Test: Internal Expanding Brake


10 Questions MCQ Test Machine Design | Test: Internal Expanding Brake


Description
This mock test of Test: Internal Expanding Brake for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Internal Expanding Brake (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Internal Expanding Brake quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Internal Expanding Brake exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Internal Expanding Brake extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The intensity of normal pressure between the friction lining and the brake drum at any point is proportional to square of the vertical distance from the pivot.

Solution:

Explanation: It is proportional to the vertical distance linearly.

QUESTION: 2

 The coefficient of friction in internally expanding brakes is constant.

Solution:

Explanation: Coefficient of friction is constant in these types of brakes.

QUESTION: 3

 The centrifugal force acting on the shoe can never be omitted.

Solution:

Explanation: Centrifugal force on the internal expanding brakes is generally neglected as it is very small.

QUESTION: 4

These kinds of brakes require little maintenance.

Solution:

Explanation: Very little maintenance is required as there is less wear.

QUESTION: 5

 In internally expanding brake, a large actuating force produces a small braking torque and hence this brake isn’t used generally.

Solution:

Explanation: Small actuating force produce large braking torque.

QUESTION: 6

 Heat dissipating capacity of internally expanding brakes is a problem.

Solution:

Explanation: It has relatively poor dissipation of heat.

QUESTION: 7

Internally expanding brakes never suffer the problem of self-locking.

Solution:

Explanation: Due to improper design, wear may be caused which might lead to self-locking of brakes.

QUESTION: 8

Moment of normal force and frictional forces about the pivot axis are 640000N-mm and 250000N-mm respectively. If force acts at a distance of 190mm from the pivoted point, calculate the actuating force.

Solution:

Explanation: P=M(n)-M(f)/C.

QUESTION: 9

Preloading is recommended for bearings.

Solution:

Explanation: Preloading removes the internal clearances.

QUESTION: 10

Needles bearings have not much load capacity as they are quite small.

Solution:

Explanation: Needle bearings have quite large loading capacity as compared to their size.

Related tests