Test: Indus Valley Civilisation - 1


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Indus Valley Civilisation - 1


Description
This mock test of Test: Indus Valley Civilisation - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indus Valley Civilisation - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indus Valley Civilisation - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indus Valley Civilisation - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indus Valley Civilisation - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Indus Valley Civilization belongs to which of the following periods?

Solution:

We know that at some cities of Indus valley civilisation, the gates have written texts as well as there are other evidences of writting. But these text are not deciphered and in very small volume which confirms that writing was in it's initial phase.

The term proto history, in this context, refers to the transition period between the advent of literacy and the writings of the earliest historians. Harappans knew writing but their script remains undeciphered and thus their culture has been termed as proto historical.

QUESTION: 2

Which of the following was one of the three economic pockets of the Indus Civilization?

Solution:

• The Indus Valley Civilization (IVC) was a Bronze Age civilization (3300-1300 BCE; mature period 2600-1900 BCE) extending from what today is northeast Afghanistan to Pakistan and northwest India. Along with Ancient Egypt and Mesopotamia it was one of three early civilizations of the Old World, and of the three the most widespread It flourished in the basins of the Indus River, one of the major rivers of Asia, and the Ghaggar-Hakra River, which once coursed through northwest India and eastern Pakistan.

• At its peak, the Indus Civilization may have had a population of over five million. Inhabitants of the ancient Indus river valley developed new techniques in handicraft (carnelian products, seal carving) and metallurgy (copper, bronze, lead, and tin). The Indus cities are noted for their urban planning, baked brick houses, elaborate drainage systems, water supply systems, and clusters of large non-residential buildings.

QUESTION: 3

Which of the following cannot be considered Proto Harappan Culture?

Solution:

Proto Harappan cultures are the pre-Harappan cultures, which also have some of the features of the mature Harappan phase.

Thus, all proto Harappan cultures are pre Harappan ones, but all pre Harappan cultures are not proto Harappan cultures.

  • Amri culture in Sindh and Balochistan province of Pakistan.
  • Kot Dijian culture in Sindh province.
  • Sothi-Siswal culture in Haryana area in India were some of the important proto-Harappan sites.
  • Jornie culture is not one of them.
QUESTION: 4

Which of the following birds was worshipped by the Harappan people?

Solution:

They worshipped the bird Pigeon. The worship of mythical animals is evident from the existence of a human figure with a bull's horns, hoofs and a tail. Besides animals, these people also worshipped the Sun, the Fire and the Water.

QUESTION: 5

One of the Indus sites has the uniqueness of having double burials i.e. the practice of burying a male and a female together in a single grave.Pick it out from among the following?

Solution:
  • Important burial sites of Indus Valley Civilization are Harappa, Kalibangan, Rakhigarhi, Lothal, Rojdi, and Ropar.
  • Lothal is one of the most prominent cities of the ancient Indus valley civilization.
  • Evidence of double burial (burying a male and a female in a single grave) has been found here. The most common method of burial was found in Kalibangan.
  • It was to place the body of the deceased in an extended position, with the head towards the north, in a simple pit or brick chamber.
  • Evidence of a pot-burial has been found in Surkotada.
QUESTION: 6

Which of the following materials was mainly used in the manufacturing of Harappan seals?

Solution:

Most of the seals were made of steatite, which is a kind of soft stone. A few of them were also made of terracotta, gold, agate, chert, ivory and faience. The standard Harappan seal was square in shape with a 2X2 dimension. It is believed that the seals were used for commercial purposes.

QUESTION: 7

The remarkable thing about the arrangement of the houses in the cities is that they followed the following system:

Solution:

By 2600 BC, Mohenjodaro and Harappa are the major cities of the Indus Valley Civilization, which were built with blocks divided by a grid of straight streets and running north-south and east-west. Each block was subdivided into small lanes.

QUESTION: 8

Which statement on the origins of the Harappan civilisation is probably most correct?

Solution:
  • The Early Harappan Culture was the product of the gradual development of those early farming communities, which were emerged in greater Indus-Saraswati plain and piedmont areas.
  • Across the border of India and Pakistan, known as the Pre-Harappan phase of Indus-Saraswati civilization.
QUESTION: 9

Give chronological order of their discovery
1. Harappa  
2. Chanhudaro  
3. Mohenjodaro  
4. Banwali.

Solution:
  • Harappa was discovered in 1826 and first excavated in 1920 and 1921.
  • Mohenjo-daro was excavated in 1924–25 and 1925–26.
  • Chanhudaro was first excavated in March, 1930.
  • Banwali was excavated in 1973.

So the correct order will be:- 1,3,2,4

QUESTION: 10

Post-Harappan culture has been found in

Solution:
  • Banawali, earlier known as Vanavali is a village and archaeological site situated around 15 km from Fatehabad district of Haryana, India. It belongs to the Indus Valley Civilization period which got settled on the left banks of dried river Saraswati.It was built on the upper middle valley compared to Kalibangan town which was on the lower part.
  • Kalibangan, ancient site of the Indus valley civilization, in northern Rajasthan state, northwestern India.
QUESTION: 11

Who among the following referred to Indus Valley Civilization as the Harappan culture?

Solution:
  • The first description of the ruins of Harappa is found in the Narrative of Various Journeys in Balochistan, Afghanistan and Punjab of Charles Masson.
  • It dates back to the period of 1826 to 1838. In 1857, the British engineers accidentally used bricks from the Harappa ruins for building the East Indian Railway line between Karachi and Lahore.
  • In the year 1912, J. Fleet discovered Harappan seals. This incident led to an excavation campaign under Sir John Hubert Marshall in 1921-1922.
  • The result of the excavation was discovery of Harappa by Sir John Marshall, Rai Bahadur Daya Ram Sahni and Madho Sarup Vats and Mohenjodaro by Rakhal Das Banerjee, E. J. H. MacKay, and Sir John Marshall.
QUESTION: 12

By far the best evidence to ascertain the date of Harappan civilization is

Solution:
  • Based on recent discoveries, there is reason to think the Indus Valley civilization may be at least 8,000 years old and this would also mean the Indus Valley civilization pre-dates Egypt’s pharaohs and Mesopotamia that is often mentioned as the cradle of human civilization.
  • The Indus Valley civilization is one of the greatest and the least known early civilizations of the Old World.
  • For hundreds of years, the Indus Valley civilization have troubled the world of archaeology and perhaps the only chance to learn the secrets of these people is to decipher the Indus script.
  • Some of these secrets we already know. Harappans’ technological achievements are still recognizable today.
  • Evidence shows that the Indus Valley people were both sophisticated and technologically advanced, they were very talented in many areas of science, technology and engineering. They developed new techniques in metallurgy and production of copper, bronze, lead and tin was possible because Harappans were skilled metallurgists who used several techniques in their work.
QUESTION: 13

This archaeological site consist of a number of low archaeological mounds created by generations of superimposed mudbrick structures. Located close to the mouth of the Bolan Pass, it was abandoned by the time of the emergence of the literate urbanised phase of the Indus Civilisation. An entry in the UNESCO tentative list, it is?

Solution:
  • It was a small farming village. It is one of the earliest sites with evidence of farming and herding in South Asia.
  • Mehrgarh is now seen as a precursor to the Indus Valley Civilization, displaying the whole sequence from earliest settlement and the start of agriculture, to the mature Harappan Civilisation.
  • Most of its archaeological deposits are buried deep beneath accumulations of alluvium.
QUESTION: 14

Which of the following animals are represented on the seal depicting the male deity (Pasupati Mahadeva) in the Indus Valley Civilization?
(i) Deer
(ii) Rhinoceros
(iii) Lion
(iv) Tiger
(v) Buffalo
(vi) Elephant

Solution:
  • The male deity is represented on a seal from Mohenjodaro in the sitting posture of a Yogi.
  • The god is surrounded by an elephant, a tiger, a rhinoceros, and a buffalo below his throne. At his feet appear two deer, and the depicted god is identified as Pashupati Mahadeva.
QUESTION: 15

Who among the following named the Indus Civilization as the ‘Harappan Civilization’ after the name of the Indus site of Harappa?

Solution:
  • Indus civilization, was the original, more inclusive name given by Marshall. 
  • Sir John Marshall named the Indus valley civilization as the ‘Harappan civilization’ after the name of the Indus site of Harappa.
QUESTION: 16

Which one of the following statement is not correct about Indus Valley Civilization:

Solution:

A stone statue of an important man found from Mohenjodaro shows him wearing an embroidered garment. This gives evidence about the use of embroidered garments.

QUESTION: 17

In the context of Indus valley civilization, which of the following statements is correct about faience?

Solution:
  • Faience was artificially produced material made by melting quartz rock and then regrinding the glassy frit to make a paste that is then fired once again. 
  • These were used in making beads, bangles, earrings, and tiny vessels. Use of faience was also common in Egyptian civilization.
QUESTION: 18

Which of the following sites has furnished the proof of the sea faring activity of the Harappan people?

Solution:
  • Lothal was one of the southernmost cities of the ancient Indus Valley Civilization, located in the Bhāl region of the modern state of Gujarāt. Construction of the city began around 2200 BCE.
  • Discovered in 1954, Lothal was excavated from 13 February 1955 to 19 May 1960 by the Archaeological Survey of India (ASI), the official Indian government agency for the preservation of ancient monuments.
  • According to the ASI, Lothal had the world's earliest known dock, which connected the city to an ancient course of the Sabarmati river on the trade route between Harappan cities in Sindh and the peninsula of Saurashtra when the surrounding Kutch desert of today was a part of the Arabian Sea.
QUESTION: 19

Which one of the following was the principal article of food of the Indus valley people?

Solution:

They grew most wheat and barley and also rice at some places along with pulses , sesame , linseed and mustard. 

However, in the recent research it was discovered that they used meat in their diet.

QUESTION: 20

As at Kalibangan, both the citadel and the lower town were fortified at one of the following places. What is that place called?

Solution:

In Surkotada, the citadel and lower town were joined together. Like Kalibangan, the citadel and the town were fortified, each having independent entrances in the South and also an intercommunicating gate. Stone rubble and mud bricks were used.

QUESTION: 21

It has been observed by the excavation that the pottery fabrics and forms found at some places show a closed affinity with the early Baluchistan and Iranian pottery. Identify the places.

Solution:
QUESTION: 22

Which of the following Indian script appears to be the closest to the Harappan script?

Solution:

Linguistically, if the Indus script is deciphered, we may hopefully find that the proto-Dravidian roots of the Harappan language and South Indian Dravidian languages are similar. This is a hypothesis. If you ask what similarity is likely to emerge, the first and most important similarity is linguistic.

QUESTION: 23

The Harappan people did not grow:

Solution:
  • The Indus Valley civilization grew wheat and barley as their staple food. Besides this, they also grew peas, sesamum, lentils and other pulses. In some places, particularly Gujarat, they also grew millets.
  • It has not been proved if they consumed rice or not. Though they fed wild rice to their cattle, rice did not become an important crop until the post-Harappan phase.
  • Fruits were also included in their diet, notably, melon, pomegranate, coconut fruit and banana. The people of the valley were habituated in creating ornaments in the shape of various fruits which were found during excavation. Dates, grapes and melons were also grown by farmers.
QUESTION: 24

Indus Valley Civilization was discovered in:

Solution:

The Indus Valley was discovered by Dayaram Sahni in 1921. The Indus Valley covers modern day Pakistan and the northwest of India.

QUESTION: 25

A statue of a bearded man was found at:

Solution:

A well-known piece of art of the Harappan period is a stone sculpture of a bearded man discovered at Mohenjodaro. His eyes are half-closed indicating a posture of meditation. Across the left shoulder is an embroidered cloak. In the opinion of some scholars, it could be a bust of a priest.

QUESTION: 26

The local name of Mohenjodaro is:

Solution:

Mohenjodaro is not the original name, of course, but one given by local villagers referring to the 'mound of the dead5: the tower and hillocks of abandoned debris of bricks that their forefathers had noticed in the surroundings.

QUESTION: 27

The largest number of sites found in post-independence India in:

Solution:

The state which has accounted for the highest number of Harappan sites after independence is Gujarat. Gujarat has been one of the main centres of the Indus Valley Civilization. It contains major ancient metropolitan cities from the Indus Valley such as Lothal, Dholavira, and Gola Dhoro.

QUESTION: 28

Remains of horse bares have been found from:

Solution:

The Surkotada site contains horse remains dated to 2000 BC, which is considered a significant observation concerning Indus Valley Civilisation. During 1974, Archaeological Survey of India undertook excavation at this site and J.P. Joshi and A.K. Sharma reported findings of horse bones at all levels.

QUESTION: 29

The Indus Valley Civilization people traded with the:

Solution:

The people of Indus Valley Civilization mainly traded with the Mesopotamians. Dilmun and Makan were intermediate trading stations between Meluha and Mesopotamia. Meluha is the earliest name of the Indus area. Other places given in the options are not related to Indus valley civilization.

QUESTION: 30

Which metal was unknown to Indus Valley Civilization?

Solution:

Iron was not known to Indus Valley Civilization people. The first evidence of Iron is found about 1000 B.C. from Atranjikhera in Etah district. Beads made for Gold and Silver were found in most of the places of Indus valley civilization.

Related tests