Adams is the author of Green Development. The book provides a clear and coherent analysis of sustainable development in both theory and practice.

QUESTION: 15

Among the biotic components of the ecosystem the producer system is

Solution: Green plants act as producers in the ecosystem. Due to the process of photosynthesis, green plants produce their food and also known as autotrophs. Animals are categorized as consumers in the ecosystem and are dependent upon producers for nutrients.

Related tests