Test: Integers - 2


20 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 7 | Test: Integers - 2


Description
This mock test of Test: Integers - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Integers - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Integers - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Integers - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Integers - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

−5 × (−6) = ?

Solution:

-5 x -6 = 30  { ∵ (-) x (-) = + }

So option D is the correct answer. 

QUESTION: 2

Which of the following is true?

Solution:

(- 8) + (- 4) < (- 8) – (- 4)
► (-8) + (-4) = -12
► (-8) – (-4) = -4
Therefore, -12 < -4

QUESTION: 3

The sum of two integers is -112. If one of them is -109 the other is:

Solution:

► x + (-109) = -112
► x = -112 + 109
► x = -3

QUESTION: 4

−4 × (7)  = ?

Solution:

−4 × (7)  = -28  { Because (-) x  (+) = (-) }

QUESTION: 5

−45 ÷ 9 = ?

Solution:

−45 ÷ 9 =  -5 

Option C is correct answer. 

QUESTION: 6

10 × (−3) = ?

Solution:

10 × (−3) = -30 { Because (+) x (-) = - }

So, option C is the correct answer. 

QUESTION: 7

Difference between 43°C and -17°C is:

Solution:

► 43 - (-17) = 60

QUESTION: 8

−67 × (−1) = ?

Solution:

 -67 x (-1) = 67 { Because (-) x (-) = +}

So option C is the correct answer.

QUESTION: 9

A place is 45 metre above sea level and another place is 25 meter below sea level. What is the difference of level in metres between the two places?

Solution:

45 m above sea level = +45
25 m below sea level = -25
Therefore, 45 - (-25) = 70

QUESTION: 10

−2 × (−1) = ?

Solution:

 -2 x (-1) = 2 { Because (-) x (-) = +}
'-' signs get cancelled.

QUESTION: 11

25 ÷ −5 = ?

Solution:

25 ÷ −5 = - 5 { Because (+/-) = - }

QUESTION: 12

a × (b + c) = a × b + a × c is called ______.

Solution:
  • The distributive property lets you multiply a sum by multiplying each addend separately and then add the products.
  • Mathematically it can be written as:
    a × (b + c) = a × b + a × c
QUESTION: 13

At Shimla, temperature was -5°C on Monday and then it dropped by 2°C on Tuesday. What was the temperature of Shimla on Tuesday?

Solution:

Temperature on Monday = -5°C

Temperature on Tuesday = Temperature on Monday - 2°C

-5°C - 2°C = -7°C

QUESTION: 14

6 × (−15 + 10) = ______

Solution:

Firstly, solving the terms inside the bracket, we get -15 + 10 = -5.

Then, multiplying it with 6, we get 30 with '-' sign.

QUESTION: 15

(−4) × (−3) × (−2) = _______

Solution:

(−4) × (−3) × (−2) =  - 4 x 6 = -24 

So, option D is correct answer 

QUESTION: 16

−(−2) × (3 + 5) = ________

Solution:

By applying BODMAS rule to the above equation 

-(−2) × (3 + 5) =( 2) x (8) = 16 

QUESTION: 17

(−12 - 3) ÷ (− 6 + 3) = _________

Solution:

Firstly, solving the terms inside the brackets, we get

(−12 - 3) = -15

(− 6 + 3) = -3

So, on diving, the '-' signs get cancelled and we get answer as 5.

QUESTION: 18

If a = 20, b = 40 and c = 80 then a x b + a x c must be equal to

Solution:

Given values are:
a = 20
b = 40
c = 80

So, a x b + a x c= 20 x 40 + 20 x 80 

= 800 + 1600
= 2400 

So, option A is correct answer. 

QUESTION: 19

If a x (b − c) is 8 for a = 2, b = 10 and c = 6 then a x b − a x c is equal to

Solution:

a x b = 2*10 = 20

a x c = 2*6 = 12

So, by using BODMAS,

⇒  20 - 12 = 8

QUESTION: 20

The product of -140 and +8 is

Solution:

-140 x 8 = -1120

Related tests