Test: Indian Panorama (2019 - 2012)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Indian Panorama (2019 - 2012)


Description
This mock test of Test: Indian Panorama (2019 - 2012) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indian Panorama (2019 - 2012) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian Panorama (2019 - 2012) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indian Panorama (2019 - 2012) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian Panorama (2019 - 2012) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements about particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs) in India:
1. PVTGs reside in 18 states and one union Territory.
2. A stagnant or declining population is one of the criteria for determining PVTG status.
3. There are 92 PVTGs officially notified in the country so far.
4. Irular and Konda Reddi tribes are included in the list of PVTGs.

Which of the statements given above are correct?

[2019]

Solution:

75 tribal groups have been categorized categorized by Ministry of Home Affairs as Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG)s. PVTGs reside in 18 States and UT of A&N Islands. Says Tribal Ministry website. So, #1 is right but #3 is wrong. This eliminates all options except (c).

QUESTION: 2

Consider the following Pairs: 

Which of the following pairs given above are correctly matched?

[2019]

Solution:
  • Siachen Glacier , one of the world's longest mountain glaciers, lying in the Karakoram Range system of Kashmir. It is the source for Nubra River.
  • River Mandakini actually originates from the springs fed by melting snow of Charabari glacier about one km above Kedarnath temple.
  • Bara Shigri is the largest glacier located in Lahaul Spiti region in Chandra Valley, Himachal Pradesh. It is a 30-km long glacier, the second longest glacier in the Himalayas after Gangotri. It flows northwards and feeds the Chenab river. Thus, by elimination, answer is (a).
QUESTION: 3

As per the NSSO 70th Round "Situation Assessment Survey of Agricultural Households", consider the following statements
1. Rajasthan has the highest percentage share of agricultural households among its rural households.
2. Out of the total agricultural househ olds in th e country, a little over 60 percent belong to OBCs.
3. In Kerala, a little over 60 percent of agricultural households reported to have received maximum income from sources other than agricultural activities.
Which of the statements given above is/are correct?

[2018]

Solution:

According to the web report on the said website, 45% households belong to OBC so #2 wrong, by elimination, we've correct answer (c)

QUESTION: 4

With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:
1. It is a song and dance performance.
2. Cymbals are the only musical instruments used in the performance.
3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.
Which of the statements given above is/are correct?

[2017]

Solution:
  • In Manipuri Sankirtana, two drummers and ten singer dancers are usually present. Meaning either cymbals are not the only instrument OR they're using drums instead of cymbals. In either interpretation- statement 2 is wrong. Hence answer "B" 1 and 3 only.
  • Ccrtindia.gov.in says  Males dancers play Pung and Kartal during Manipuri Sankirtana.] in either case,#2 is wrong so answer remains "B".
QUESTION: 5

Consider the following pairs:
Traditions- Communities
1. Chaliha Sahib Festival- Sindhis
2. Nanda Raj JaatYatra- Gonds
3. Wari-Warkari-Santhals

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

[2017]

Solution:

1. Chaliha Sahib: Sindhi festival regarding Jhulelal. So first pair is right.
2. Nanda Raj JaatYatra: Nanda Devi related festival in Uttarakhand. Gonds are not native to this state, so 2 is wrong.
3. Wari-Warkari:  Wari is a pilgrimage for the Warkari sect related to Pandharpur god Vithobain Maharashtra, and it's part of Bhakti movement rather than festival of a particular tribal group. Besides, Santhals are not native to this state, So #3 is wrong.
Accordingly, answer "A": 1 only.

QUESTION: 6

In which of the following regions of India are you most likely to come across the ‘Great Indian Hornbill’ in its natural habitat?

[2016]

Solution:

Great Hornbill in the Indian Subcontinent are found in a few forest areas in the Western Ghats and in the forests along the Himalayas.

QUESTION: 7

Recently, for the first time in our country, which of the following States has declared a particular butterfly as ‘State Butterfly’?

[2016]

Solution:

In June 2015, Maharashtra government has declared the Blue Mormon (Papilio polymnestor) as the State butterfly.

QUESTION: 8

Consider the following pairs:

Which of the above pairs is/are correctly matched?

[2015]

Solution:

The town of Srisailam is reputed for the shrine of Lord Mallikarjuna on the flat top of Nallamala Hills. Omkareshwar is one of the Dwadasa jyotirlingas situated on the Mandhata hills in Vindhya Mountains of Madhya Pradesh. Pushkar is located along Ratnagiri Hills in Rajasthan.

QUESTION: 9

Which of the following statements is/are correct regarding National Innovation Foundation-India (NIF)?
1. NIF is an auton omous body of th e Department of Science and Technology under the Central Government.
2. NIF is an initiative to strengthen the highly advanced scientific research in India's premier scientific institutions in collaboration with highly advanced foreign scientific institutions.
Select the correct answer using the code given below. 

[2015]

Solution:

National Innovation Foun dation India (NIF) is an autonomous body under the Department of Science and Technology , Government of India. It was set up in February 2000 at Ahmadabad, Gujarat, India to provide institutional support for scouting, spawning, sustaining and scaling up the grassroots innovations across the country.

QUESTION: 10

India is a member of which among the following?
1. Asia-Pacific Economic Cooperation
2. Association of South-East Asian Nations
3. East Asia Summit
Select the correct answer using the code given below.

[2015]

Solution:

At present, India is not a member of APEC and ASEAN. The East Asia Summit (EAS) is a forum held annually by leaders of 16 countries in the East Asian region. The first summit was held in Kuala Lumpur (Malaysia) on 14 December 2005. India is the member of this forum.

QUESTION: 11

Kalamkari painting refers to

[2015]

Solution:

Kalamkari painting is a type of hand-painted or blockprinted cotton textile which are  produced in parts of India and in Iran. The Machilipatnam Kalamkari craft made at Pedana nearby Machilipatnam in Krishna district of Andhra Pradesh. It evolved with patronage of the Mughals and the Golconda sultanate.

QUESTION: 12

With reference to the cultural history of India, the term ‘Panchayatan’ refers to              

[2014]

Solution:

Panchayatana  is a style of temple construction that has a central shrine surrounded by four subsidiary shrines.

QUESTION: 13

Which of the following or ganizations brings out the publication known as ‘World Economic Outlook’?

[2014]

Solution:

The World Economic Outlook (WEO) database contains selected macroeconomic data series from the statistical appendix of the World Economic Outlook report prepared by IMF.

QUESTION: 14

Consider the following statements: 
1. ‘Bijak’ is a composition of the teachings of Saint Dadu Dayal.
2. The Philosophy of Pushti Marg was propounded by Madhvacharya.
Which of the statements given above is/are correct?

[2014]

Solution:

Statement 1 is wrong because Kabir founded a community – Kabirpnathi, who consider Bijak, a collection of his verses, as their scripture. Statement 2 is wrong because Vallabh acharya’s philosophy came to be known as Pushtimarga (the path of grace).

QUESTION: 15

Consider the following pairs:

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

[2014]

Solution:

Yakshgana is a theatre form of Karnataka. Mohiniattam is from Kerala and Garba is a dance form from Gujarat.

QUESTION: 16

With reference to India's culture and tradition, what is 'Kalaripayattu?

[2014]

Solution:

Kalaripayattu is an ancient martial art and a living tradition in some parts of Kerala/ South India.

QUESTION: 17

With reference to the famous Sattriya dance, consider the following statements: 
1. Sattriya is a combination of music, dance and drama.
2. It is a centuries-old living tradition of Vaishnavites of Assam.
3. It is based on classical Ragas and Talas of devotional songs composed by Tulsidas, Kabir and Mirabai.
Which of the statements given above is/ are correct?

[2014]

Solution:

Sattriya dance form was introduced in the 15th century A.D by the great Vaishnava saint and reformer of Assam, Mahapurusha Sankaradeva as a powerful medium for propagation of the Vaishnava faith. It is a neo-Vaishnava treasure of Assamese music,dance and drama. Music of Sattriya dance comprises of classical ragas (melodies), talas (rhythms) and traditional songs. Tulsidas, Kabir and Mira were Vaishnavite.

QUESTION: 18

Consider the following pairs:

Which of the above pairs are correctly matched?

[2013]

Solution:

Limbu tribe is from Sikkim and Dongaria Kondh tribe is from Odisha ( Karbi is from Assam and Bonda is in Odisha).

QUESTION: 19

Consider the following:
1. Black-necked crane
2. Cheetah
3. Flying squirrel
4. Snow leopard
Which of the above are naturally found in India?

[2012]

Solution:

Cheetah is not naturally found in India.

QUESTION: 20

How do you distinguish between Kuchipudi and Bharatanatyam dances?
1. Dancers occasionally speaking dialogues is found in Kuchipudi dance but not in Bharatanatyam.
2. Dancing on the brass plate by keeping the feet on its edges is a feature of Bharatanatyam but Kuchipudi dance does not have such a form of movements.
Which of the statements given above is/are correct?

[2012]

Solution: