Test: Indian Polity & Constitution - 2


20 Questions MCQ Test Current Affairs & General Knowledge | Test: Indian Polity & Constitution - 2


Description
This mock test of Test: Indian Polity & Constitution - 2 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Indian Polity & Constitution - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indian Polity & Constitution - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Indian Polity & Constitution - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indian Polity & Constitution - 2 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The system of Judicial Review exists in

Solution:

The system of judicial review exists in India and U.S.A. Judicial review is the power of a court to review the constitutionality of a statute or treaty, or to review an administrative regulation for consistency with either a statute, a treaty, or the Constitution itself. In U.K. tribunal system is part of the administrative justice.

QUESTION: 2

When was zero hour introduced in the parliamentary affairs in India?

Solution:

Zero Hour in Parliament starts at 12 noon during which members raise matters of importance, especially those that cannot be delayed. Zero Hour is the Indian innovation in the field of parliamentary procedures and has been in existence since 1962. However, it does not find mention in the rules of procedure. During zero hour, questions are asked about issues of public importance without prior permission. These questions are usually directed against individual ministers.

QUESTION: 3

The maximum number of members of Lok Sabha and Rajya Sabha has been fixed by the Constitution of India respectively as –

Solution:

The Indian Parliament consists of two houses called as Lok Sabha and the Rajya Sabha respectively and the President of India. The Constitution provides that the maximum strength of the House be 552 members. It has a term of five years. At present, the strength of the house is 545 members. The Rajya Sabha can have a maximum of 250 members in all. Elections to it are scheduled and the chamber cannot be dissolved.

QUESTION: 4

What is the maximum time interval permissible between two successive sessions of the Parliament?  

Solution:

The period during which the House meets to conduct its business is called a session. The Constitution empowers the President to summon each House at such intervals that there should not be more than 6 month's gap between the two sessions. Hence the Parliament must meet at least twice a year.

QUESTION: 5

In case the President wishes to resign, to whom he is to address his resignation letter?  

Solution:

Article 56 of the Indian Constitution states that (1) the President shall hold office for a term of five years from the date on which he enters upon his office: provided that-the President may, by writing under his hand addressed to the Vice-President, resign his office; the President may, for violation of the Constitution, be removed from office by impeachment in the manner provided in article 61; and the President shall, notwithstanding the expiration of his term, continue to hold office until his successor enters upon his office; (2) any resignation addressed to the Vice-President under clause (1) of the proviso to clause (1) shall forthwith be communicated by him to the Speaker of the House of the People.

QUESTION: 6

The voting age in India was lowered from 21 year to 18 years through –

Solution:

The minimum age of voting in India was lowered from 21 to 18 years by the 61st Amendment Act in .1988 read with Act 21 of 1989. 

QUESTION: 7

Indian Constitution has divided the powers and function of the state into –

Solution:

There are three lists detailing the powers, functions and sharing of these among the Union and the States in India. The List I or the Union List, List II or the State List and List III or the Concurrent List are included in the Seventh Schedule of the Constitution. 

QUESTION: 8

The prsident of India can nominate how many members from the Anglo-Indian community to the Lok Sabha?  

Solution:

Up to 525 members represent of the territorial constituencies in States, up to 20 members represent the Union Territories and no more than two members from Anglo-Indian community can be nominated by the President of India if he or she feels that the community is not adequately represented. 

QUESTION: 9

The salary of the Members of Parliament is decided by –

Solution:

The amenities provided to the members of parliament relate to salaries and allowances, travelling facilities, medical facilities, accommodation, telephones, etc. These are governed by the Salary, Allowances and Pension of Members of Parliament Act, 1954 and the rules made there under.
 Note : last time in 2010 the legislation was passed by voice vote to raise MPs' salaries from Rs. 16,000 to Rs. 50,000.

QUESTION: 10

Who held the office of the VicePresident of India for two full terms?  

Solution:

Dr Sarvepalli Radhalcrishnan was the Vice President of India for two consecutive terms from 13 May, 1952 to 12 May, 1962. He was the second President of India from 1962 to 1967.

QUESTION: 11

Which one of the following Amendments to the Constitution of India has prescribed that the Councl of Ministers shall not exceed 15 percent of total number of members of the House of the People or Legislative Assembly in the States?

Solution:

Amendments to the Constitution of India has prescribed that the Council of Ministers shall not exceed 15 percent of total number of members of the House of the People or Legislative Assembly in the States.

QUESTION: 12

Under which one of the following Amendment Acts was Sikkim admitted into the Union of India?

Solution:

Sikkim became a state of India via the Thirty-sixth Amendment Act, 1975 on 26th April, 1975. The Sikkim State day is observed on 16th May of every year because this was the day when the first Chief Minister of Sikkim assumed office.

QUESTION: 13

Wich one of the following Articles of the Constitution of India deals with the special provision with respect to the State of Assam?  

Solution:

Article 371B deals with special provision with respect to the State of Assam. The main objective of inserting Article 371B was to facilitate the creation of the sub-State 'Meghalaya'. Article 371C deals with special provisions with respect to Manipur which became a State in 1972.

QUESTION: 14

If Parliament appoints a Committee for a specific purpose, it is known as –

Solution:

Ad hoc committee is appointed for a specific purpose. standing Committees are elected or appointed every year or periodically and their work goes on, more or less, on a continuous basis.

QUESTION: 15

In which of the following list docs the subject 'planning' figure?  

Solution:

'Planning' has been included in Concurrent List.

QUESTION: 16

f the President of India wants to resign, he has to address the letter of resignation to the –

Solution:

According to Article 56 of the Indian Constitution, the President may, by writing under his hand addressed to the VicePresident, resign his office. The same article also states that the President holds office for a term of five years from the date on which he enters upon his office. 

QUESTION: 17

Who acts as the channel of communication between the President and the Council Ministers?  

Solution:

The Prime Minister is the chief channel of communication between the President and the Council of Ministers and keeps the former informed about all the decisions of the council. Article 74 of the Constitution lays down that there shall be a Council of Ministers with the Prime Minister at the head to aid and advice the President.

QUESTION: 18

The term of member of Rajya Sabha is

Solution:

According to Section 154 of the Representation of the People Act 1951, a Member elected to the Rajya Sabha will hold office for a period of 6 years. A member chosen to fill a casual vacancy will serve for the remainder of his predecessor's term of office. One third of the members retire every two years. 

QUESTION: 19

Who among the following was the first `Minister of Finance' in independent India?  

Solution:

The first finance minister of independent India was R. K. Shanmukham Chetty, who served as the finance minister in Jawaharlal Nehru's Cabinet between 1947-49. On November 26, 1947 Chetty presented the first budget of independent India. Earlier, he had served as President of India's Central Legislative Assembly from 1933 to 1935.

QUESTION: 20

Who presides over the sitting of the House of People?  

Solution:

Each House of Parliament has its own presiding officer. As per Article 93 of Indian Constitution, the Lok Sabha has a Speaker and a Deputy Speaker as its presiding officers. The Speaker is the head of the Lok Sabha and enjoys supreme authority within the House.